Teknologisk Institut

Hurtig og effektiv indfrysning reducerer energiforbruget med 30%

Del

Et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut skal udvikle en ny super optimeret karton indfryser til palleterede produkter, som forventes at reducere energiforbruget med 30% og samtidig øge indfrysningskapaciteten.

30% mindre energiforbrug

Hvert år indfryses ca. 1.500.000 tons kød i karton indfrysningstunneller, og for hvert ton der indfryses, kræves der et samlet energiforbrug på ca. 122 kWh. Samlet bruges der omkring 220 GWh til indfrysning i Danmark. Dette energiforbrug forventer man at kunne reducere markant ved at optimere designet af indfryseren og pakningen af den enkelte palle med produkter.

- Ideen med projektet er at udvikle en ny super optimeret karton indfryser, hvor energiforbruget til indfrysning reduceres med 30% i forhold til eksisterende indfrysere. Når et produkt fryses, sker det udefra og ind til kernen, og når produkterne er pakket i papkasser og efterfølgende stablet på paller, vanskeliggøres varmetransporten fra de inderste produkter. Hele indfrysningen kræver et stort energiforbrug, som vi mener kan reduceres ved for eksempel at se på luftflowet mellem pallerne og mellempladerne samt styringen af fryseforløbet og optimering af ventilatoren, fortæller projektleder Jóhannes Kristófersson, Teknologisk Institut.

Dybdegående undersøgelse af design og fryseforløbet

Opbygningen af eksisterende frysetunneller er langt fra optimal med hensyn til energieffektivitet og hurtig indfrysning. Projektet ser derfor på de forskellige optimeringsmuligheder for at sænke det direkte energiforbrug og øge indfrysningskapaciteten.

- Det er ofte selvstændige kølehuse, som foretager indfrysning af 40-50 tons palleterede ferske produkter på én gang i 20 m lange og 10 m høje frysetunneller. Disse indfrysere er mange gange bygget efter gamle tommelfingerregler, og vi ser derfor ofte, at luftflowet strømmer uden om pallerne i stedet for gennem mellempladerne. Det kompenseres der så for med større luftflow og lavere lufttemperatur, fortsætter Jóhannes Kristófersson, Teknologisk Institut.

- Ved at lave målinger på en eksisterende indfryser og samtidig lave simuleringer og forsøg på testopstilling i laboratorierne på Teknologisk Institut vil vi vise, hvordan en indfryser skal designes eller renoveres for at få den mest energioptimale indfryser.

Projektet, som er et samarbejdet mellem Claus Sørensen A/S, Hørup Maskiner A/S, Güntner GmbH & Co og Teknologisk Institut med støtte fra ELFORSK, skal bl.a. undersøge stabling og placering af pallerne i fryseren, luftflow, trykfald og temperaturforløbet gennem fryseren samt styring af fryseforløbet. Projektet blev i gangsat 1. april 2016 og forventes afsluttet i 2018.

Læs mere om projektet Super optimeret karton indfryser (SOKI) på www.teknologisk.dk/36936

Kontakter

Johannes Kristofersson, Teknologisk Institut jkri@teknologisk.dk Mobil: 7220 3254

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska, DTI Spain samt 50 % af Syddansk Teknologisk Innovation A/S.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum