Ingeniørforeningen, IDA

Hver 7. unge bliver chikaneret på nettet

Del
En ud af syv danskere mellem 18-34 år har oplevet at blive chikaneret eller stalket på nettet. Det viser en undersøgelse som Userneeds har foretaget blandt 2.051 danskere for Ingeniørforeningen, IDA.

”Det er ofte en meget ubehageligt oplevelse for den enkelte, at blive ydmyget, truet eller hængt ud på nettet enten via sociale medier som Facebook og Instagram eller på mere private digitale platforme som blogs og internetfora,” siger IDAs it-sikkerhedsekspert, Jørn Guldberg, der finder det bemærkelsesværdigt, at så stor en andel af den yngre befolkningsgruppe har været udsat for at blive ofre i det digitale rum. 

Ifølge Jørn Guldberg er tonen på internettet blevet grovere, og ofrene har desværre meget svært ved at forsvare sig.

”Afsenderen kan sidde og gemme sig bag en skærm. Derfor bliver det nemmere for en krænker at fremsætte ærekrænkende beskyldninger som hån og ydmygelse, trusler om vold, bagvaskelse eller at videregive private oplysninger til en tredjepart, når det hele foregår i det digitale rum,” siger Jørn Guldberg.

Undersøgelsen viser, at ligeså mange kvinder som mænd føler sig chikaneret, men at de 50-70-årige er dem, der oplever mindst netchikane. Ikke alene kan det have konsekvenser for offeret for den digitale chikane, men det behøver ikke være en gratis omgang for krænkeren.

”Hvis man føler sig krænket og truet, så kan det være, det er en sag for politiet. Mange tror fejlagtigt, at det er uden risiko at hænge folk ud på nettet, men lovgivningen er den samme i den digitale verden som i den virkelige verden. Derfor kan personer, der udøver netchikane blive dømt efter straffeloven,” siger Jørn Guldberg.

FAKTA:
Man kan blive dømt efter straffeloven for at udøve netchikane. Eksempelvis indeholder straffelovens kapitel 27 om freds- og ærekrænkelser bl.a. regler om krænkelse af privatlivets fred (§§ 263-264 d) og ærekrænkelse (§§ 267-274) samt regler om påtale af disse forbrydelser (§ 275) – og disse gælder også i den digitale verden. 

Har du selv oplevet noget af følgende på nettet.

 

Mand

Kvinde

18-34 år

35-49 år

50-70 år

Alle

Ja, jeg er blevet chikaneret/stalket på nettet i form af ubehagelige henvendelser

6%

6%

13%

6%

3%

6%

Kilde: Userneeds har spurgt 2.051 danskere i alderen 18-73 år for Ingeniørforeningen, IDA

Nøgleord

Kontakter

Tina Splidsboel - tlf. 60 666 700 - tsp@ida.dk

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye