Kongernes Samling

H.K.H.Kronprinsen deltager i åbningen af udstilling om Kongeskibet på Koldinghus

Del
Udstillingen ”KONGESKIBET DANNEBROG” åbnes på Koldinghus 2. februar 2023 kl. 13.30 med deltagelse af H.K.H. Kronprinsen og H.E. Grev Ingolf og Grevinde Sussie.
Kongeskibet Dannebrog ved Uummannaq, Grønland, 1952. Den Kongelige Fotografisamling
Kongeskibet Dannebrog ved Uummannaq, Grønland, 1952. Den Kongelige Fotografisamling

Kongernes Samling inviterer i 2023 besøgende på Koldinghus med ombord på Kongeskibet Dannebrog. Koldinghus’ 800 m2 store ruinsal på fire etager danner rammen om udstillingen, som formidler livet ombord for både Kongefamilien og mandskabet.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget i 1931-1932 og tjener som officiel og privat residens for H.M. Dronningen samt øvrige medlemmer af den kongelige familie, når de er på sommertogt i hjemlige farvande eller på oversøiske officielle besøg. Skibet tager under sine togter også del i opgaver som for eksempel farvandsovervågning, søredning og uddannelse af kommende officerer.

Kongeskibet er mere end et skib. Det er et sejlende slot og et personligt hjem, der danner rammen om den kongelige families liv til søs og bringer den kongelige familie ud til danskerne. Det er også et skoleskib og en arbejdsplads.

Ruinsalens mange dæk sættes i spil i udstillingen og giver de besøgende en oplevelse af selv at være ombord på skibet med sejldug, dækstole, redningskranse og udsyn til indsejlingen gennem Kolding Fjord – alt sammen tilsat lyden fra maskinrummet blandet med stemmerne fra skibets gaster og mågeskrigene fra de øvre dæk. 

Udstillingen viser en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, fx Dronningens broderede puder til skibet, akvareller malet af Majestæten ombord, H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Historien om livet ombord gennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.

-       Kongernes Samlings opgave er at formidle monarkiets og den danske kongeslægts historie og her spiller Kongeskibet Dannebrog en central rolle. Skibet bringer nemlig monarken og den kongelige familie i tæt kontakt med alle dele af Kongeriget. Men hvordan ser Kongeskibet ud? Hvordan er det indrettet? Hvor stort er det? Hvordan fungerer det som arbejdsplads for en stor og dygtig stab af gaster og søofficerer? Hvilke traditioner er forbundet med livet på skibet? De fleste kender skibet. Har måske ikke ligefrem været ombord, men set det sejle forbi på havet eller fjorden på vej til en ny destination. Det er et ikonisk skib, som med sine smukke linjer og hvide og gule farver er let genkendeligt. Det vækker stolthed, når man ser det smukke skib. Med udstillingen ønsker Kongernes Samling at invitere gæster ombord på Kongeskibet. Selve skibet kan vi ikke udstille, men vi kommer så tæt på, som vi overhovedet kan. Vi har genskabt en række interiørs, lige fra stævnen, maskinrummet, kabyssen, skibskøjerne og dagligstuen til agterdækket, hvor Dronningen ofte er vært for receptioner i forbindelse med sommertogter. Der er ingen tvivl om, at Kongeskibet spiller en central rolle for Kongehuset, og derfor er det også en stor glæde, at H.K.H. Kronprinsen deltager, når vi åbner udstillingen, siger museumsdirektør for Kongernes Samling Thomas C. Thulstrup.

Udstillingen er en nyopsætning og udvidelse af udstillingen ”KONGESKIBET DANNEBROG”, som kunne opleves på M/S Museet for Søfart i 2022. Udstillingen kan ses på Koldinghus fra 3. februar til 22. oktober 2023.

AKKREDITERING TIL ÅBNING 2. FEBRUAR PÅ KOLDINGHUS

Akkreditering til udstillingsåbning til kommunikationschef Nanna Ebert: ne@kosa.dk, 51336644 senest tirsdag 31. januar kl. 12.00. Efter tilmeldingsfristen udsendes detaljeret minutplan samt oversigt over pressepools. Bemærk venligst, at der er begrænset plads ved åbningen, hvorfor der ved stort pressefremmøde vil finde en udvælgelse sted af den tilmeldte presse.

 
PROGRAMPUNKTER FOR PRESSEN

12.00

Fælles briefing for pressen
Gennemgang af pressepools og udstilling

13.30

Kronprinsen ankommer

13.35

Officiel åbning af udstillingen med tale af museumsdirektør Thomas C. Thulstrup samt talks med jagtkaptajn Peter Schinkel Stamp, marineoverkonstabel Mikkel Hinge Voight og udstillingskurator Mikael Bøgh Rasmussen. Musikalsk indslag med Københavns Drengekor, som Kronprinsen er protektor for.

14.10

Kronprinsen og Greveparret vises rundt i udstillingen af museumsdirektør Thomas C. Thulstrup.


LIVESENDING PÅ FACEBOOK og WWW.KOLDINGHUS.DK

Torsdag 2. februar deltager Kronprinsen i åbningen af udstillingen ”Kongeskibet Dannebrog”. Du kan se med live, når Kongernes Samling sender direkte fra åbningen på Facebook, på www.koldinghus.dk og på YouTube.

https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/kongeskibet-dannebrog-livestream/
https://www.facebook.com/events/579669690182883

KATALOG

I forbindelse med udstillingen udgiver Kongernes Samling bogen ”Kongeskibet Dannebrog” af Mikael Bøgh Rasmussen, der er kurator for udstillingen og H.M. Dronningens Håndbibliotekar. Bogen er rigt illustreret, bl.a. med private fotografier fra Kongehuset, og fortæller i tekst og billeder om Kongeskibets historie, indretning og funktion samt ikke mindst livet ombord. Bagest i bogen findes fakta om skibet, dets chefer og togter siden 1932. Citater og temabokse krydrer fortællingen undervejs. Bogen er på 112 sider og kan købes på Kongernes Samlings tre besøgssteder.

Kontakter

Billeder

Kongeskibet Dannebrog ved Uummannaq, Grønland, 1952. Den Kongelige Fotografisamling
Kongeskibet Dannebrog ved Uummannaq, Grønland, 1952. Den Kongelige Fotografisamling
Download
De to små prinser på soldækket på Kongeskibet, 1973,  Den Kongelige Fotografisamling
De to små prinser på soldækket på Kongeskibet, 1973, Den Kongelige Fotografisamling
Download

Links

Information om Kongernes Samling

Kongernes Samling
Kongernes Samling
Øster Voldgade 4A
1350 København K

3315 3286https://www.kongernessamling.dk/

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum