Kræftens Bekæmpelse

HPV øger risiko for sjældne kræftformer hos kvinder

Del

Human papillomavirus er ikke bare årsag til livmoderhalskræft - det kan også øge risikoen for andre, mere sjældne former for kræft i underliv og endetarmsåbning hos kvinder. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som endnu engang er med til at understrege, hvilken rolle virusset spiller for udvikling af kræft.

Svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft i endetarms-åbningen, ydre kønsorganer eller skeden. Det viser forskning fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter

Det er veldokumenteret, at en infektion med human papillomavirus (HPV) er årsag til livmoderhalskræft, som hvert år rammer 380 danske kvinder. En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft andre steder i underlivet.

Ved at følge danske kvinder, der i perioden fra 1943-2012 fik konstateret svære forstadier til livmoderhalskræft, ser forskerne nemlig, at disse kvinder har en øget risiko for – selv mere end 25 år senere – at udvikle kræft i endetarmsåbning, ydre kønsorganer og skede i forhold til kvinder, som ikke har haft svære celleforandringer på livmoderhalsen.

Der er tale om ret sjældne kræfttyper, og derfor er den absolutte risiko stadig lille for den enkelte, understreger Ph.D.-studerende Freja Lærke Sand fra Kræftens Bekæmpelse. Hun står bag de nye resultater, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

– Det mest interessante ved de nye resultater er, at de endnu engang understreger, hvor vigtig en rolle HPV spiller for udvikling af kræft. Kvinder, som er diagnosticeret med de sværeste forstadier til livmoderhalskræft, vil have en vedvarende forhøjet risiko for udvikling af andre kræftformer forårsaget af HPV i forhold til kvinder, der ikke har haft et forstadie til livmoderhalskræft, siger hun.

Advarselslampe

Det er professor og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, Susanne Krüger Kjær, der har igangsat forskningen for at undersøge de langsigtede konsekvenser af en HPV-infektion.

Hun siger, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være et tegn på, at kvinden af en eller anden grund har vanskeligt ved at bekæmpe HPV-infektionen, som derfor risikerer at føre til kræft.

- Derfor er det interessant, at man måske kan bruge de svære forstadier til livmoderhalskræft som et slags advarselsflag til lægerne om, at man selv mange år senere bør være ekstra opmærksom på risikoen for kræft, hvis en kvinde kommer med symptomer fra andre dele af underlivet, siger Susanne Krüger Kjær.

Fokus på HPV type 16

Der findes en række forskellige typer HPV, men forskerne har ikke undersøgt, hvilke typer der forårsager de sjældne kræftformer.

– HPV type 16 forårsager en stor del af forstadier til livmoderhalskræft, og derfor tror vi, det særligt er HPV 16, der forårsager den vedvarende øgede risiko for udvikling af disse kræfttyper, siger Freja Lærke Sand.

De eksisterende HPV-vacciner beskytter blandt andet mod netop HPV type 16.

Forskerne kender fortsat ikke de præcise årsager til, at nogle kvinder udvikler HPV-relateret kræft, og andre ikke gør. For mens op mod 80 pct. af de seksuelt aktive danskere bliver smittet med en HPV-infektion i løbet af deres liv, forsvinder infektionen igen af sig selv hos de fleste. Hos en mindre gruppe bliver den imidlertid kronisk, og det kan altså føre til kræft.

Nøgleord

Kontakter

Susanne Krüger Kjær, professor og forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelse
40 11 11 86

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny stor undersøgelse kortlægger senfølger hos overlevere efter kræft i ungdommen29.6.2018 17:06pressemeddelelse

Behandling af kræft bliver hele tiden bedre, og flere overlever sygdommen. Derfor bliver det mere og mere vigtigt at have fokus på, hvordan man får et godt liv efter sygdommen. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kortlægger nu, i den største undersøgelse af sin slags til dato, hvilke senfølger tidligere kræftpatienter har risiko for at få i form af sygdomme der rammer kroppens hormonsystemer. Det er viden som kan bruges til at opdage senfølgerne tidligt og måske mindske omfanget.

Ny forskning: Sådan virker lægemiddel mod arvelig kræft27.6.2018 19:09pressemeddelelse

Kræftmedicin mod blandt andet arvelig bryst- og æggestokkræft er effektivt – men ikke af den grund man hidtil har troet. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse som samtidig giver en ny forklaring på helt grundlæggende processer under celledeling. Det er viden, som i fremtiden måske kan føre til bedre behandlinger mod en række kræftsygdomme. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum