Danmarks Frie Forskningsfond

Hvem taler med hvem i FN? Forskere skal skabe ny viden om den politiske verdensorden

Del

Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskere fra Aarhus Universitet afdække, hvordan skiftende koalitioner mellem medlemsstater gennem tiden har ændret sig og sat dagsorden i FN’s Generalforsamling. Forskningen giver helt ny viden om den politiske verdensorden, og hvordan den ændrer sig gennem tiden.

 

I forskningsprojektet ’Agenda Setting in the United Nations General Assembly’ skal forskere med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond skabe ny viden om, hvad der foregår i kulisserne, når FN’s generalforsamling vedtager resolutioner og former verdenssamfundets officielle politiske holdning.

Det er en viden, der er interessant for alle aktører, som arbejder i FN’s Generalforsamling, men også for de enkelte landes regeringer, der kan få en større forståelse af meningsdannelsen i FN.

- Det vil give os et nyt indblik i de internationale relationer, hvor stabile de faktisk er, og hvordan de ændrer sig over tid, fortæller leder af forskningsprojektet Daniel Finke, der er professor på Aarhus Universitets Institut for Statskundskab.

Mogens Lykketoft: Viden, vi normalt ikke har adgang til
Ifølge Mogens Lykketoft, som er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og tidligere formand for FN’s Generalforsamling, er forskningsprojektet meget relevant:

- FN’s generalforsamling er summen af alverdens regeringer – og af hvordan de cirkler omkring de store spillere. Udviklingen i prioriteter og alliancer giver et godt billede af, hvordan verdenssamfundet udvikler sig. På godt og ondt. Derfor er dette forskningsprojekt særdeles interessant og kan give en spændende ny viden, som vi normalt ikke har adgang til, siger han.

I projektet skal forskerne gennemgå taler og resolutionsforslag inden for nedrustning, økonomi, menneskelige og kulturelle spørgsmål fra 1991 og frem til i dag.

De undersøger, hvilke lande der står sammen bag forslag til resolutioner, og hvordan netværk og koalitioner mellem landene i FN’s Generalforsamling ændrer sig over tid.

- Vi kan for eksempel se, at i starten af 1990'erne er Rusland meget tæt linket til mange vestlige europæiske lande, men som tiden går, bevæger Rusland sig længere og længere væk fra Vesten og over mod Pakistan og Syrien, fortæller Daniel Finke.

Klimaspørgsmål samler opbakning
Forskerne kan også identificere emner, som over tid får mere og mere opbakning i FN’s Generalforsamling – for eksempel begynder flere lande at stå bag resolutionsudkast vedrørende klimaspørgsmål op gennem 1990’erne, 2000’erne og 2010’erne.

- Og i løbet af de senere år kan vi se, at privatlivssikkerhed i en digital tidsalder får mere vægt, fortæller Daniel Finke.

Forskningen vil give et unikt indblik i verdensordenen på højeste niveau.

Nøgleord

Kontakter

Mette Lynge Hansen, pressekonsulent, Danmarks Frie Forskningsfond, tlf. 72 31 84 65, e-mail: met@ufm.dk

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum