Aalborg Universitet

Hoteller overser det stigende antal kunder med funktionsnedsættelse

Del

Fra 2008 har bygningsreglementet stillet krav om, at nye hoteller har et vist antal værelser, der er egnet for personer med funktionsnedsættelse. Men ikke alle hotellerne profilerer sig på det. Dermed går de potentielt glip af en voksende kundegruppe, herunder ældre borgere, der har brug for hotelværelser, som de nemt kan færdes i.

Der er stor forskel på, hvordan hotelbranchens aktører oplever efterspørgslen på hotelværelser for personer med funktionsnedsættelse. En ny undersøgelse fra SBi ved Aalborg Universitet København viser, at nogle aktører oplever en meget lille efterspørgsel, mens andre ser et stigende behov, bl.a. som følge af flere ældre mennesker, der er aktive og rejsende.

”Når nogle hoteller ikke oplever efterspørgsel på tilgængelige hotelværelser, kan det hænge sammen med, at de heller ikke synliggør deres udbud af denne type værelser, fx på deres hjemmeside. Dermed går de måske også glip af nogle gæster, som i stedet vælger de konkurrenter, der informerer om deres tilgængelige hotelværelser”, siger forsker Sidse Grangaard fra SBi, der står bag undersøgelsen.

Væsentligt markedspotentiale

Omkring 1 mio. mennesker i Danmark er berørt af en funktionsnedsættelse, fx nedsat syn eller hørelse eller gangbesvær, måske pga. et medfødt handicap, en midlertidig skade, eller pga. alderdom. De udgør dermed også en væsentlig kundegruppe, for hvem lettilgængelige adgangsforhold er en afgørende købsparameter, når de fx skal vælge hotel på deres rejse.

”De hoteller, som bevidst arbejder med at skabe plads til personer med funktionsnedsættelse, og profilerer sig på det, oplever også et marked for denne type værelser”, siger Sidse Grangaard.

Behov for en udvidet brugerforståelse

Det eksakte udbud af tilgængelige hotelværelser i Danmark kendes ikke, men SBi’s undersøgelse indikerer, at de fleste hoteller bygget eller ombygget efter 2008 tilbyder hotelværelser til personer med funktionsnedsættelser. Det hænger bl.a. sammen med, at bygningsreglementet siden 2008 har stillet krav til antallet af tilgængelige sengepladser. SBi’s undersøgelse antyder, at der er stor forskel på, om hotellerne arbejder bevidst med tilgængelighed, fx som en del af deres socialt ansvarlige profil, eller om man udelukkende tilbyder tilgængelige hotelværelser, fordi lovgivningen kræver det.

”I dag kan lovgivningen betragtes som en driver for tilgængeligheden. Vores analyse tyder på, at hotellerne er opmærksomme på kravene om tilgængelige hotelværelser. Vi kan dog se, at man ikke altid er særlig bevidst om, at der kan være forskellige brugerbehov. Ikke alle kan forestille sig, at en forretningsrejsende sagtens kan have en funktionsnedsættelse”, siger Sidse Grangaard. Hun opfordrer til at arbejde mere strategisk og bevidst med tilgængelighed.

”Det kan være en fordel for hotellerne at udarbejde en tilgængelighedsstrategi og dokumentation af funktionalitet og brugskvalitet i forhold til brugernes behov. En sådan strategi kunne kobles sammen med markedsføringsstrategien. Det kræver dog, at man først og fremmest udvider sin forståelse for kundernes forskellige behov”.

SBi-rapporten indeholder et minikatalog med forskellige løsninger på enkeltværelser og dobbeltværelser til kørestolsbrugere som alternativer til de typer værelser, der har indgået i analysen.

Download SBi-rapport 2016:25 'Tilgængelige hotelværelser' 

Nøgleord

Kontakter

Forsker Sidse Grangaard, SBi
Telefon 9940 2371, mobil 2360 5478
Email: sig@sbi.aau.dk

Billeder

Foto: Sidse Grangaard
Foto: Sidse Grangaard
Download

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Undersøgelsen af tilgængelige hotelværelser er lavet af Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet København. Den er baseret på interview med repræsentanter fra tre danske hotelkæder samt brancheorganisationen HORESTA og mærkeordningen God Adgang. Undersøgelsen er udarbejdet for Trafik- og Byggestyrelsen.

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum