HK Danmark

HK i majvarmen: Det er på tide, at vi taler seriøst om ’varmefri’

Del
Forårsmånederne i 2018 har allerede budt på mange sommerdage, og med en varmebølge på vej i weekenden, så bør de høje temperatur give anledning til et genbesøg af reglerne om varme og kulde på arbejdspladsen. I hvert fald, hvis man spørger Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat.

Solen bager ind af ruden på kontoret, hvor temperaturen for længst er over de 29 °C på grund af dårlige muligheder for udluftning og ventilation. I produktionshallen er der målt 32 °C, og her er det efterhånden svært at samle sig om arbejdet. Men så længe arbejdsgiveren sørger for småtiltag som vand og småpauser, så bliver der ikke gjort noget yderligere ved problemet. Og det er ikke godt nok ifølge Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat:

- Når temperaturgrænserne ikke er hugget i granit, er det heller ikke overraskende, at der ikke er særlig mange indeklima-reaktioner fra Arbejdstilsynet, siger Simon Tøgern og konstaterer, at 80 % af tilsynene er såkaldt risikobaserede tilsyn, hvilket betyder, at det er arbejdspladser, hvor der er en høj risiko for alvorlige arbejdsulykker eller -skader, som bliver besøgt. Og altså ikke arbejdspladser, der har problemer med for høje temperaturer om sommeren eller for lave om vinteren.

I Arbejdstilsynets vejledning står der, at temperaturen bør være mellem 20 °C og 22 °C, og at den ikke bør ikke overstige 25 °C ved stillesiddende arbejde. Men vejledningen bruges ikke for alvor til at komme efter arbejdsgivere, der ikke gør noget ved for høje eller lave temperaturer.

- Det er på tide, at vi får nogle helt konkrete grænser for, hvor varmt eller koldt, det må være på en arbejdsplads. Lige nu er det alt for svært at holde arbejdsgiveren direkte ansvarlig. Konkrete grænser vil skærpe Arbejdstilsynets fokus og ret til at udstede bøder og sikre, at arbejdsgiverne tager problemer med for høje eller lave temperaturer alvorligt. Der er ligesom mere på spil, hvis man fx risikerer at skulle give et helt kontor eller alle lagermedarbejderne varme- eller kuldefri, fordi man ikke har kunne sikre ordentlige vilkår, siger Simon Tøgern.

Arbejdsmiljøloven siger, at temperaturen skal passe til det arbejde, der udføres, men ikke noget om, hvor høj eller lav temperaturen skal være der, hvor du arbejder. Hvad temperaturgrænserne skal være vil formanden ikke lægge sig fast på. Det må være op til en professionel vurdering, som han siger.

Konkrete temperaturgrænser på arbejdspladsen er et blandt flere forslag om forbedringer til arbejsmiljøreglerne, som danskerne lige nu sender til beskæftigelsesminister Troels Lunds Poulsen via en digital løsning, som HK har uarbejdet. Over 1000 forslag er indtil videre sendt afsted til ministeren.

Nøgleord

Kontakter

Sektorformand, Simon Tøgern, tlf. 5090 9642, simon.toegern@hk.dk
Journalist, Tina Mellergaard, tlf. 4272 2378, tina.mellergaard@hk.dk

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
2300 København C

70 11 45 45http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye