Lolland Kommune

Hvad kan man gøre for at styrke de videregående uddannelser på Lolland-Falster?

Del

Dagsordenen var klar, da Lolland og Guldborgsund kommuner den 5. februar var inviteret til møde i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Mødet var kommet i stand efter, at de to kommuner tilbage i november 2015 kontaktede uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, som ved flere lejligheder har understreget, at adgangen til videregående uddannelser ikke må bidrage til at skævvride Danmark.

Ministerens opfattelse er nemlig helt på linje med holdningen i Lolland og Guldborgsund kommuner. Borgmester Holger Schou Rasmussen og John Brædder havde derfor også flere forslag med i tasken til fredagens møde med direktør Nils Agerhus fra Styrelsen for Videregående uddannelser. Forslag som gik på vilkårene for videregående uddannelser i provinsen generelt såvel som konkrete forslag for Lolland-Falster.

Holger Schou Rasmussen forklarer om vigtigheden af en bred vifte af regionale videregående uddannelser:

”De videregående uddannelser er afgørende, når det kommer til at sikre vores kommunale kernevelfærd. Hvis vi skal kunne rekruttere de sygeplejersker, lærere og pædagoger, som vi skal bruge lokalt, skal vi også uddanne dem regionalt. De videregående uddanneler er også afgørende i forhold til vores fælles mål om, at alle unge skal have en uddannelse, og sidst men ikke mindst, så er de afgørende for, at vores erhvervsliv kan rekruttere den arbejdskraft, som de har brug for”, siger Holger Schou Rasmussen.

”Danmarks velfærd kommer for en stor dels vedkommende af provinsens industri og landbrug, og de regionale uddannelser er uvurderlige i forhold til at sikre vores erhvervsliv ordentlige rammevilkår. Det er derfor heller ikke kun et spørgsmål om, hvad der er godt for os på Lolland og Falster, men også om hvad der giver god samfundsøkonomisk fornuft for hele Danmark”.

De to borgmester understreger, at specielt Nykøbing Falster i dag huser en række uddannelser, som har et meget højt fagligt niveau, men at der generelt er behov for at se på den måde, som uddannelserne f.eks. finansieres på. Der er nu engang forskel på København og Nykøbing, og når man som i dag finansierer uddannelser med f.eks. en takst pr. studerende, så bliver de mindre klasser i provinsen selvfølgelig dyrere i drift end de større hold i de største uddannelsesbyer.

”Vi beder ikke om særlige vilkår – vi ønsker blot, at vilkårene for at leve, bo og drive virksomhed er de samme i hele landet”, forklarer borgmester John Brædder, som fortæller, at Lolland og Guldborgsund udover at drøfte rammevilkårene generelt også kom med forslag til uddannelser, som det vil give god mening at satse på på Lolland-Falster. Fordi der er områder, hvor regionen er førende, nationalt og internationalt:

”Landbrug og fødevarer er vores åbenbare styrkeposition. Her er vi førende på verdensplan, og det er ikke en tilfældighed, at én ud af fire i privat beskæftigelse på Lolland-Falster arbejder indenfor det område. Her har vi allerede i dag et forspring, en tradition og en viden, som vi selvfølgelig bør bygge videre på. Derfor drøftede vi på mødet også muligheden for f.eks. nye uddannelser og forsknings- og udviklingsaktiviteter indenfor landbrug og fødevarer."

"Det samme gjorde vi på bygge- og anlægsområdet. Her har vores uddannelsesinstitutioner allerede i dag et rigtig godt samarbejde med regionens mange firmaer på området. Og læg hertil de kommende byggerier af Storstrømsbro og Femern-forbindelse. Om ikke ret lang tid bliver Lolland-Falster Danmarks største byggeplads. Det skal vi forberede os på og udnytte. Og hvordan kan vi gøre det bedre end ved f.eks. regionalt at uddanne nogle af de ingeniører, der bliver brug for? Eller ved at koble forsknings- og udviklingsaktiviteter op på byggeriet af verdens største sænketunnel? Det vil være godt for Lolland-Falster. Det vil være godt for regionen, og det vil være samfundsøkonomisk sund fornuft. Vi skal bygge videre på det, vi er gode til – det har alle glæde af”, slutter John Brædder.  

Nøgleord

Kontakter

Holger Schou RasmussenBorgmester, Lolland Kommune

23 24 91 80

John BrædderBorgmester, Guldborgsund Kommune

25 18 03 90

Billeder

Borgmestrene Holger Schou Rasmussen og John Brædder efter dagens møde i Uddannelses- og Forskningsministeriet
Borgmestrene Holger Schou Rasmussen og John Brædder efter dagens møde i Uddannelses- og Forskningsministeriet
Download

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Flere pædagoger til daginstitutioner i Lolland Kommune13.9.2018 06:10pressemeddelelse

Socialstyrelsen har tildelt Lolland Kommune 16,9 millioner kr. til arbejdet med den tidlige indsats i fem af kommunens daginstitutioner. Midlerne går til at ansætte flere pædagoger med henblik på at styrke børnenes trivsel og udvikling. Med de ekstra hænder bliver der flere og bedre muligheder for at arbejde med børnene i mindre grupper, og børnene vil opleve mere voksenkontakt og nærvær i dagligdagen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum