AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Høje energipriser kan mindske BNP med op mod 2,4 procent i 2023

Del
De samlede økonomiske konsekvenser af energiinflationen og dens afledte effekter er et BNP-niveau på 2,4 procent lavere i 2023 i forhold til en situation med normale energipriser, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd.

INFLATION

De høje energipriser kan gå hårdt ud over væksten i den danske økonomi næste år. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd.

Samlet set betyder de kraftigt stigende energipriser, at BNP i 2023 vil være 2,4 procent lavere end ellers, mens energiinflationen allerede i år vil påvirke BNP i negativ retning med 1,5 procent. Beregningerne ser isoleret på effekten af de stigende energipriser og medregner ikke andre effekter såsom stigende renter eller forsyningskædeproblemer.

”De høje energipriser kommer til at betyder lavere produktion end ellers. Det vil lede til mindre efterspørgsel på personale. Derfor vil vi se en stigning i ledigheden og en lavere beskæftigelse, end i en situation med normal inflation i energipriserne,” siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Det er 40 år siden, at vi har set et tilsvarende inflationsniveau i Danmark, og det skyldes særligt de stigende energipriser. Men det er ikke kun tallet på forbrugerens el- eller gasregning, der er blevet højere, også normale dagligvarer er blevet dyrere på grund af energipriserne. Priserne på mælk og smør er vokset, fordi det er blevet dyrere for producenterne at købe den mængde energi, der skal til for at producere,” siger Sofie Holme Andersen.

”Det er dog vigtigt at understrege, at inflationen hovedsageligt er noget vi har importeret fra udlandet. Det betyder, at der fortsat ikke er tegn på en eskalerende pris/lønspiral. Inflationen rammer dog i høj grad forbrugerne hårdt alligevel,” siger Sofie Holme Andersen

Analysen er foretaget på den makroøkonometriske model ADAM.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • Stigende inflation medfører, at forbrugerne køber færre varer og tjenester. De samlede økonomiske konsekvenser af energiinflationen og dens afledte effekter er et BNP-niveau 2,4 procent lavere i 2023 i forhold til en situation med normale energipriser.

  • Dansk økonomi er på vej mod en afmatning – særligt når man også tager stigende renter, forsyningskædeproblemer og fødevarekrise i betragtning.

Effekter af høje energipriser

Tabellen angiver effekterne i år 2022 og 2023 af et stød til energipriserne i modellen ADAM.

År

2022

2023

BNP

-1,5 procent

-2,4 procent

Beskæftigelse

-18.000 personer

-35.000 personer

Ledighed

11.000 personer

20.000 personer

Forbrug

-3,1 procent

-4,6 procent

Forbrugerpriser

6,7 procentpoint

1,4 procentpoint

Forbrugerprisen på energi

71,6 procentpoint

8,8 procentpoint

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistik, ADAM og egne beregninger.

Anm.: For BNP, beskæftigelse, ledighed og forbrug er det angivet, hvor meget lavere niveauet er i forhold til en situation uden kraftige energiprisstigninger. For alle forbrugerpriser er angivet afvigelsen fra den normale inflation, som følge af de kraftige energiprisstigninger.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye