Sikkerhedsstyrelsen

Hold fingrene fra ulovligt krudt

Del
Hvis du kommer til skade med ulovligt fyrværkeri, risikerer du ikke kun at skade dig selv. Du rammer også dine pårørende og alle dem, der professionelt skal håndtere ulykken som ambulancefolk eller læger. Det er budskabet i en fælles indsats fra Sikkerhedsstyrelsen, politiet og SKAT frem mod nytåret.

På andet år samarbejder de tre myndigheder om at fortælle danskerne, at ”ulykker med ulovligt krudt rammer ikke kun dig selv.” Samarbejdet blev etableret, efter at der forrige nytår skete to dødsulykker med krysantemumbomber, der kun må anvendes af professionelle fyrværkere. Sikkerhedsstyrelsen tog initiativet til samarbejdet som supplement til styrelsens generelle information om fyrværkerisikkerhed.

- Vi er myndighed på fyrværkeriområdet og har derfor en forpligtelse til gøre danskerne opmærksomme på, at fyrværkeri kan være farligt. Der sker hvert nytår små og større ulykker med fyrværkeri, og den forebyggende indsats er utroligt vigtig, når børn og voksne skal håndtere et produkt uden at komme til skade med det, siger Lone Saaby, der er direktør i Sikkerhedsstyrelsen.

Kampagnen retter sig først og fremmest mod mænd mellem 15 og 40 år. Mænd er ofre for næsten ni ud af ti fyrværkeriulykker, der behandles på skadestuerne, og drenge og mænd rammes af næsten alle de alvorlige skader, som kræver indlæggelse på sygehus. Oftest er det også mænd, der er klar til at løbe en risiko ved at eksperimentere med ulovligt fyrværkeri.

Politiet blev inviteret til at samarbejde om kampagnen mod ulovligt fyrværkeri, da det er politiet, der tager sig af lovovertrædelser. Eksempelvis hvis nogen køber eller sælger fyrværkeri, der ikke er tilladt for privatpersoner.

- Det er strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri, og politiet og anklagemyndigheden vil forfølge lovovertrædelser. Hvis man på nogen måde er involveret i, at nogen kommer til skade eller dør som følge af ulovligt fyrværkeri, kan det koste fængselsstraf. Er man vidende om, at handel eller brug af det ulovlige krudt finder sted, eller hvis man finder det efterladt, skal man straks kontakte politiet, siger vicepolitiinspektør Henrik Framvig fra Rigspolitiet.

SKAT fører kontrol med, at privatpersoner ikke ulovligt tager fyrværkeri med hjem fra udlandet eller køber fyrværkeri i udenlandske netbutikker og får det sendt til Danmark.

Hvert år beslaglægger SKATs toldere fyrværkeri på de danske grænser og i de internationale post- og pakkecentre. Det kan være alt fra det ulovlige til det helt almindelige fyrværkeri. Også i år øger SKAT fokus på fyrværkeri frem mod nytår.

- Fyrværkeri, der købes på nettet, kommer ofte fra udlandet, selvom siden udgiver sig for at være dansk. Det er mange ikke opmærksomme på. Det er et problem, for det er forbudt at tage eller få sendt fyrværkeri ind i landet, med mindre man har en særlig tilladelse som fx fyrværker. Så finder vi noget af den slags, så beslaglægger vi det og giver det videre til politiet. Så køb hellere krudtet herhjemme, lyder opfordringen fra Preben Buchholtz, der er underdirektør i SKAT.

Budskabet om at holde sig fra ulovligt krudt, hvis man vil undgå at skade sig selv eller andre, vil blive præsenteret på YouTube og Facebook. Målet er både at nå dem, der selv overvejer at få fat på ulovligt fyrværkeri, og dem, der gerne vil advare familiemedlemmer eller venner om at holde sig fra ulovligt krudt. 

FAKTA


Man må kun købe/sælge fyrværkeri fra 15. til og med 31. december.
Man må kun affyre fyrværkeri fra 27. december til og med 1. januar.
Læs mere på www.ulovligtkrudt.dk

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsen, kommunikationschef Mette Cramon, tlf. 2543 1651, mcr@sik.dk
SKAT, Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818
Rigspolitiets Kommunikation, tlf.: 7213 2424, presse@rigspoliti.dk

Links

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye