Aalborg Universitet

Hvad fremmer unge flygtninges integration?

Del

Det Frie Forskningsråd (DFF) har bevilget over 3.6 millioner kroner til forskning i unge flygtninges integration i det danske samfund. En mangfoldighed af offentlige integrationsindsatser gennem årene har haft begrænset eller ingen effekt. Det nye DFF-forskningsprojekt lægger op til en ny tilgang til integration med et skarpere fokus på, hvad der faktisk virker, også set fra de unge flygtninges eget perspektiv.

- Årtier af diverse politiske indsatser for at integrere flygtninge har svigtet. I øjeblikket er der overalt i Europa et voksende behov for viden, om hvad der skaber succesfuld integration af flygtninge i de europæiske samfund. Vi kan ikke nøjes med at se det ’at komme i arbejde’ som et mål for vellykket integration. Det er nødvendigt med et bredere billede af de bestemmende faktorer for de unge flygtninges oplevelser af, hvad der skaber tilknytning og medborgerskab. Her er unge flygtninge en særlig interessant gruppe, idet ungdom repræsenterer en overgangsperiode, hvor man socialiseres til at blive et voksent samfundsmedlem. Et studie af unge flygtninges overgange kan derfor give os et unikt indblik i de mekanismer, der i den forbindelse former individet, udtaler projektleder Kathrine Vitus, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet København.

Undersøgelser viser, at unge flygtninge i alderen 15-24 år klarer sig bemærkelsesværdigt ringere end danske jævnaldrende mht. sundhed, uddannelse og social tilpasning. Gennem forskningsprojektet bliver det muligt at identificere de overgange i de unge flygtninges liv, hvor det vil give god mening at støtte op om en positiv integration i det danske samfund. Med overgange menes de begivenheder, relationer og muligheder, som har indflydelse på de unges valg, beslutninger og orientering i forhold til deres omverden og fremtid. Denne indsigt vil hjælpe politikere, sociale myndigheder og den enkelte socialarbejder på området med at understøtte de omstændigheder, som sætter gang i og støtter positiv integration i det danske samfund.

Projektleder Kathrine Vitus har forsket inden for børn- og ungeområdet siden 2001 – ofte med særlig fokus på etniske minoriteter og flygtninge og deres integration og møde med det sociale system. Projektet foregår i et samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet og København Universitet.

YDERLIGERE INFORMATION

Kathrine Vitus, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet København, tlf. 9940 2841, vitus@socsci.aau.dk

Det Frie Forskningsråd (DFF) støtter årligt forskningsprojekter af høj international kvalitet, der har til formål at undersøge vigtige videnskabelige spørgsmål. I puljen for Samfund og Erhverv har DFF uddelt 21 bevillinger med en samlet sum på ca. 58 mio. kr. Se hvilke projekter, der har modtaget bevillinger: http://ufm.dk/forskning-og-innovation/tilskud-til-forskning-og-innovation/hvem-har-modtaget-tilskud/2017/bevillinger-fra-det-frie-forskningsrad-samfund-og-erhverv-til-dff-forskningsprojekter-1-og-2-maj-2017

Nøgleord

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum