Hvad kan vi lære af strudsens klimaudfordringer?

Før vittige hoveder begynder at sammenligne strudsens håndtering af klimaudfordringer med visse politikeres, iler vi med en præcisering: Nej, det handler ikke om at stikke hovedet i busken. Det gør strudse nemlig ikke.
Forskningsprojektet handler om at forstå evolutionen af dyrs tolerance over for kulde og varme. At forstå, om de gener, der øger varmetolerancen hos et dyr, samtidig nedsætter dets tolerance over for kulde.
Det er det, Mads Fristrup Schou får halvanden million euro fra den europæiske forskningsfond til at finde ud af. Han er i øjeblikket postdoc på universitetet i Lund, og vil bruge bevillingen til at etablere en forskningsgruppe på Institut for Biologi på Aarhus Universitet.
Spørgsmålene er aktuelle i lyset af klimaforandringerne og de stadig større temperaturudsving. Og de er især aktuelle, når det gælder store dyr, for de er særligt udfordrede af temperaturskift. Hos store dyr finder man ofte de største forskelle i kropsstørrelse fra unge til voksen.
Det er en udfordring, for temperaturudsving påvirker det enkelte individ vidt forskelligt i løbet af opvæksten. En lille krop er sårbar over for kulde, fordi dens overflade er stor i forhold til kroppens vægt; til gengæld er den ganske modstandsdygtig over for varme. For en stor krop er det lige omvendt – den har det svært med varme, men klarer kulde.
Og her er strudsen som repræsentant for de varmblodede dyr en glimrende model. En nyudklækket struds vejer lidt under 1 pct. af, hvad en voksen struds vejer.
Desuden lever og yngler strudsen både i Kalahariørkenen (hvor temperaturerne kan veksle mellem over 40° og under frysepunktet) og i tempererede egne som Kap Det Gode Håb på Afrikas sydspids. Dermed kan den give indsigt i, hvad der kræves i ekstreme miljøer.
”Dette projekt vil give os en forståelse af, hvordan store dyr tilpasser sig temperaturskift, og hvilke livsstadier, der sætter grænserne for denne tilpasning. Som det er nu, ved vi ikke, om varme- og kulde-tolerance er genetisk forbundet. En negativ sammenhæng vil betyde, at gener, som øger kuldetolerancen hos unge individer, nedsætter varmetolerancen hos voksne. Man ville så kunne sige, at der er et varme-kulde-tradeoff på tværs af livsstadier. Hvad skal arten så optimere i den fremtidige evolution for at overleve de endnu større udsving?”, siger Mads Fristrup Schou.
Lidt fakta:
- Starting Grants fra ERC går til forskere, som tidligt i karrieren har bidraget med forskning i topkvalitet og udvist talent for at arbejde selvstændigt og potentiale til at lede et forskningsprojekt.
For at sammenligne med strudsens vækst, så vejer et nyfødt menneske gennemsnitligt 3-5 pct. af, hvad en gennemsnitlig voksen vejer. Når en elefantunge bliver født, vejer den f.eks. typisk 1/45 af, hvad den kommer til at veje ti år senere, når den er voksen.
Nøgleord
Kontakter
Postdoc Mads Fristrup Schou,
Lund Universitet / Aarhus Universitet
Mail: abumadsen@gmail.com
Mobil: 5134 9299
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
ERC Advanced Grant til professor Lars Birkedal30.3.2023 12:24:14 CEST | Pressemeddelelse
Tillykke til professor og Villum Investigator Lars Birkedal, som er blevet tildelt det prestigefyldte ERC Advanced Grant til sit forskningsprojektet CHORDS (Compositional Higher-Order Reasoning about Distributed Systems). ERC Advanced Grant er et af de mest eftertragtede forskningsbevillinger i Europa, og det anerkender fremragende forskere, der har demonstreret exceptionelle resultater inden for deres felt. Bevillingen på op til 2,5 millioner euro giver forskerene mulighed for at arbejde med banebrydende forskningsprojekter.
Havisen vil snart forsvinde fra Arktis om sommeren – og det er faktisk sket før21.3.2023 13:40:25 CET | Pressemeddelelse
I et nyt studie advarer forskere om, at havis i Arktis meget snart kan være fortid i sommerperioderne. For 10.000 år siden smeltede isen nemlig ved temperaturer, der minder om dem, vi har i dag. Det kan få konsekvenser for både klima og økosystemer.
Claudio Orlandi – Ny professor i kryptologi ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet17.3.2023 11:29:03 CET | Pressemeddelelse
Det lå ikke lige til højrebenet, at Claudio skulle blive professor i kryptologi som 39-årig på Aarhus Universitet, da han startede sin karriere som ingeniørstuderende i Firenze. Interessen dukkede først op, da han i løbet af sit studie tog et valgfag i kryptologi inden for matematik. Det var især emnet inden for Zero-Knowledge Proofs, der interesserede ham, og jo mere han kom ind i emnet, jo oftere stødte han på Professor Ivan Damgårds navn.
Tag på stjerneskudsjagt i Sydvestjylland16.3.2023 19:07:30 CET | Pressemeddelelse
Måske faldt der en sten fra himlen lørdag morgen, den 4. marts 2023 - eller måske endda flere. Bor du i området imellem Grindsted, Sønder Felding og Brande, så kig en gang på P-pladser, terrasser, flade tage efter sorte eller brune sten med glasagtig overflade.
Det gigantiske hestebønnegenom afkodet10.3.2023 09:43:56 CET | Pressemeddelelse
Den proteinrige hestebønne er spået en stor fremtid som fødevare. Hovedudfordringen har været, at hestebønnegenomet er så stort og komplekst, at det ikke har kunnet karakteriseres. Og uden kendskab til genomet, kan man ikke forædle hestebønner med moderne metoder. Nu har forskere endelig afkodet det gigantiske genom, så det nu er muligt at forstå og udnytte den naturlige variation til at forbedre hestebønners landbrugs- og fødevaremæssige egenskaber.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum