Kræftens Bekæmpelse

HPV-kritik er dybt problematisk

Del

Det er dybt problematisk, når enkelte læger sår tvivl om HPV-vaccinens virkning, fordi det kun er vist, at den beskytter mod forstadier til livmoderhalskræft og ikke mod kræft. Livmoderhalskræft starter altid med forstadier, og derfor virker vaccinen. Diskussionen er ren teori, mener Kræftens Bekæmpelse.

I dag i Information anklager ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital, Kim Varming, Sundhedsstyrelsen for at vildlede befolkningen med dens information om HPV-vaccinen. Ifølge Sundhedsstyrelsen er HPV-vaccinen vigtig, fordi den redder liv, men det er der ikke bevis for, mener Kim Varming.

Iben Holten, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, er overrasket og ærgerlig over den kontroversielle udmelding. Der er tale om teoretiske betragtninger, som er dybt problematiske, fordi de kun vil skabe usikkerhed.

- Det er en meget løst begrundet kritik. Der er absolut ingen grund til at antage, at HPV-vaccinen ikke også forebygger kræft, når man beviseligt ved, at den forebygger forstadier. De første undersøgelser i blandt andet Danmark og Australien har allerede vist, at antallet af forstadier falder blandt vaccinerede piger, siger hun og uddyber:

- Vi kender sygdommens natur. Vi ved, at når vi screener og fjerner forstadier, så får kvinderne ikke livmoderhalskræft. Når vi vaccinerer, ved vi, at kvinderne ikke får forstadier forårsaget af de HPV-typer, der vaccineres mod. Og derfor ved vi, at vaccinen forebygger de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, siger Iben Holten. 

Hun undrer sig over, hvad Kim Varming ønsker at opnå med kritikken.

- Det er rigtigt, at der vil gå år, inden vi kan se vaccinens fulde effekt på kræftstatiskkerne. Måske 20-30 år. Men det ville jo være dybt uetisk at holde på en vaccine mod kræft så længe, siger Iben Holten.

Skal man have den fulde effekt af HPV-vaccinen, er det vigtigt at blive vaccineret inden seksuel debut. HPV-vaccinen forebygger mod HPV-16 og 18, som forårsager 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft.  

Kontakter

Mai Brandi Ludvigsen, Kræftens Bekæmpelse, 35257208 / 25135600

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Brun for enhver pris: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft2.10.2018 06:00pressemeddelelse

Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Men hvis vi vil have unge til at lade være med at gå i solarium, er det ikke nok at fortælle dem, at det er sundhedsskadeligt. Det ved de fleste nemlig godt, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum