Gjensidige

Højresvingsulykker: Hver femte cyklist har været i en eller været tæt på at komme i en

Del
Hver anden danske cyklist er bange for at blive kørt ned i en højresvingsulykke, og mange har været impliceret i et trafikuheld med et drejende køretøj. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Drejende biler, lastbiler og busser er noget, der gør hver anden danske cyklist bange. Og hver femte har tilmed enten været i en højresvingsulykke eller været tæt på at ende i en. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet omkommer ca. 25 % af de cyklister, der kommer til skade i denne type ulykke. Heldigvis har antallet af dræbte og tilskadekomne været faldende i flere år, selvom vi så en stigning fra 2015 til 2016.

”Højresvingsulykker er ofte meget voldsomme, især når den ene involverede er en lastbil eller bus. Derfor er resultaterne af undersøgelsen bekymrende, da de viser, at der stadig ligger et stort arbejde foran os, for at gøre det endnu mere sikkert at cykle i den danske trafik,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring, og uddyber:

”Gennem de seneste år, har der heldigvis været mange gode tiltag, som gør trafikken mere sikker for cyklisterne. Derfor håber jeg også, at endnu færre kommer til skade i fremtiden.”

Hold øje med lastbilens forhjul
Foreløbige tal fra 2016 viser, at antallet af trafikdrab er på højeste niveau siden 2011. Også antallet af tilskadekomne er steget efter flere års faldende tal. I 2016 blev 215 dræbt og 3.183 kom til skade i den danske trafik.

I langt de fleste højresvingsulykker bliver cyklisten ramt af lastbilens højre forhjul. Derfor bør cyklisterne være opmærksomme på, om lastbilens forhjul er i bevægelse eller holder stille, før de fortsætter deres kørsel ligeud.

”I vores undersøgelse angiver mange, at de forsøger at få øjenkontakt med bilisterne, før de fortsætter ligeud. Men en lastbilchauffør kan være svær eller umulig at få øjenkontakt med. Og så må man som cyklist være mere forsigtig, før man kører frem for grønt. Derfor er det en rigtig god idé, at man er opmærksom på, om lastbilens forhjul er i bevægelse eller ej,” siger Henrik Sagild

Det er et fælles ansvar at undgå ulykkerne
Adspurgt om hvem, der bærer det primære ansvar for at undgå de farlige trafikuheld med drejende køretøjer, svarer hver anden, at det er et fælles ansvar, hver femte mener, det er cyklisterne, og en ud af otte mener, at det er lastbilschaufførerne.

”Ingen har lyst til at være involveret i en trafikulykke, og slet ikke så alvorlig en, som højresvingsulykker ofte er. Det er vigtigt, at vi ikke bare lægger ansvaret over på cyklisterne, for det er en fælles opgave, der skal løses i trafikken. Eksempelvis kan bilisterne være mere opmærksomme, cyklisterne kan være mere forsigtige og lastbilerne kan få mere sikkerhedsudstyr, så de bedre kan se cyklisterne,” siger Henrik Sagild.

Bag om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i februar 2017 blandt 1062 repræsentativt udvalgte danskere.

Cyklist: Har du nogensinde været i en eller været tæt på at ende i en højresvingsulykke?

  • Har været i en: 4 %
  • Har været tæt på at ende i en: 17 %

Cyklist: Er du bange for at komme i en højresvingsulykke?

  • Ja: 50 %
  • Nej: 36 %
  • Ved ikke: 4 %

Hvem mener du, bærer det primære ansvar for at undgå højresvingsulykker?

  • Cyklister: 20 %
  • Bilister: 7 %
  • Lastvognschauffører: 12 %
  • Vognmænd (de skal eks. Købe mere sikkerhedsudstyr til lastbil) 6 %
  • Politikerne: 1 %
  • Politiet 0 %
  • Det er et fælles ansvar: 51 %
  • Ved ikke: 2 %

Nøgleord

Kontakter

Trine Andrup
Kommunikationschef
+45 27 52 51 06
tran@gjensidige.dk

Billeder

Download
Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige. Fotograf Lars Svankjær.
Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige. Fotograf Lars Svankjær.
Download

Information om Gjensidige

Gjensidige
Gjensidige
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et af de ledende nordiske skadeforsikringsselskaber, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 4000 medarbejdere, heraf 705 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også bank, pension og sparing. Driftsindtægterne var 25,5 mia. NOK i 2016, mens forvaltningskapitalen udgjorde 136 mia. NOK.

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye