Hospitalerne spiller afgørende rolle i uddannelsen af nye medarbejdere
12.000 sygeplejersker, 11.000 social- og sundhedsassistenter, omtrent 4.500 læger og knap 800 jordemødre. Så mange nye sundhedsprofessionelle er landets hospitaler hvert år med til at uddanne. Og der kommer flere og flere til.
Siden 2016 er antallet af sygeplejersker, SOSU-assistenter og lægestuderende i praktik derfor steget med 37 pct. Hvis regionerne fik tilsvarende midler for denne vækst, ville beløbet være steget med ca. 200 mio. kr. fra 2016 til 2021. Der bliver løbende skruet op for optaget på de sundhedsfaglige uddannelser, men det er samtidig vigtigt, at vi husker hospitalernes store rolle i uddannelserne.
- Vi uddanner historisk mange. Og det er selvfølgelig vigtigt for at sikre, at vi har medarbejdere nok til at give patienterne den bedst mulige behandling i fremtiden. Men vi må samtidig erkende, at det stigende antal elever og studerende er med til at øge presset på hospitalernes uddannelseskapacitet, siger Stephanie Lose, der er 1. næstformand i Danske Regioner.
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
EN INVESTERING I SUNDHEDSVÆSENETS FREMTID
I det hele taget er regionerne store uddannelsesorganisationer, som medvirker til at uddanne sundhedsfaglige medarbejdere til alle dele af sundhedsvæsenet, også i privat og kommunalt regi. Stephanie Lose understreger, at uddannelse skal prioriteres, så vi har nok af de kompetencer, der er nødvendige for at give patienterne behandling af høj kvalitet.
- Vi investerer i sundhedsvæsenets fremtid, når vi bl.a. uddanner SOSU'er, sygeplejersker og læger. Der skal også investeres i den kliniske del af uddannelserne, for det koster også at lave uddannelse på sygehusene. Det er en opgave, som regionerne derfor også økonomisk skal have mulighed for at prioritere højt, siger hun.
Når vi som samfund skal sikre dygtige medarbejdere til fremtidens sundhedsvæsen, er det derfor vigtigt, at vi også prioriterer økonomi til hospitalerne, og ikke udelukkende tilfører midler til skolerne.
UDDANNELSE MED AFSÆT I PATIENTERNE
Regionerne har som uddannelsessted et stort ansvar for at uddanne fremtidens medarbejdere i sundhedsvæsenet. Og der er behov for at investere yderligere i uddannelsen af de unge, som i fremtiden skal udgøre sundhedsvæsenets rygrad.
- Uddannelse er en af vores kerneopgaver, og den bliver kun større og vigtigere. Så hvis vi gerne vil sikre, at flere vælger sundhedsvæsnet til som arbejdssted, så skal vi investere i opgaven. Det medfører naturligvis stigende udgifter til bl.a. investering i læringsmiljøer, videreuddannelse og løn til de medarbejdere, der løser vigtige opgaver som uddannelsesansvarlige og vejledere, siger Stephanie Lose.
Det er helt nødvendigt, at uddannelsen ikke alene foregår på skolebænken, men også i den virkelighed, som man kommer ud og arbejde i – og med afsæt i patienterne. Sundhedsvæsenet står foran en omfattende omstilling, og med hospitalernes centrale rolle både som uddannelsessted og kommende arbejdspladser er det vigtigt, at de også får større indflydelse i samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne.
- Vi skal sikre, at der er ordentlige rammer for uddannelsesopgaven på hospitalerne, så de studerende får den bedst mulige uddannelse og står stærkt, når de er færdiguddannede. Det gælder også løbende kompetenceudvikling af medarbejderne, så vi kan følge med udviklingen i sundhedsvæsenet, nye behandlinger og patienternes behov i fremtiden, siger Stephanie Lose.
Kontakter
Jesper JakobsenPresserådgiver
Tlf:2022 8278jespj@regioner.dkStephanie Lose1. Næstformand
Tlf:25 33 09 82slo@rsyd.dkInformation om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum