Hver anden boligkøber fravælger professionel rådgivning – og det kan få store konsekvenser

Advokat, køberrådgiver eller byggesagkyndig. Man kan få hjælp af mange forskellige typer rådgivere ved et boligkøb, men desværre vælger mere end hver anden boligkøber den professionelle rådgivning helt fra, når de skal finde et nyt hjem. Og det kan have store konsekvenser for boligkøberen.
Hos Gjensidige er der årligt en håndfuld ejerskifteskader, der overstiger 1 mio kr., og gennemsnitsskaden koster i snit mere end 20.000 kr. at udbedre.
”Nogle af de mest omfangsrige og omkostningstunge skader ved boliger kommer fra fejl eller mangler, som får lov til at udvikle sig. Et ejerskifte er en perfekt anledning til at få gennemgået boligen, så man som køber ved præcist, hvad det er, man overtager, og hvad det kræver at få udbedret eventuelle fejl og mangler. Derfor er det faktisk ret bekymrende, at så stor en del af bolighandlerne desværre ser ud til at foregå uden faglig ekspertise,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.
Tilstandsrapporten giver et overblik over synlige fejl og mangler, men det er altid en god ide at få en byggesagkyndig til at gennemgå tilstandsrapporten.
”En byggesagkyndig kan give en vurdering af omfanget af boligens skader og give et skøn over omkostningerne, ligesom en byggesagkyndig kan rådgive om, i hvilken rækkefølge, de forskellige skader bør udbedres. Det skaber tryghed for boligkøberen,” siger Hans Jørgen Lorentzen, adm. direktør i rådgivningsvirksomheden EBAS, en del af NRGi-koncernen.
Skader kan udvikle sig, hvis de ikke bliver fanget i tide
Ved at fravælge den faglige ekspertise risikerer mange boligkøbere at løbe ind i grimme overraskelser og store udgifter, hvis fejl og mangler på boligen ikke bliver udbedret i tide. Mange skader på boliger kan nemlig udvikle sig og blive mere omfangsrige og deraf dyrere at udbedre, hvis de ikke bliver taget i opløbet.
Et eksempel på dette er fugt i tagkonstruktionen forårsaget af et utæt undertag. Udover skader i tagkonstruktionen kan det medføre alvorlige skader i huset som råd, svamp og skimmelsvamp. Derfor at det vigtigt at vedligeholde taget og få udbedret eventuelle skader, før de udvikler sig til mere alvorlige skader.
”Mange af de store skader vi ser, kunne have været begrænset i omfang, hvis skaden var blevet udbedret tidligere. Når man køber bolig, er det ofte forbundet med en del udgifter, og jeg kan godt forstå, at mange prøver at spare hvor de kan. Men selv huse, der er opført for nyligt, kan have fejl eller mangler, der er vigtige at få udbedret. Den faglige rådgivning er absolut et af de sidste steder, man bør spare, når man investerer i sit næste hjem”, siger Henrik Sagild fra Gjensidige.
Selv om mange i undersøgelsen svarer, at de får hjælp af venner eller familie, der har håndværksmæssig baggrund, så er det altid smart at supplere med en professionel rådgiver, der er helt uafhængig og i øvrigt har en ansvarsforsikring.
”Vi er trænet og uddannet til at gennemskue en boligs udfordringer og muligheder, så køberne får de bedste muligheder for at få opfyldt deres boligdrømme og undgår ubehagelige overraskelser, siger Hans Jørgen Lorentzen fra EBAS.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget for af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i marts 2022 blandt 1027 repræsentativt udvalgte danskere.
Nøgleord
Kontakter
Tommy Jakobsen
Koncernkommunikationschef i NRGi
T: +45 7222 6234
M: +45 5234 2654
E: toja@nrgi.dk
Søren Moth FrederiksenKommunikationskonsulent
Tlf:41 77 50 18smf@gjensidige.dkBilleder
Information om Gjensidige
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Hedebølge resulterer i dehydrering for danske feriegæster3.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens der opleves rekordhøje temperaturer og hedebølge i Europa, er det alfa omega at danskerne husker at drikke rigeligt med væske og sørge for saltbalancen, når de er på ferie. Sådan lyder opfordringen.
Boligkøbere drømmer om et godt energimærke: Men mange boliger lever ikke op til ønskerne2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun 12 procent af landets boligejere ville vælge et hus med et lavt energimærke, hvis de skulle købe i dag. Men over halvdelen af de danske boliger har energimærke D eller lavere. Det viser en ny undersøgelse.
På ferie med sygdom: Det skal man være opmærksom på1.7.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Sol, varme og saltvand kan lyde tillokkende i sygdomstider. Danskere med kendt sygdom bør dog gøre sig overvejelser inden turen går sydpå på ferie, og især være opmærksomme på deres rejseforsikring, lyder opfordringen.
Her er de ting, der irriterer danskere mest i lufthavnen28.6.2025 09:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og for rigtig mange kan opholdet i lufthavne være en stressende oplevelse. Og i en ny undersøgelse afslører danskerne, hvad der særligt irriterer dem ved andre rejsende, når de er i lufthavnen.
Over 485 timer med negative elpriser: Første halvår slår tidligere rekorder24.6.2025 08:30:28 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har i årets første seks måneder oplevet et historisk højt antal timer med negative elpriser. Det skyldes især de mange solskinstimer i løbet af foråret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum