Udenrigsministeriet

HKH Kronprinsessen og udviklingsministeren i Burkina Faso

Del

Danmark kæmper for kvinder og pigers rettigheder. Især når det er svært. HKH Kronprinsessen og udviklingsministeren har besøgt Burkina Faso i Sahelregionen, hvor kriser og klimaforandringer præger hverdagen. Her mødtes de med den burkinske præsident og lokale kræfter, der arbejder for piger og kvinders rettigheder og for at hjælpe mod konsekvenserne af klimaforandringer.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler: 

”Det gør et enormt indtryk at møde de ildsjæle, der lægger så mange kræfter i at skabe en positiv forskel i Burkina Faso.Det er kvinderne bag det lokale kooperativ, der trodser klimaforandringerne og skaffer vand til deres landbrug. Og jordemødrene på motorcykel, der tager turen ud i landområderne med livsvigtig hjælp til kvinder og piger til familieplanlægning, graviditet og fødsel.”

Kvinder og pigers rettigheder er et tværgående tema i regeringens nye udviklingspolitiske strategi ’Fælles om Verden’. Det er også en høj prioritet i Danmarks engagement i Burkina Faso. Selvom landet har taget store skridt i den rigtige retning, er der lang vej endnu.

Han tilføjer: ”Jeg er dybt berørt over at opleve, hvilken høj pris kvinder og piger betaler i Burkina Faso. Konflikt, ekstrem fattigdom, sult, klimaforandringer og COVID-19 gør hverdagen utryg for dem. De får frataget basale rettigheder som retten til uddannelse. Og retten til at bestemme om eller hvornår, de vil være gravide. Jeg er samtidig utrolig stolt over, at Danmark er så stærkt til stede i hjælpen til landets kvinder og piger.”

Danmark samarbejder med både lokale, internationale og danske partnere i Burkina Faso. Udover at have særligt øje for kvinder og pigers situation, er der fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne. Her er en af de store udfordringer i det afrikanske land adgangen til rent drikkevand.

”Netop Burkina Faso er et klart eksempel på, at de fattigste lande i verden bliver ramt hårdest af klimaforandringerne. Og de har ingen skyld i dem. Derfor lægger regeringen op til at øge klimabistanden markant – så vi kan hjælpe de sårbare grupper mod klimaforandringernes konsekvenser,” siger Flemming Møller Mortensen.

Baggrund
HKH Kronprinsessen og udviklingsministeren har de sidste 3 dage besøgt i Burkina Faso. Under rejsen har de mødtes med den burkinske præsident og besøgt Danmarks fælles projekter med bl.a. UNFPA og UNICEF om seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder (SRSR), sanitet ogsundhed, samt klimatilpasning af landbrugsproduktion i hårdt pressede værtssamfund for de mange internt fordrevne i landet.

Danmark har været til stede i Sahelregionen i årtier og har langsigtede udviklingsprogrammer i Mali, Niger og Burkina Faso på samlet ca. 500 mio. kr. om året, ud over et regionalt freds- og stabiliseringsprogram på ca. 167 mio. kr. i perioden 2018-2022. Danmark har i 2020 givet ca. 82 mio. kr. i humanitær bistand til Burkina Faso, Mila og Niger. 

Klimatilpasning, særligt adgang til rent vand, er en prioritet i samarbejdet med Burkina Faso. I perioden 2021-2025 er planlagt et samlet tilsagn på ca. 400 mio. kr. til klima- og vandområdet, herunder ca. 185 mio. kr. i 2022. Støtten skal bl.a. bidrage til gennemførslen af Burkina Fasos nationale vandsektorstrategi. planlægges et innovativt samarbejde med FN's Fødevareprogram om bæredygtig drikkevandsforsyning i humanitære interventionsområder og fremme etableringen af simple kunstvandingssystemer for at øge landbrugsproduktionen til fordel både for flygtninge- og værtsfamilier.

Af sikkerhedsmæssige årsager er besøget først offentliggjort ved afslutningen af rejsen til Burkina Faso.

For yderligere information kontakt:
Birgit Baunehøj, presserådgiver for udviklingsministeren, birbau@um.dk og +45 24 42 47 61 eller Udenrigsministeriets pressevagt tlf. 61 97 92 47, pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark opgraderer sit forhold til 10 asiatiske lande i ASEAN23.11.2021 05:30:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark har opnået tilsagn om tiltrædelse til ASEAN’s traktat for fred og samarbejde (TAC). Dette blev markeret under udenrigsminister Jeppe Kofods besøg i Jakarta. Tilsagnet betyder, at Danmark formelt anerkender sit forhold til ASEAN og ASEAN’s regionale rolle. ASEAN anses som den mest avancerede regionale samarbejdsorganisation i verden efter EU og med sin samlede befolkning på 650 millioner mennesker udgør det tredje største marked for EU.