Den Kongelige Samling

Hop ombord på Kongeskibet Dannebrog på Koldinghus i vinterferien

Del
H.K.H. Kronprinsen åbnede 2. februar udstillingen Kongeskibet Dannebrog på Koldinghus. I skolernes vinterferie i uge 7 og 8 inviteres børnefamilier med ombord på det flydende slot, hvor de kan lære om livet til søs.
Foto: Steen Pedersen
Foto: Steen Pedersen

Udstillingen "Kongeskibet Dannebrog" indeholder flere elementer, som indbyder børn og andre nysgerrige gæster til at få fingrene i nogle af de ting, som sømandslivet byder på. Bl.a. er hele den øverste etage i udstillingen indrettet til børn med styrehus, søkort, signalflag og mulighed for udklædning. Og man kan prøve, hvordan det er at ligge i en af mandskabets køjer nede i ”banjerne” under dæk.

I vinterferien sætter Koldinghus særligt fokus på disse elementer. Børnene får udleveret en lille logbog, hvori de kan notere målet for deres egen sejltur, besætningens navne, og hvordan vejret er på dagen. Herefter kan man bl.a. lære at binde nogle af de vigtigste knob, som en matros skal kunne, man kan lære om betydningen af de mange forskellige signalflag og prøve at ”tale skibsk”. Ombord på et skib er sproget nemlig et helt andet, end det er på land. De fleste ved, at det hedder ”styrbord” og ”bagbord” i stedet for højre og venstre, men hvad betyder f.eks. ”pøs”, ”banje” og ”skaffe”?

Dét og meget andet kan gæsterne lære meget mere om i vinterferien, hvor Den Kongelige Workshop også arbejder med temaet ”Udsigten fra dit koøje”. Her kan børnene lave deres eget koøje i forskellige materialer og fantasere om, hvilken udsigt de kunne forestille sig at have, hvis de selv var ombord på Dannebrog.

Fakta

Hvornår: 11.-26. februar kl. 10.00-17.00

Entré: Aktiviteterne er gratis, når der er betalt entré til museet. Gratis adgang for årskortholdere samt børn og unge under 18 år.


OM UDSTILLINGEN KONGESKIBET DANNEBROG

Koldinghus’ 800 m2 store ruinsal på fire etager danner ramme om udstillingen, som formidler livet ombord på Kongeskibet - for både Kongefamilien og mandskabet. Ruinsalens fire “dæk” er sat i spil i udstillingen og giver de besøgende en oplevelse af selv at stå ombord på skibet med sejldug, dækstole, redningskranse og udsyn til indsejlingen gennem Kolding Fjord – alt sammen tilsat lyden fra maskinrummet blandet med stemmerne fra skibets gaster og mågeskrigene fra de øvre dæk.

Det første, som publikum møder i udstillingen, er en 1:1-genskabelse af Kongeskibets stævn, der med en længde på 13,5 meter og en højde på 6 meter bryder gennem slotsruinens rustikke mure. I udstillingen er publikum også inviteret med helt ind i skibets værelser, hvor man kan opleve det smukke og elegante skibs indre. Udstillingen viser en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, for eksempel Dronningens broderede puder til skibet, akvareller malet ombord af Majestæten, H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Historien om livet ombord igennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.

Kongeskibet Dannebrog er mere end et skib, det et flydende slot, der fra start af var bygget og designet til at være en kongelig residens. Skibet er derfor et personligt hjem, der danner rammen om den kongelige families liv til søs og bringer den kongelige familie ud til danskerne. Det er dog også et topmoderne skib, en arbejdsplads, hvor Søværnets værnepligtige arbejder og står i oplæring.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget i 1931-1932 og tjener som officiel og privat residens for H.M. Dronningen samt øvrige medlemmer af den kongelige familie, når de er på sommertogt i hjemlige farvande eller på oversøiske officielle besøg. Skibet tager under sine togter også del i opgaver som for eksempel farvandsovervågning, søredning og uddannelse af kommende officerer.

Udstillingen er en nyopsætning og udvidelse af udstillingen ”KONGESKIBET DANNEBROG”, som kunne opleves på M/S Museet for Søfart i 2022.

Kontakter

Billeder

Foto: Steen Pedersen
Foto: Steen Pedersen
Download
Foto: Stævnen af Kongeskibet er genskabt 1:1 i udstillingen. Maria Tuxen.
Foto: Stævnen af Kongeskibet er genskabt 1:1 i udstillingen. Maria Tuxen.
Download

Information om Den Kongelige Samling

Den Kongelige Samling
Den Kongelige Samling
Øster Voldgade 4A
1350 København K

3315 3286https://www.denkongeligesamling.dk/

Følg pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling

Koldinghus inviterer til gratis åbningsfest 20. juni17.6.2025 12:44:27 CEST | Pressemeddelelse

Fredag 20. juni åbner Kongeparret en ny, permanent udstilling på Koldinghus. Udstillingen KONGEBARN er skabt særligt til børn og børnefamilier og inviterer til leg, læring og historiske oplevelser i børnehøjde. I den anledning inviterer Koldinghus alle borgere i Kolding og omegn til en festlig åbningsaften med gratis adgang fra kl. 16.30 til 19.00. Den officielle åbning finder sted tidligere på dagen, når H.M. Kongen og H.M. Dronningen ankommer til Koldinghus kl. 15. Her vil Kongeparret efterfølgende deltage i indvielsen af udstillingen.

H.K.H. Prinsesse Marie åbnede udstilling med Koldinghusgobeliner i Paris12.6.2025 13:30:47 CEST | Pressemeddelelse

Den Kongelige Samling har i går for første gang åbnet en udstilling uden for Danmarks grænser. Det skete i Grand Palais i Paris 11. juni, hvor H.K.H. Prinsesse Marie forestod åbningen af Tapisseries royales: Savoir-faire français et tapisseries contemporaines danoises. Efter åbningen deltog Prinsessen i en officiel gallamiddag med deltagelse af bl.a. den franske kulturminister Rachida Dati og de danske kunstnere bag gobelinerne. Udstillingen er resultatet af et otte år langt samarbejde mellem fire danske samtidskunstnere og franske vævere bestilt af Ny Carlsbergfondet, og den præsenterer 15 nyvævede gobeliner skabt til Koldinghus.

Nye oplevelser på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ3.6.2025 14:56:22 CEST | Pressemeddelelse

Denne sommer inviterer Den Kongelige Samling på en helt ny formidlingsoplevelse på Amalienborgmuseet, der ligger i Christian VIII’s Palæ, som er et af de fire palæer, hvor Kongefamilien har residens, når de bor i København. Gennem lyd, fotos, film og autentiske genstande kan besøgende dykke ned i Palæets historie og brug – og komme tættere på de dronninger og konger, som har levet og regeret her.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye