H.M. Dronningen deltager i ’Forskningens Aften’ på Nationalmuseet

Nationalmuseet bedriver forskning i verdensklasse. Sidste år udgav museets forskere rekordmange fagfællebedømte videnskabelige publikationer, og nu præsenterer museet sin nyeste og mest banebrydende forskning i et eksklusivt arrangement den 28. september.
Hendes Majestæt Dronningen har givet tilsagn om at være til stede ved arrangementet.
”Vi glæder os til at præsentere et udvalg af vores mest banebrydende forskning for H.M. Dronningen og samtidig hylde vores forskeres vigtigste resultater. Forskningen spiller en afgørende rolle på Nationalmuseet, hvor den går hånd i hånd med engagerende formidling. Der er ingen formidling uden forskning. Og ingen forskning uden formidling,” siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.
Til ’Forskningens Aften’ bliver følgende fem foredrag præsenteret:
- Jernalderens agerbrug hjælper os i klimakriser v. arkæolog og seniorforsker Mads Dengsø Jessen
- Genbrug er guld – i fortid og nutid v. forskningsprofessor mso i tekstilarkæologi, Ulla Mannering
- Menneske og mode gennem 400 år v. etnolog, kulturhistoriker, seniorforsker Mikkel Venborg Pedersen
- Hvordan støtter velfærdssamfundets udvikling integration? v. antropolog og projektleder Gitte Engholm
- Plastik – et epokegørende materiale v. forskningsprofessor mso i moderne materialer, Yvonne Shashoua
Efterfølgende er der reception i forhallen, hvor eksperter medbringer særlige genstande fra samlingerne.
Pressen inviteres til at fotografere ankomsten af H.M. Dronningen og øvrige gæster fra et udvalgt område foran Nationalmuseets hovedindgang kl. 18.15-19.00. Pressen har ikke adgang til selve arrangementet, men kan få eftersendt billeder fra aftenen ved henvendelse til jni@natmus.dk
Forskning på Nationalmuseet
Nationalmuseet er det kulturhistoriske museum i Danmark med usammenligneligt flest forskere. Omkring 60 forskere arbejder på Nationalmuseet med et bredt spektrum af emner, alt fra materialeforskning og naturvidenskabelige analyser til undervandsarkæologi og forskning i krigshistorie, vikingetid, byudvikling, modehistorie, skriftsprog og plastik.
I 2021 slog Nationalmuseet sin rekord for mængden af fagfællebedømte videnskabelige publikationer, ligesom museet samme år hjemtog ekstraordinære eksterne forskningsbevillinger – tæt på rekorden fra 2018.
I 2022 modtog Nationalmuseet en af de fire prestigefyldte Advanced Grants fra Det Europæiske Forskningsråd, som blev givet til forskning i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder

Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Klimaengagerede unge sejler igen på tøjbyttetogt - besøger 13 byer30.6.2025 08:32:41 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseets skonnert Bonavista er lastet med klimaengagerede unge og genbrugstøj og sejler rundt til 13 danske byer, hvor der bliver opstillet til tøjbyttemarked.
Anders Foghs jakkesæt fra malingangreb kommer på Nationalmuseet3.6.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den tidligere statsministers jakkesæt fra malingangrebet i 2003 kommer nu på Nationalmuseet og bliver en del af den danske kulturarv. Genstanden vidner om forandret politisk aktivisme i Danmark i forbindelse med vores militære engagement i udlandet.
’Arkæologiens Oscar’ går til sønderjysk arkæolog23.5.2025 16:14:10 CEST | Pressemeddelelse
Erik Westerby-prisen går i år til Lennart Secher Madsen, arkæolog ved Museum Sønderjylland, for sit lange, seje træk i arkæologiens tjeneste og for at fremhæve Sønderjyllands særlige status. Lektor Tim Flohr får rejselegat for sin utraditionelle, men inspirerende tilgang til arkæologien.
New research: Baby toys were mass produced in Early Bronze Age Syria19.5.2025 08:52:49 CEST | Pressemeddelelse
Scholars at the National Museum of Denmark in collaboration with Archéorient CNRS in France and the University of Milan in Italy have identified 4500-year-old baby rattles that were produced by professional potters in an ancient city in Syria. They were probably sold at the market to parents who wanted to entertain – or distract – their children.
Ny forskning: Baby-legetøj blev masseproduceret i oldtiden19.5.2025 08:52:17 CEST | Pressemeddelelse
Forskere på Nationalmuseet har identificeret 4.500 år gamle baby-rangler, som blev produceret af professionelle pottemagere i en oldtidsby i Syrien. De blev formentlig solgt på markedet til forældre, der ville forkæle – eller distrahere – deres børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum