H.K.H. Kronprinsesse Mary overrakte legater til hjerteforskere

Dansk hjerteforskning blev i dag hyldet, da H.K.H. Kronprinsesse Mary i sin egenskab af protektor for Hjerteforeningen og Børnehjertefonden overrakte forskningslegater til to forskningsprojekter. Uddelingen fandt sted på Hotel d’Angleterre under overværelse af ambassadører for Hjerteforeningen, samarbejdspartnere og forskere.
Dagens uddeling var på 10 millioner kroner fordelt på et forskningslegat på fem millioner kroner til forsker Lars Søndergaard fra Rigshospitalets Hjertecenter. Projektet er støttet af Børnehjertefonden. Hjerteforeningen uddelte et forskningslegat på fem millioner kroner til forsker Christian Torp-Pedersen fra Aalborg Universitet, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden har i alt uddelt 40,9 millioner kroner til dansk hjerteforskning i 2018.
Remmen Fonden havde venligst stillet Palmehaven på d’Angleterre til rådighed for dagens legatuddeling.
De to forskningslegater er:
Lars Søndergaard fra Rigshospitalets Hjertecenter modtager 5 millioner kroner fra Børnehjertefonden til sit forskningsprojekt ”Tidlig versus sen indsættelse af pulmonalklap protese hos patienter med Fallot’s tetralogi og svær pulmonalklap insufficiens”.
Den alvorlige, medfødte hjertefejl Steno-Fallots tetralogi rammer omkring fem procent af de børn, der fødes med en hjertefejl.
Børn med Steno-Fallot bliver typisk opereret i løbet af de første levemåneder. Halvdelen af børnene får dog brug for endnu en operation senere i livet, typisk i 20-30 års alderen. Ved denne operation får de indsat en ny, biologisk hjerteklap, fordi den medfødte hjerteklap efter den første operation risikerer at blive utæt. Det er imidlertid usikkert, om denne anden operation udføres for sent i livet.
Lars Søndergaard vil undersøge, om tidligere operation med indsættelse af hjerteklapprotese kan mindske følgerne af hjertefejlen og give et bedre og længere liv for patienterne.
Christian Torp-Pedersen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet modtager 5 millioner kroner fra Hjerteforeningen til sit forskningsprojekt ”Tidligt varsel før blodprop i hjertet og hjertestop”.
Mange patienter kontakter lægevagten i tiden op til, at de bliver ramt af enten en blodprop i hjertet eller et hjertestop. Men der findes endnu ikke viden om, der er særlige kendetegn eller mønstre forud for hjertestoppet og blodproppen, som både patienter og sundhedspersonale skal være opmærksomme på. Projektet afdækker derfor, om der er særlige advarsler forud for et hjertestop eller en blodprop i hjertet.
Forskningsprojektet vil også afdække, hvad afstande betyder for behandlingen, når akut hjertesygdom kræver en ambulance med udrykning.
Undersøgelsen sker ved hjælp af data fra opkald til lægevagten i Region Hovedstaden og Region Nordjylland.
Christian Torp-Pedersens projekt er en systematisk undersøgelse af hele akutområdet inden for hjertesygdom, og undersøgelsen er den første af sin art.
Nøgleord
Kontakter
Jens Harder HøjbjergPresse
Tlf:33 66 99 41 // 40 11 19 11jensharder@hjerteforeningen.dkBilleder



Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 148.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme og patientstøtte. Hjerteforeningen er en privat organisation, der arbejder for indsamlede midler.
Læs mere på www.hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Kan billig behandling redde 90 danske liv om året?1.7.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden uddeler 30 mio. kr. til ny hjerteforskning. Et af projekterne skal undersøge, om en simpel behandling kan redde op mod 90 danske liv hvert år.
Borgerforslag fra Hjerteforeningen: Tydelig sundhedsoplysning på alle fødevarer2.6.2025 07:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbrugerne skal let kunne træffe sunde madvalg – og det kræver politisk handling. Hjerteforeningen lancerer derfor en opsigtsvækkende kampagne og et borgerforslag for at råbe politikerne op.
Hjerteforeningen skifter fokus10.5.2025 16:55:31 CEST | Pressemeddelelse
På Hjerteforeningens årlige repræsentantskabsmøde og frivilligdag i Odense lørdag blev der ud over et nyt logo præsenteret en ny strategi, der flytter foreningens fokus fra at være en patientforening til at være en sundhedsorganisation.
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum