Kræftens Bekæmpelse

HPV øger risiko for sjældne kræftformer hos kvinder

Del

Human papillomavirus er ikke bare årsag til livmoderhalskræft - det kan også øge risikoen for andre, mere sjældne former for kræft i underliv og endetarmsåbning hos kvinder. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som endnu engang er med til at understrege, hvilken rolle virusset spiller for udvikling af kræft.

Svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft i endetarms-åbningen, ydre kønsorganer eller skeden. Det viser forskning fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter

Det er veldokumenteret, at en infektion med human papillomavirus (HPV) er årsag til livmoderhalskræft, som hvert år rammer 380 danske kvinder. En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft andre steder i underlivet.

Ved at følge danske kvinder, der i perioden fra 1943-2012 fik konstateret svære forstadier til livmoderhalskræft, ser forskerne nemlig, at disse kvinder har en øget risiko for – selv mere end 25 år senere – at udvikle kræft i endetarmsåbning, ydre kønsorganer og skede i forhold til kvinder, som ikke har haft svære celleforandringer på livmoderhalsen.

Der er tale om ret sjældne kræfttyper, og derfor er den absolutte risiko stadig lille for den enkelte, understreger Ph.D.-studerende Freja Lærke Sand fra Kræftens Bekæmpelse. Hun står bag de nye resultater, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

– Det mest interessante ved de nye resultater er, at de endnu engang understreger, hvor vigtig en rolle HPV spiller for udvikling af kræft. Kvinder, som er diagnosticeret med de sværeste forstadier til livmoderhalskræft, vil have en vedvarende forhøjet risiko for udvikling af andre kræftformer forårsaget af HPV i forhold til kvinder, der ikke har haft et forstadie til livmoderhalskræft, siger hun.

Advarselslampe

Det er professor og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, Susanne Krüger Kjær, der har igangsat forskningen for at undersøge de langsigtede konsekvenser af en HPV-infektion.

Hun siger, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være et tegn på, at kvinden af en eller anden grund har vanskeligt ved at bekæmpe HPV-infektionen, som derfor risikerer at føre til kræft.

- Derfor er det interessant, at man måske kan bruge de svære forstadier til livmoderhalskræft som et slags advarselsflag til lægerne om, at man selv mange år senere bør være ekstra opmærksom på risikoen for kræft, hvis en kvinde kommer med symptomer fra andre dele af underlivet, siger Susanne Krüger Kjær.

Fokus på HPV type 16

Der findes en række forskellige typer HPV, men forskerne har ikke undersøgt, hvilke typer der forårsager de sjældne kræftformer.

– HPV type 16 forårsager en stor del af forstadier til livmoderhalskræft, og derfor tror vi, det særligt er HPV 16, der forårsager den vedvarende øgede risiko for udvikling af disse kræfttyper, siger Freja Lærke Sand.

De eksisterende HPV-vacciner beskytter blandt andet mod netop HPV type 16.

Forskerne kender fortsat ikke de præcise årsager til, at nogle kvinder udvikler HPV-relateret kræft, og andre ikke gør. For mens op mod 80 pct. af de seksuelt aktive danskere bliver smittet med en HPV-infektion i løbet af deres liv, forsvinder infektionen igen af sig selv hos de fleste. Hos en mindre gruppe bliver den imidlertid kronisk, og det kan altså føre til kræft.

Nøgleord

Kontakter

Susanne Krüger Kjær, professor og forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelse
40 11 11 86

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Brun for enhver pris: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft2.10.2018 06:00pressemeddelelse

Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Men hvis vi vil have unge til at lade være med at gå i solarium, er det ikke nok at fortælle dem, at det er sundhedsskadeligt. Det ved de fleste nemlig godt, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum