HK Danmark

HK om aftale om ressourceforløb: Første skridt er taget, men der er stadig sten i skoen

Del

I dag har et flertal i Folketinget præsenteret en aftale om ressourceforløb. En aftale med gode elementer, men som også efterlader fokuspunkter til de fremtidige forhandlinger, mener HK.

En hovedpointe i aftalen er, at ressourceforløbene bliver forkortet til maximalt at må vare tre år ad gangen. Reglerne for hvor mange forløb man kan komme i er dog forskellige alt efter, hvor gammel man er. For borgere over 50 år er der dog maximalt tale om èt forløb og samtidig en afklaringsgaranti, så man inden for tre år kender sin fremtid som fleksjobber eller førtidspensionist. Har man seks år eller mindre til pensionen, er der ingen krav om, at man skal i ressourceforløb.

- Det godt, at forligskredsen bag fleksjob- og førtidsreformen viser ansvarlighed og lytter til kritikken. Alt for mange er blevet ramt alt for hårdt, og nu rettes der op på nogle af uretfærdighederne og der sættes loft over de lange forløb, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen

HK ser det positivt, at der nu kommer en grænse for længden af ressourceforløb, men havde gerne set forligspartierne gå endnu længere, da den nye model stadig kan skabe mere bureaukrati og samtidig skabe stor usikkerhed for borgerne.

- Det er vigtigt at få afklaret et menneskes muligheder på arbejdsmarkedet indenfor en ordentlig tidsramme, så borgerne ikke sendes ud i det ene indholdsløse ressourceforløb efter det andet. Nu får borgerne en afklaring hurtigere og det er godt, men vi ville gerne have styrket deres rettigheder mere, siger Martin Rasmussen.

Og fortsætter:

- Respekt og værdighed er afgørende for, at et menneske kan komme godt videre. Ressourceforløb skal hjælpe borgerne til en afklaring og til at få mod på mere. Lange indholdsløse forløb har drænet nogle borgere mere end styrket dem. Det håber jeg, at denne justering af ordningen vil rette op på, siger Martin Rasmussen.

HK foreslår selv et retskrav til borgere, der har været igennem forløbet, så de selv kan vælge mellem revalidering, fleksjob, ressourceforløb eller førtidspension. Dette mener fagforeningerne i højere grad vil sikre borgernes rettigheder, men også fremdriften i sagsforløbene.

Lige siden den såkaldte førtidspensions- og fleksjobreform blev vedtaget i 2013, har fagforeningen oplevet medlemmer, der kom i klemme i lange, perspektivløse forløb. Samtidig er det sket på en lav ydelse svarende til kontanthjælpsniveau, hvilket har presset mange borgere og familier urimeligt hårdt økonomisk. HK har derfor samme med andre fagforeninger og organisationer i lang tid blandt andet kæmpet for, at borgere ikke bliver trukket igennem lange indholdsløse ressourceforløb, at få ressourceforløbsydelsen til at være på samme niveau som sygedagpenge og, at der ikke modregnes for indtægter fra arbejdsmarkedspensioner og andre ordninger, som er kompensation for mistet erhvervsevne.

Flere forhandlinger venter forude

Aftalen om ressourceforløb er den første af en række forhandlinger om førtidspension og fleksjobreformen, vil HK holde skabt øje med.

HK mener, at det første skridt er taget, men at der stadig mangler fokuspunkter. Udgangspunktet er at borgere i ressourceforløb særligt, er en udsat gruppe som kræver en ekstra indsats. HK så gerne, at forligskredsen allerede i denne omgang havde løst problemet med modregning, men dette er skubbet til næste forhandlingsrunde.

Nøgleord

Kontakter

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

3330 4343http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum