Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen og udviklingsministeren besøger Bangladesh for at få førstehåndsindtryk af klimasårbarhed

Del

Bangladesh er et land i rivende økonomisk udvikling. Samtidig er det et af de mest klimaudsatte lande i verden. H.K.H. Kronprinsessen og udviklingsministeren besøger Bangladesh i disse dage for at få et indtryk af de konsekvenser, som klimaforandringerne har for sårbare lokalsamfund.

Bangladesh ligger i et floddelta og er med meget høj befolkningstæthed blandt verdens mest klimapåvirkede lande. Størstedelen af landet ligger ikke højere end 10 meter over havoverfladen, hvilket gør Bangladesh til det land i verden, hvor flest mennesker samlet set er truet af konsekvenserne af klimaforandringer. Det forudses, at stigende havniveau inden 2050 vil fordrive hver syvende indbygger i Bangladesh, hvilket svarer til mere end 20 mio. mennesker.
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:
”Jeg ser meget frem til at besøge Bangladesh sammen med Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, hvor vi sammen skal danne os et indtryk af de klimaudfordringer, landets indbyggere kæmper med i deres hverdag. Behovet for handling er akut, blandt andet for de fattigste lokalsamfund i den bengalske bugt. Landområder risikerer at forsvinde på grund af ekstreme nedbørsmængder, saltvands-indtrængen og stigende vandstand.”
Kronprinsessen og udviklingsministeren skal mødes med premierminister Sheikh Hasina og udenrigsminister Abdul Momen. Udviklingsministeren og den bangladeshiske udenrigsminister underskriver ligeledes en samarbejdsaftale mellem Danmark og Bangladesh med fokus på grøn og bæredygtig udvikling.
Ud over politiske møder for udviklingsministeren i hovedstaden Dhaka er første del af rejsen en protektorrejse for Dansk Flygtningehjælp (DRC), hvor Kronprinsesse Mary og Flemming Møller Mortensen besøger Cox’s Bazar-distriktet. Her vurderer FN, at næsten en million rohingya-flygtninge opholder sig efter i 2017 at være flygtet fra vold og forfølgelse i Myanmar. Her vil Kronprinsessen og udviklingsministeren høre om sårbarhed i form af psykosociale problemer og beskyttelse tillige med sårbarhed som følge af de klima- og miljøforandringer, der i høj grad præger rohingyaernes hverdag. Lejrene er tætbefolkede og har skabt et betydeligt pres på allerede knappe naturressourcer, og området er regelmæssigt påvirket af hård monsun, oversvømmelser, cykloner, skybrud og mudderskred.
På sidste del af rejsen skal Kronprinsessen og ministeren besøge udsatte lokalsamfund i den bengalske bugt, hvor de får et førstehåndsindtryk af, hvordan man bekæmper klimaskabte tab og skader og deres konsekvenser. Her vil de bl.a. høre om risikoen for oversvømmelser, fødevareusikkerhed og manglen på drikkevand i områder med betydelig saltindtrængning. De skal også høre om, hvordan der med dansk bistand har været succes med at få opbygget effektive vejrvarslingssystemer, der har nedbragt antallet af døde i forbindelse med voldsomt vejr.
Kronprinsessen og udviklingsministeren vil også møde eksperter inden for klimaskabte tab og skader samt drøfte Bangladeshs syn på tab og skader, der forventes at blive et stadigt mere betydeligt tema under klimaforhandlingerne.
”Konkret vil vi fra dansk side gå i dialog med mulige partnere om at øge støtten til klimasårbare udsatte samfund, men også sikre, at der arbejdes tæt sammen med den bangladeshiske regering for langtidsholdbare klimaresultater. Og forhåbentlig kan den måde, vi finder sammen om konkret handling i et land som Bangladesh, bidrage til at bygge bro og smitte positivt af på forhandlingerne under COP27. Det vil jeg gøre mit for at bidrage til, både i fællesskab med ligesindede lande og gennem EU,” udtaler udviklingsministeren.
For yderligere information:
Udenrigsministeriets pressevagt tlf. 61 97 92 47, pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum