HKH Kronprinsessen og udviklingsministeren i Burkina Faso
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:
”Det gør et enormt indtryk at møde de ildsjæle, der lægger så mange kræfter i at skabe en positiv forskel i Burkina Faso.Det er kvinderne bag det lokale kooperativ, der trodser klimaforandringerne og skaffer vand til deres landbrug. Og jordemødrene på motorcykel, der tager turen ud i landområderne med livsvigtig hjælp til kvinder og piger til familieplanlægning, graviditet og fødsel.”
Kvinder og pigers rettigheder er et tværgående tema i regeringens nye udviklingspolitiske strategi ’Fælles om Verden’. Det er også en høj prioritet i Danmarks engagement i Burkina Faso. Selvom landet har taget store skridt i den rigtige retning, er der lang vej endnu.
Han tilføjer: ”Jeg er dybt berørt over at opleve, hvilken høj pris kvinder og piger betaler i Burkina Faso. Konflikt, ekstrem fattigdom, sult, klimaforandringer og COVID-19 gør hverdagen utryg for dem. De får frataget basale rettigheder som retten til uddannelse. Og retten til at bestemme om eller hvornår, de vil være gravide. Jeg er samtidig utrolig stolt over, at Danmark er så stærkt til stede i hjælpen til landets kvinder og piger.”
Danmark samarbejder med både lokale, internationale og danske partnere i Burkina Faso. Udover at have særligt øje for kvinder og pigers situation, er der fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne. Her er en af de store udfordringer i det afrikanske land adgangen til rent drikkevand.
”Netop Burkina Faso er et klart eksempel på, at de fattigste lande i verden bliver ramt hårdest af klimaforandringerne. Og de har ingen skyld i dem. Derfor lægger regeringen op til at øge klimabistanden markant – så vi kan hjælpe de sårbare grupper mod klimaforandringernes konsekvenser,” siger Flemming Møller Mortensen.
Baggrund
HKH Kronprinsessen og udviklingsministeren har de sidste 3 dage besøgt i Burkina Faso. Under rejsen har de mødtes med den burkinske præsident og besøgt Danmarks fælles projekter med bl.a. UNFPA og UNICEF om seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder (SRSR), sanitet ogsundhed, samt klimatilpasning af landbrugsproduktion i hårdt pressede værtssamfund for de mange internt fordrevne i landet.
Danmark har været til stede i Sahelregionen i årtier og har langsigtede udviklingsprogrammer i Mali, Niger og Burkina Faso på samlet ca. 500 mio. kr. om året, ud over et regionalt freds- og stabiliseringsprogram på ca. 167 mio. kr. i perioden 2018-2022. Danmark har i 2020 givet ca. 82 mio. kr. i humanitær bistand til Burkina Faso, Mila og Niger.
Klimatilpasning, særligt adgang til rent vand, er en prioritet i samarbejdet med Burkina Faso. I perioden 2021-2025 er planlagt et samlet tilsagn på ca. 400 mio. kr. til klima- og vandområdet, herunder ca. 185 mio. kr. i 2022. Støtten skal bl.a. bidrage til gennemførslen af Burkina Fasos nationale vandsektorstrategi. planlægges et innovativt samarbejde med FN's Fødevareprogram om bæredygtig drikkevandsforsyning i humanitære interventionsområder og fremme etableringen af simple kunstvandingssystemer for at øge landbrugsproduktionen til fordel både for flygtninge- og værtsfamilier.
Af sikkerhedsmæssige årsager er besøget først offentliggjort ved afslutningen af rejsen til Burkina Faso.
For yderligere information kontakt:
Birgit Baunehøj, presserådgiver for udviklingsministeren, birbau@um.dk og +45 24 42 47 61 eller Udenrigsministeriets pressevagt tlf. 61 97 92 47, pressevagten@um.dk
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
Det danske EU-formandskab prioriterer sikkerhed og konkurrenceevne19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre præsenterer på et pressemøde i Landstingssalen på Christiansborg regeringens prioriteter og program for det danske EU-formandskab, som begynder den 1. juli 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum