Udenrigsministeriet

Høring om to lovforslag vedrørende folkeafstemning om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar

Del

Udenrigsministeriet har den 30. marts 2022 sendt to udkast til forslag til love vedrørende folkeafstemning om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar i ekstern høring.

Det drejer sig om følgende udkast til lovforslag:

  • Udkast til forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar i ekstern høring. Formålet med lovforslaget er at gøre det muligt for Danmark at deltage i alle dele af EU-samarbejdet om den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, herunder samarbejdet om sikkerheds- og forsvarspolitik.
  • Udkast til forslag til lov om afholdelse af folkeafstemning om forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar i ekstern høring. Formålet med lovforslaget er at gøre det muligt at afholde en bindende folkeafstemning om lovforslaget om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.

Lovforslagene udspringer af det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik, som Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti indgik den 6. marts 2022.

Aftalepartierne anbefaler en afskaffelse af det danske forsvarsforbehold og er enige om, at der den 1. juni 2022 afholdes en folkeafstemning om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.

Det har i lovgivningsprocessen været vigtigt for regeringen og aftalepartierne at sikre, at lovforslagene blev sendt i ekstern høring i fire uger, så offentligheden har mulighed for at læse dem.

Samtidig med lovforslagene har Udenrigs- og Forsvarsministeriet udarbejdet en redegørelse til Folketinget om EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde og det danske forsvarsforbehold. Den findes på dette link.

Justitsministeriet har endvidere udarbejdet et notat om, hvorvidt en ophævelse af det danske forsvarsforbehold forudsætter anvendelse af proceduren i grundlovens 20. Det findes på dette link.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler: ”Vi har nu sendt to lovforslag i høring, som gør det muligt at afholde folkeafstemningen den 1. juni om vores deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Det er et vigtigt skridt for at sikre, at vi kan få en oplyst debat om betydningen af forsvarsforbeholdet og den kommende folkeafstemning. Jeg ser frem til at modtage høringssvarene.”

Der er høringsfrist den 27. april 2022 kl. 12:00. Høringerne kan findes på høringsportalen på følgende link:

Høring om lovforslag om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar

Høring om lovforslag om afholdelse folkeafstemning om forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Fælleserklæring om Talibans indskrænkelser af kvinder og pigers rettigheder i Afghanistan13.5.2022 11:58:26 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtrykker i denne fælleserklæring bekymring for de mange nylige anslag mod kvinders rettigheder i Afghanistan og opfordrer Taliban-regimet til give kvinder og piger lige muligheder for at deltage i det afghanske samfund. Med til erklæringen er udenrigsministrene fra Australien, Canada, Danmark, Finland, Italien, Japan, Nederlandene, New Zealand, Norge. Spanien, Sverige, Storbritannien, Sydkorea, Tyskland og USA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum