Hvad får nutidens unge til at rejse sig og bruge deres røst til at skabe forandring?
Hvem har egentlig adgang til landets talerstole, til avisspalterne og de store scener? Typisk politikere, magthavere og meningsdannere, sjældnere unge og minoriteter.
Men den 31. marts kommer 21 unge talere til orde, når Operaens Store Scene fyldes med skarpe, modige og ærlige unge med stærke personlige taler om det, der optager dem lige nu.
Røst i Operaen er en hyldest til det talte ord skabt i samarbejde mellem Røst og Det Kongelige Teater, med ønsket om at unge skal føle sig klædt på til at deltage i den offentlige debat og bruge deres demokratiske stemme til at skabe forandring.
”Vi er meget stolte over at kunne invitere unge talere ind på Danmarks største scene i Operaen. Scenekunst handler i høj grad om at give flere forskellige mennesker en stemme, og det giver stor mening for os at bidrage til, at unge mennesker med forskellige baggrunde finder deres stemme og trygheden i, at de kan ytre sig – og blive hørt,” siger teaterchef Kasper Holten
Værterne ved aftenens arrangement er feministisk aktivist Emma Holten og Moussa Mchangama, medstifter af In futurum.
“Det er en enorm ære igen at være værter til Røst i Operaen - for det er en aften, der med udgangspunkt i de unge talere skaber så meget håb, empati og omsorg. Om noget har vi brug for at blive mindet om det for tiden, og jeg tør godt love, at man går opløftet, oplyst og rørt hjem. Det er en helt unik mulighed for at få et indblik i, hvad der optager samfundsengagerede unge mennesker, og at se dem på en så ikonisk platform som den store scene i Operaen gør kun det hele bedre,” udtaler Moussa Mchangama.
Det stærke værtspar vil lede publikum sikkert gennem aftenens to akter, som udover talerne byder på musikalske indslag, dans og spændende interviews med blandt andet musikere Isam B og Jada, forfatter Dy Plambeck, komponist Marianne Søgaard, opersanger Elisabeth Jansson, harpenist Angelika Wagner, teaterchef Kasper Holten og skuespiller Ellaha Lack.
Aftenen er kulminationen på en række intensive talerskoleforløb, hvor unge fra både Danmark og Grønland kommer til orde og bruger deres røst til at italesætte verdens såvel som egne personlige problemstillinger på Operaens Store Scene. De unge talere til Røst i Operaen kommer blandt andet fra gymnasiet GUX Nuuk i Grønland, Silkeborg Højskole, Vallekilde Højskole, Uldum Højskole og Grundtvigs Højskole.
"Hvem, der kommer til orde i den offentlige debat, er et mønster, som gentager sig ud i det uendelige: De samme igen og igen. Røst er en tiltrængt pause fra de stemmer, der almindeligvis dominerer, en mulighed for at se det samfund, vi tror, vi kender, med nye øjne. Hver gang jeg får lov at overvære et Røst-arrangement, mærker jeg, hvor meget arbejde der stadig er at gøre, for at vi får en mere omsorgsfuld og lyttende verden - men også hvor mange vi er, der gerne vil gøre det. Jeg glæder mig!" siger Emma Holten.
Røst og Det Kongelige Teater har tidligere i sæsonen skabt en række events i Operaens foyer i samarbejde med LGBT+ Danmark, Menneskerettighedsalliancen og Mangfoldigt Engagement, hvor queers, aktivister, minoriteter og udsatte unge har taget ordet.
Nu rykker en flok unge talere ind på Operaens Store Scene med plads til 1700 publikummer.
Dørene til Operaens foyer åbner kl. 17:00, mens selve programmet går i gang kl. 18:00.
Arrangementet er gratis og åbent for alle på tværs af alder, køn, seksualitet og etnicitet. Det kræver blot, at der bookes billet på forhånd.
Arrangementet er skabt i samarbejde med Røst med støtte fra Knud Højgaards Fond, Jorks Fond, Tuborgfondet, Folkeoplysningspuljen og Volt – Nordisk Kulturkontakt.
Læs mere om arrangementet og bestil billet HER.
Nøgleord
Kontakter
Emma KischPR- og pressekontakt, Andre oplevelser
Varetager gratis aktiviteter i Det Kongelige Teaters huse samt på Ofelia Plads og aktiviteter ude i landet.
Billeder
Information om Det Kongelige Teater
Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
Publikum strømmede i Det Kongelige Teater i 202229.3.2023 10:32:24 CEST | Pressemeddelelse
Det Kongelige Teater gik ind i 2022 midt i en nedlukning, men gik ud af året med stribevis af udsolgte forestillinger. Derfor endte teatret i 2022 med at opnå det næstbedste billetsalg i hele teatrets 274-årige historie og ydermere en rekordstor tilstedeværelse ude i hele landet.
Til dansefest i Operaen28.3.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. april slår Operaen dørene op til den største urpremiere på en ballet siden ”Svanesøen”. I forestillingen ”Gotta Dance!” genopliver Den Kongelige Ballet swingtiden til evergreens af Cole Porter, Irving Berlin og George Gershwin sunget live på scene af bl.a. Caspar Phillipson og Maria Lucia.
Børnenes teaterlegeplads er klar til ny turné22.3.2023 10:07:46 CET | Pressemeddelelse
Det Kongelige Teaters populære børneunivers ’Frede Stærs Postyrium på hjul’ drager igen ud i landet. Se hvilke byer, vi besøger her.
SOM I HIMLEN er årets store musical på Det Kongelige Teater21.3.2023 15:06:13 CET | Pressemeddelelse
Skandinaviens største musicalhit, Som i himlen, der for første gang kan opleves i Danmark, får premiere i Operaen med et stjernespækket cast.
Balletten ‘Juveler’ aflyst på grund af sygdom/skader20.3.2023 14:32:45 CET | Pressemeddelelse
Grundet skader er Det Kongelige Teater tvunget til at aflyse balletforestillingen ”Juveler".
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum