home a/s

home prisindeks for marts: Boligmarkedet halter efter sin egen succes fra '15

Del

Huspriserne mistede pusten - lejlighederne fortsatte op i marts, viser home og Danske Banks salgsprisindeks

Hermed home huspris- og ejerlejlighedsprisindeks baseret på salgspriser helt frem til og med marts 2016.

Se uddybning, grafer, tabeller i vedhæftede og kommentarer herunder.

Yderligere oplysninger: Relationschef Mads Ellegaard, home: tlf. 5040 5040 - mael@home.dk

Resumé:

Huspriserne tabte pusten i 1. kvartal

  • homes husprisindeks viser, at priserne på landsplan faldt med 0,2 % fra februar til marts. Måler man udviklingen på kvartalet, faldt priserne med 1,4 % fra 4. kvartal sidste år til 1. kvartal i år.
  • Tal for handelsaktiviteten viser også, at der blev solgt færre boliger i 1. kvartal i år. Således faldt antallet af solgte boliger med 2,1 % i 1. kvartal, og over det seneste år er antallet af solgte boliger faldet med 3,5 %.
  • Betragtes den regionale prisudvikling, ses det dog, at der er store regionale forskelle på prisudviklingen. Mens priserne i Hovedstaden og på Sjælland steg med henholdsvis 1,6 % og 0,8% i 1. kvartal, så faldt de med hele 10,8 % og 5,0 % i henholdsvis Nordjylland og Midtjylland.

Ejerlejlighedspriserne fortsætter op

  • homes ejerlejlighedsprisindeks viser, at ejerlejlighedspriserne på landsplan steg med 1,1 % i marts. Dermed steg lejlighedspriserne 1,3 % fra 4. kvartal sidste år til 1. kvartal i år. Ejerlejlighedspriserne var i 1. kvartal 9,4 % højere end i 1. kvartal sidste år.
  • I København steg ejerlejlighedspriserne 2,0 % fra februar til marts, hvilket er det samme som væksten over hele kvartalet. Priserne på ejerlejligheder i København er nu 11,2 % højere end i marts sidste år.
  • I Aarhus steg ejerlejlighedspriserne med 2,7 % fra februar til marts. Målt henover kvartalet steg priserne med 4,4 % fra 4. kvartal sidste år til 1. kvartal i år. Priserne var 8,6 % højere end samme tid sidste år.
  • Salget af ejerlejligheder faldt med 8,0 % i 1. kvartal sammenlignet med 4. kvartal sidste år. Sammenligner man med 1. kvartal sidste år, er salget faldet med 13,8 %.

Kilde: home & Danske Bank

Kommentar til home prisindeks/kvartalsfokus for marts 2016, relationschef Mads Ellegaard:

Markedet generelt:
”Med de nye tal for marts har vi overblik over starten på boligmarkedet 2016. De viser, at salget ikke helt kan hamle op med salget i første kvartal sidste år, hvor renten dykkede under gulvbrædderne og udløste et opsparet boligbehov, der stammede helt tilbage fra finanskrisen.

Salget er gået ned i gear, men handelsaktiviteten i starten af 2016 ligger på et betragteligt højere niveau end under krisen og på det næsthøjeste niveau de seneste fire år.
Marts 2015 var helt atypisk årets bedste salgsmåned.

Realkreditforeningens Køberbarometer indikerer, at der er mange købere på vej ud på markedet det kommende halve år, så foreløbig tegner 2016 rigtig fornuftigt, men dog med en mindre euforisk start end i 2015, selv om renten er næsten lige så lav som for et år siden.

Det store rentefald den seneste tid, hvor 2 %-lånet igen er i spil, kan give boligmarkedet et ekstra 'vitamin-boost' de kommende måneder.

Parcel- og rækkehuse:
Vi har lige nu en situation, hvor boligejerne, der gerne vil sælge har fundet ud af, at handelsaktiviteten er relativt høj. Derfor er der kommet mange huse til salg i marts måned. Køberne har derimod ikke været helt så købelystne som sidste forår.

Der er altså flere villaer og rækkehuse udbudt til salg nu. Det skyldes både, at flere sætter til salg, men også at salgstakten – særligt i hovedstadsområdet – er gået et gear ned i forhold til sidste år og ikke kan følge med det stigende antal af boliger, der udbydes til salg. Dermed får køberne mere at vælge mellem.

Der sælges i nogle områder fortsat en del af de billigere huse, og det er med til at trække gennemsnitpriserne ned.

Ejerlejligheder:
Det var især på lejlighedsmarkedet i de største byer, at køberne flokkedes sidste forår, for at sikre sig en lejlighed til en ekstremt lav rente. Den ’ketchup-effekt’ har boligmarkedet ikke i år, men overordnet går det udmærket.

På det københavnske lejlighedsmarked ser vi en situation, hvor der er kommet mange lejligheder til salg, samtidig med at priserne stiger. Indtil videre er der dog ikke tegn på, at et højere udbud og færre salg sætter sig som lavere priser, men det bliver interessant at følge udviklingen de kommende måneder.

De væsentligste forklaringer på det stigende udbud er, at køberne ikke længere står på tæerne af hinanden, og at der er kommet mange nye projektlejligheder til salg i København. Når det er sagt, så ligger lejlighedssalget fortsat på et godt niveau.

Projektsalget – lejligheder:
Projektsalget af lejligheder er i årets første kvartal stærkt tilbage, men samtidig ser vi, at priserne i København er faldet lidt det seneste kvartal. Det kan meget vel være de nye, skrappere krav til både udbetaling og finansiering, der sætter deres præg på markedet, som dog også ligger på et højt niveau lige under priserne fra før finanskrisen.”

Vedhæftede filer

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

• home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
• home blev stiftet den 1. august 1989
• home omsætter årligt boliger for en værdi af 25-30 mia. kroner.
• home har over 900 ansatte
• home er en franchise-kæde
• home har ca. 100 franchisetagere, hvoraf de største driver 10-15 forretninger
• home har 166 home-forretninger fordelt over hele landet**
• homes ambition at være danskernes førstevalg på boligmarkedet.
• home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

home driver også en erhvervsmæglerkæde, home Erhverv, som er et landsdækkende netværk af erhvervsmæglere, der arbejder med salg, udlejning, vurdering og rådgivning inden for erhvervsejendomme og erhvervslokaler.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.

*  Kilde:Analyseinstituttet YouGov, brandtracking 2. kvt. 2018
** medio 2018

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum