H.K.H. Kronprinsessen og ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik besøger Vanuatu og Fiji – to klimaudsatte østater– samt Australien. Besøget i Fiji finder sted sammen med lederen for FN’s befolkningsfond.
Stillehavsøerne er blandt de mest klimaudsatte lande ikke mindst pga. cykloner og oversvømmelser. Besøget vil finde sted, netop som Vanuatu har været ramt af to cykloner kombineret med to jordskælv. Danmark arbejder tæt sammen med de små udviklingsøstater i udviklingssamarbejdet og i de globale klimaforhandlinger (COP), og besøget vil styrke samarbejdet og dialogen om, hvordan Danmark og det internationale samfund kan gøre en forskel for landene i forhold til deres særlige udfordringer og klimabekymringer.
Stillehavsøerne har også demografiske og udviklingsmæssige udfordringer. Det gælder bl.a. i forhold til piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, der er en mærkesag for Danmark. Fællesbesøget med UNFPA giver en mulighed for at understøtte FN’s vigtige arbejde for piger og kvinder i en sammenhæng, hvor klimaforandringer har stigende indvirkning. Seksuel og kønsbaseret vold stiger under naturkatastrofer, når lokalbefolkningen evakueres i midlertidige lejre, og piger og kvinder skal gå længere efter vand og brænde. Besøget vil understrege vigtigheden af FN’s indsats, der skal forberede sundhedssystemers evne til at hjælpe kvinder og piger i sårbare situationer.
Besøget i Fiji fra den 25. - 27. april gennemføres delvist sammen med eksekutivdirektør for FN’s Befolkningsfond (UNFPA) Natalia Kanem på anmodning af UNFPA og som led i H.K.H. Kronprinsessens engagement i Verdensmål 5 om ligestilling samt Kronprinsessens protektorrolle for UNFPA.
Global klimapolitik og betydningen af klimaforandringerne vil stå centralt i Dan Jørgensens samtaler med regeringsrepræsentanter for Vanuatu, Fiji og Australien, ligesom det vil være omdrejningspunkt for ministerens møde med bl.a. lokale unge og Pacific Islands Forum, der er en mellemstatslig organisation for Stillehavslandene.
Gruppen af klimasårbare små udviklingslande udgør en væsentlig stemme i FN. De er ligeledes en aktiv fortaler for øget global handling, når det kommer til reduktion af drivhusgasser og udfasning af fossile brændsler, som ligeledes er stærke danske prioriteter. Som kandidat til FN’s Sikkerhedsråd lægger Danmark vægt på, at små stater har en stærk stemme i de globale klimaforhandlinger og i spørgsmål om international fred og sikkerhed. Besøget giver mulighed for at øge samarbejdet og dialogen om klima, fred og sikkerhed med nogle af verdens mindste, men mest klimaudsatte lande.
I Australien er den grønne omstilling omdrejningspunktet for besøget, hvilket er noget Australien har stort fokus på. Landet har sat nye klimamålsætninger og er interesseret i danske erfaringer, virksomheder og klimadiplomati. I FN’s klimaforhandlinger taler Australien på vegne af forhandlingsgruppen, der dækker bl.a. USA, Canada, New Zealand, Japan. Derfor er Australien også en vigtig samarbejdspartner frem mod COP28 ift. at øge de globale klimaambitioner, herunder særligt i lyset af seneste FN-klima-rapport (IPCC).
Baggrund
Med befolkninger på omkring 314.000 henholdsvis 925.000 tilhører Vanuatu og Fiji begge gruppen af små udviklings-østater, der i stigende grad oplever betydningen af de globale klimaforandringer. Både bilateralt og gennem EU og FN arbejder Danmark for, at også de mindste og mest sårbare lande får hjælp til at håndtere de udfordringer, som klimaforandringerne samt den økonomiske og sociale udvikling stiller landene overfor.
For yderligere information kontakt:
Udenrigsministeriet:
Journalist Bo Simonsen, bosimo@um.dk , tlf. 33 92 19 19, mobil 40 83 89 41 eller Journalist Janina Graae, jangra@um.dk , tlf. 33 92 02 51, mobil 40 83 89 37
Presserådgiver for ministeren for udviklingssamarbejde og globalt klima, Astrid Folkmann Bonde, astbon@um.dk, tlf 33920421, mobil 22610572
Kongehuset:
Kommunikationschef Lene Balleby, tlf. 33 40 10 10
Kommunikationskonsulent Lise Ann Knudsen, tlf. 40402413
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Danmark i spidsen for NATOs samarbejde med industrien om kvanteteknologi13.11.2024 14:21:15 CET | Pressemeddelelse
Den første plenarsamling i NATOs forum for kvanteteknologi, Transatlantic Quantum Community (TQC), afholdes i disse dage i København. Med sit formandskab for TQC viser Danmark endnu engang sin ambition om at være en af verdens førende kvantenationer.
Migration og konkurrenceevne er højt på dagsordenen, når europaministeren rejser til Nederlandene13.11.2024 08:12:24 CET | Pressemeddelelse
I dag rejser europaminister Marie Bjerre til Haag. Besøget er en del af forberedelserne til Danmarks kommende EU-formandskab i andet halvår af 2025. På rejsen møder hun en række centrale politiske aktører i Nederlandene, ikke mindst med fokus på emner som migration og konkurrenceevne.
Dansk eksport i september 202411.11.2024 13:08:40 CET | Pressemeddelelse
I september 2024 faldt Danmarks samlede eksport 2,1 pct. i forhold til august. Årsstignings-takten, dvs. de seneste 12 måneder i forhold til 12 måneder forud, steg til 4,1 pct.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn6.11.2024 12:16:38 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 7. november 2024 kl. 13.15.
Europaministeren og medlemmer af Folketingets Europaudvalg besøger Beograd for at drøfte Serbiens EU-perspektiver og reformprocesser3.11.2024 17:19:07 CET | Pressemeddelelse
Den 3.-5. november rejser europaminister Marie Bjerre sammen med medlemmer af Folketingets Europaudvalg til Beograd. Besøget er en del af forberedelserne til Danmarks kommende EU-formandskab i andet halvår af 2025, hvor udvidelsen med bl.a. landene på Vestbalkan vil stå højt på dagsordenen. Besøget finder sted kort efter EU-Kommissionens fremlæggelse af årets udvidelsesrapporter den 30. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum