Oticon Denmark A/S

Høretab kan føre til ensomhed i julen – få 5 gode råd

Del

Julen er for mange af os forbundet med hygge og godt selskab, men er man en af de over 500.000 danskere, der lider af ubehandlet høretab, kan det sociale samvær i julen føre til frustration og ensomhed. Som pårørende kan du gøre en forskel. Få her chefaudiologens 5 bedste råd.

Kan man være ensom i selskab med andre?

Det er risikoen for den halve million danskere, der går rundt med ubehandlet høretab.
Antallet svarer til befolkningstallet i Danmarks næststørste og tredjestørste by – hvis man lægger befolkningstallene sammen! Der er med andre ord rigtigt mange danskere, der lider af ubehandlet høretab, og for mange af dem kan julen blive en pine:

”Man siger jo, at julen er hjerternes fest, men hvis du ikke har nogen at dele den med, kan det være en ensom tid. Men det kan det faktisk også være, selvom du er i selskab med andre. Det lyder måske underligt, men for de mange hundredetusinde danskere, som lider af høretab, er julen en udmattende affære, som medfører, at de isolerer sig og faktisk føler sig mere ensomme,” fortæller Thomas Behrens, chefaudiolog hos Oticon.

Nedsat hørelse er en social funktionsnedsættelse, der for andre ikke umiddelbart er til at få øje på. Men har man et høretab, ved man, at det kan vække en følelse af ensomhed og eksklusion ikke at kunne engagere sig i samtalerne på lige fod med andre.

”Hver anden dansker over 50 år har nedsat hørelse, og julen med glade børn, julemusik og højrystede samtaler er en overvældende oplevelse. Lyd er en meget stor del af vores sociale interaktion, og de fleste kan forestille sig, hvor hårdt det må være at sidde på sidelinjen og forsøge at følge med i en samtale, hvor man ikke kan høre halvdelen af, hvad der bliver sagt,” forklarer Thomas Behrens.

Chefaudiologens 5 bedste råd

Ofte kan høreapparater afhjælpe problemet og begrænse konsekvenserne, men der er også forholdsregler, man som pårørende kan tage. Thomas Behrens giver her sine fem bedste råd til, hvordan man gør juleaften til en god oplevelse for sine kære med høretab:

  • Baggrundsstøj er den værste synder, når hørelsen ikke er, hvad den har været. Det er derfor en god idé at undgå at spille høj julemusik under middagen eller have fjernsynet kørende i baggrunden.
  • Det er vigtigt med god belysning. Har man svært ved at høre, har man i endnu højere grad brug for et godt udsyn til at kunne orientere sig.
  • For mennesker med høretab er det vigtigt med et godt overblik over bordet. Folk med nedsat hørelse kan have stor gavn af at mundaflæse den person, de snakker med.
  • Placér gæster med høretab langt fra køkkenet og andre steder, hvor der opstår larm.
  • Tag en åben snak med dine kære med høretab og spørg ind til, hvordan I kan gøre aftenen nemmere for dem – det er vigtigt, at vi ikke gør det til et tabu.

Kontakter

Billeder

Information om Oticon Denmark A/S

Oticon Denmark A/S
Oticon Denmark A/S
Kongebakken 9
2765 Smørum

http://www.oticon.dk

500 millioner mennesker verden over har et høretab. De fleste personer med høretab er 50+, men 8 % er under 18 år. Oticons vision er at skabe en verden, hvor høretab ikke længere en begrænsning. En verden, hvor høreapparater uden problemer bliver en naturlig del af hverdagen og hjælper mennesker med at forstå teknologiens fulde potentiale og samtidigt undgå de negative helbredsmæssige konsekvenser, som et ubehandlet høretab kan have. Oticon udvikler og producerer høreapparater til både voksne og børn og understøtter enhver form for høretab – fra mildt til meget kraftigt. Vi er stolte af at udvikle nogle af de mest innovative høreapparater på markedet. Vi er er en global virksomhed med hovedkvarter i Danmark. Vi er en del af Demant, der har mere end 16.000 medarbejdere og har en omsætning på mere end 14 milliarder danske kroner. Vi ændrer teknologien. Vi ændrer normerne. Vi ændrer liv. Oticon – livsændrende høreteknologi. Se mere på www.oticon.dk.

Følg pressemeddelelser fra Oticon Denmark A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.