HK Danmark

HK: Økonomiaftale skubber kommunal velfærd i den rigtige retning

Del

Den kommunale velfærd får et skub i den rigtige retning med den økonomiaftale, som regeringen har indgået med Kommunernes Landsforening. Flere kommuner vil dog fortsat have væsentlige udfordringer, så alle problemer er ikke løst, mener HK Kommunal.

Der er håb om et skridt i den rigtige retning for den kommunale velfærd efter den økonomiaftale, som regeringen har indgået med Kommuners Landsforening. Det vurderer HK Kommunals formand Bodil Otto, der dog fortsat er bekymret for, at nogle kommuner vil være nødsaget til sparerunder også næste år.

  • Jeg anerkender, at man ikke kan løse alle problemer på en gang. Og aftalen er fornuftig og peger generelt i den rigtige retning. Men jeg forudser, at vi alligevel desværre vil se sparerunder i flere kommuner i 2020. Det skyldes, at mange kommuner er så udsultede efter mange år med udhuling af økonomien, siger Bodil Otto.

Regeringen har aftalt med Kommunernes Landsforening, at omprioriteringsbidraget afskaffes. Sammen med et økonomisk løft betyder det i alt 2,2 milliarder kroner til at styrke kommunernes økonomi fra næste år. En stor del af pengene går til udgifter til flere børn, ældre og handicappede borgere. Samtidig afsættes der 1,3 milliarder kroner til anlæg.

  • Jeg kan også konstatere, at kommunerne skal effektivisere for 500 millioner kroner årligt. Her opfordrer jeg til, at kommunerne lytter til de medarbejdere, der sidder med opgaverne. Vi har set mange eksempler på, at kommuner har fyret dygtige administrative medarbejdere, hvorefter opgaverne blot er blevet væltet over på andre faggrupper, som så har fået mindre tid til undervisning eller pleje af børn, ældre og handicappede. Det er en elendig løsning for alle. Så mit råd til kommunerne skal være at kigge på opgaverne. Og hvis de ikke forsvinder, er det en meget dårlig ide at spare på medarbejderne, siger Bodil Otto.

Til gengæld mener HK Kommunals formand, at der er behov for, at kommunerne kigger på den generelle opgaveløsning, så man sikrer sig, at man hele tiden har den rette arbejdskraft til de rette opgaver.

  • Der skal investeres i IT-løsninger, og der skal digitaliseres. Det er meget vigtigt, at man også har arbejdskraften til at vedligeholde systemerne og få noget ud af den data, der genereres. Her står de administrative medarbejdere klar. Der er ingen tvivl om, at en velfungerende og professionel administration er forudsætningen for, at eksempelvis pædagoger, lærere og sosu’er kan udføre deres arbejde. Og at borgerne oplever en forvaltning, hvor den ene hånd ved, hvad den anden laver, siger Bodil Otto.

HK Kommunals formand konstaterer, at personalet i kommunerne er blevet skåret helt ind til benet. Flere steder ind i benet.

  • Kommunerne har mistet omkring 30.000 ansatte gennem ti år. Det kan borgerne mærke, og det kan de ansatte mærke. Personalet kan ikke løbe stærkere, og det håber jeg, de kommunale arbejdsgivere anerkender, siger Bodil Otto.

Hun er ærgerlig over, at regeringen har valgt at opretholde sanktionssystemet, hvor kommunerne blandt andet straffes, hvis de overskrider budgettet.

  • Den del havde vi gerne set lempet, så kommunerne fik mere frihed, siger Bodil Otto.

Kontakt:

Bodil Otto mobil: 2946 9670

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

3330 4343http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum