Danmarks Statistik

Hurtigere billede af europæisk økonomi med ny BNP-indikator

Del

Fra i dag kan man hurtigere aflæse temperaturen på den europæiske samfundsøkonomi. Eurostat lancerer et nyt og hurtigere estimat af BNP - et såkaldt preliminary GDP flash estimate.

Det nye estimat er et bud på den økonomiske udvikling i euroområdet såvel som i det samlede EU. Den nye indikator kommer 30 dage efter kvartalets udløb mod tidligere 45 dage, og den giver udelukkende et bud på den procentvise vækst i økonomien. Den detaljerede opgørelse af medlemslandenes BNP vil fortsat udkomme ca. 70 dage efter kvartalets udløb. Den fremskyndede vækstindikator bliver offentliggjort på Eurostats hjemmeside, hvor der også findes yderligere oplysninger om metode og baggrund

Indikatoren viser ikke væksten i de enkelte lande, som ikke alle har offentliggjort så tidligt. Når Eurostat kan bringe sit estimat, før de enkelte lande offentliggør deres, skyldes det, at de på det tidspunkt har modtaget bud på en række af landenes opgørelser. Det gælder blandt andet de store lande, der har en stor vægt i den samlede økonomiske udvikling. Danske tal indgår ikke i Eurostats 30 dages estimat.

Ny dansk BNP-indikator til efteråret

Også Danmark er på vej med en hurtigere måling af temperaturen på økonomien. 15. november lancerer Danmarks Statistik en ny og hurtigere dansk indikator for BNP-væksten 45 dage efter kvartalets udløb. Første bud på væksten i Danmark er på nuværende tidspunkt efter 60 dage. Ligesom Eurostats indikator angiver den nye indikator kun den procentvise vækst i BNP og ikke, hvordan den er sammensat.

I første omgang vil der være tale om en forsøgsversion af den nye danske indikator. Fra foråret 2017 forventes indikatoren at kunne offentliggøres som en fast del af de løbende offentliggørelser. Udviklingsarbejdet med indikatoren vil desuden danne grundlag for at vurdere, om det på sigt vil være muligt at offentliggøre efter blot 30 dage uden at sænke kvaliteten af vækstindikatoren. Har du spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig til Timmi Graversen på trg@dst.dk, 39 17 38 65.

Nøgleord

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Ida og William er de mest populære navne til nyfødte6.7.2018 08:54pressemeddelelse

Ida er for første gang nummer et, som det mest populære navn til nyfødte piger. I 2017 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida. Det viser navnestatistikken fra Danmarks Statistik, som udkommer i dag. ”Fornavnet Ida har formået at holde sig i top-otte igennem de seneste 15 år, men det er første gang, det indtager førstepladsen,” siger Dorthe Larsen, der er ansvarlig for navnestatikken. For drengenes vedkommende er det til gengæld den gamle klassiker, William, der er tilbage på førstepladsen. ”Fornavnet William hænger meget standhaftigt fast i førstepladsen hos drengene. Kun en smuttur omkring femtepladsen i 2016 har der været, ellers har William ligget på førstepladsen siden 2010. Det er ret bemærkelsesværdigt,” siger Dorthe Larsen. De nybagte forældre har dog lidt forskellige favoritter, alt efter i hvilken af Danmarks 11 landsdele de bor. Det gælder særligt de forældre, der skulle vælge pigenavne. ”På trods af Ida’s placering i top i 2017, ligger navnet kun på førstepladsen i Østj

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum