Husk at indbrudssikre sommerhuset, inden ferien slutter
Antallet af indbrud i de danske sommerhuse er faldet støt de senere år. Men hvis den udvikling skal fortsætte, er det nødvendigt, at sommerhusejerne også fremadrettet sørger for at sikre husene bedst muligt – inden de lukkes ned for vinteren.
Danskerne er blevet bedre til at forebygge indbrud i deres sommerhuse. Det er konklusionen hos brancheorganisationen TEKNIQ Installationsbranchen efter nye tal fra Rigspolitiet viser, at den faldende tendens de senere år i antallet af indbrud ser ud til at fortsætte.
I årets første kvartal blev der anmeldt 1.173 indbrud i fritids- og kolonihavehuse. Sommerhusene er ellers oplagte mål for indbrudstyve, især når de ligger øde og forladte hen i den mørke del af året. Samtidig ligger sommerhusene generelt mere skjulte i forhold til naboer og opmærksomme blikke.
Derfor er der ifølge TEKNIQ brug for, at sommerhusejerne stadig benytter sommeren til at forebygge besøg fra ubudne gæster, inden den danske sommer atter går på hæld.
”Det er i sommerferien, hvor tiden er til det, at man bør overveje at indbrudssikre sommerhuset, så man kan nyde ferien i ro og mag uden at frygte for, hvad der sker, når feriedagene er forbi,” siger teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen, fra sikringsgruppen hos TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.
”Ud over at tage de mest værdifulde ting med sig igen, når sommerhuset lukkes ned for vinteren, kan man gøre meget for få midler, uden at man vel at mærke behøver at forvandle sommerhuset til Fort Knox,” siger Mads Risgaard Knudsen.
Han understreger, at sommerhusejere kan få håndværkerfradrag ved installation af tyverialarm.
Sådan indbrudssikrer du sommerhuset
Konkret indbrudssikring:
- Installer inden- og udendørslys med personsensorer, der automatisk tænder og slukker for lyset. Selvom sommerhuse ofte ligger afskærmet, så vækker det opsigt, hvis sommerhuset pludseligt lyser op, og tyven ønsker ikke den opmærksomhed. Du kan med fordel installere ekstra stærkt lys i sommerhuset, fordi du kan slukke for lamperne, når du selv er i huset. På den måde lyser det ekstra skarpt op, hvis der kommer ubudne gæster, når huset er tomt.
- Installer et alarmanlæg. Alarmanlægget stresser tyven og tiltrækker opmærksomhed, ligesom inden- og udendørslyset, og det kan i mange tilfælde afskrække tyven. Hvis der alligevel kommer indbrud, så har alarmen den fordel, at tyven ofte er hurtigt ude igen og ikke ødelægger inventaret, ligesom du selv hurtigt får besked om, at der har været nogen inde i sommerhuset. Moderne alarmanlæg er smarte og kan tilsluttes sommerhusets lamper og radioer og til din smartphone, så du kan kontrollere sommerhuset hjemmefra eller hvor du nu opholder dig.
- Vælg en alarmtype til sommerhuset, der afgiver blitzlys. Blitzlyset gør, at personer langt væk kan se, at der er indbrud, og alarmere politiet.
- Supplér eventuelt alarmanlægget med et eller flere kameraer, som også kan tilkobles din smartphone.
- Overvej, om du skal have bedre låse eller ekstra låse på for eksempel vinduer. Jo længere tid det tager for tyven at komme ind i sommerhuset, jo mindre fristet bliver han/hun.
Løbende forebyggelse:
- Fjern haveredskaber, stiger, og andet potentielt indbrudsværktøj for tyven, når du ikke er i sommerhuset. Du kan eventuelt låse haveredskaberne inde i et skur, der kan låses med mindst en god hængelås på et solidt låsebeslag.
- Tag så mange værdier med dig som muligt, når du forlader sommerhuset, så der ikke er noget, der frister tyven. Lad evt. gardinerne være trukket fra, så tyven kan se, at der ikke er noget at komme efter. Hvis du har et fladskærms-tv, en computer, spillemaskiner eller lignende, så placer det i fx et skab, som man ikke kan se udefra.
- Tal med naboer om, at I holder øje med hinandens sommerhuse og reagerer, hvis I ser nogle mistænkelige personer i området.
Kilde: Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Installationsbranchen.
Indbrud i fritidshuse og kolonihavehuse:
År Hele år 1. kvartal
2007 5.887 1.774
2008 7.394 2.404
2009 9.214 2.877
2010 8.340 2.398
2011 8.122 3.033
2012 5.684 2.035
2013 5.519 1.759
2014 4.893 1.802
2015 4.439 1.519
2016 4.463 1.500
2017 3.983 1.259
2018 - 1.173
Kilde: Rigspolitiet
Yderligere oplysninger:
Teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen, TEKNIQ Installationsbranchen, 27 80 04 51
Information om TEKNIQ Installationsbranchen
TEKNIQ repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 45.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 50 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen
Hver tiende varmepumpe installeres med fejl29.1.2019 07:21:44 | Pressemeddelelse
Salget af varmepumper stiger stadig hastigt, men en ny undersøgelse slår skår i glæden. 1 ud af 10 varmepumper, der bliver installeret i helårsboliger, giver således husejerne problemer. Brancheorganisationen TEKNIQ opfordrer til, at godkendelsesordningen for de virksomheder, der installerer pumperne, gøres obligatorisk.
Kontrol: To ud af tre LED-produkter er ulovlige25.1.2019 05:12:56 | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen har fundet fejl på 19 ud af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter. Fabrikanterne skal stramme op, lyder det fra både Sikkerhedsstyrelsen og brancheorganisationen TEKNIQ.
Slip boligjobordningen ud af spændetrøjen15.1.2019 13:59:56 | Pressemeddelelse
Det giver god mening, når skatteministeren inviterer S og DF til at deltage i overvejelser om den fremtidig udformning af boligjobordningen. Det siger brancheorganisationen TEKNIQ. Her opfordrer man til, at politikerne benytter lejligheden til at kigge nærmere på både form og indhold, hvis ordningen for alvor skal styrke den grønne omstilling og samtidig fungere som et effektivt middel i kampen mod det sorte arbejde.
Nettet flyder med ulovlige armaturer18.12.2018 06:00:00 | Pressemeddelelse
Fire ud af seks tilfældigt udvalgte armaturer købt på internettet er ikke godkendt til drikkevand og kan derfor ikke bruges i Danmark. Det viser en markedskontrol, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har gennemført. Ifølge brancheorganisationen TEKNIQ stiller det både forbrugere og installatører i en meget uheldig situation.
Der er kamp om medarbejderne - men ingen rekrutteringspanik i installationsbranchen14.12.2018 10:17:06 | Pressemeddelelse
Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at det bliver stadig sværere for danske virksomheder at rekruttere de ønskede medarbejdere. Det gælder også i el- og vvs-branchen, hvor man dog ifølge brancheorganisationen TEKNIQ stadig er i stand til at finde løsninger på rekrutteringsudfordringerne.
Hold fokus på erhvervslivet30.11.2018 16:40:24 | Pressemeddelelse
Finansloven for 2019 handler i vid udstrækning om at bedre forholdene for landets pensionister og stramme udlændingepolitikken. Hos brancheorganisationen TEKNIQ opfordrer man til, at politikerne også husker fortsat at arbejde for at forbedre og forenkle forholdene for dansk erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum