HK Danmark

HK: Bedre chancer for ligeløn med nyt EU-udspil

Del

Et nyt EU-direktiv om ligeløn kan styrke åbenheden om løn på danske arbejdspladser. Det er godt for ligestillingen, mener HKs næstformand Martin Rasmussen.

Fagforbundet HK tager positivt imod et nyt udspil, som EU-Kommissionen har offentliggjort torsdag eftermiddag.

Forslaget fra kommissionen lægger op til, at der på arbejdspladser over hele Europa skal være en højere grad af åbenhed om lønninger. Det er positivt, fordi det kan bidrage til at sikre ligeløn mellem kønnene, lyder det fra næstformand i HK Danmark Martin Rasmussen.

- Min umiddelbare vurdering er, at det tegner rigtig godt med EU-direktivet. Manglende ligeløn er desværre stadig et problem i vores samfund, og jeg håber på, at direktivet kan blive det nye våben, vi kan tage i brug i kampen for ligeløn, siger Martin Rasmussen.

- For mig at se er det vigtigste, at der i forslaget er et krav om, at store virksomheder hvert år skal beregne og offentliggøre oplysninger om lønforskellene. Virksomhederne får pligt til at handle, hvis lønforskellen er større end 5 pct. Og offentliggørelsen vil kunne lægge et eksternt pres på virksomheden i forhold til at gøre noget ved lønforskellen. Denne bestemmelse i direktivet svarer til ’den engelske model’, som HK har arbejdet for i de seneste år, siger HK-næstformanden.

Uforklarlige lønforskelle
I Danmark er der en ligelønsforskel på 7 pct., som hverken kan forklares af uddannelse, arbejdserfaring, eller at mænd og kvinder arbejder i forskellige job.

Det er på trods af, at den danske ligelønslov sikrer mænd og kvinder ret til lige løn for ”samme arbejde eller arbejde af samme værdi”, som det er formuleret i loven.

HK vil have gjort op med de ubegrundede lønforskelle mellem kønnene. Derfor er udspillet fra EU-Kommissionen et skridt i den rigtige retning, mener næstformand Martin Rasmussen.

- Jeg tør godt at sige, at jeg er optimist. De første skridt på lang rejse mod bedre løngennemsigtighed er taget. Det styrker håbet om at få gjort noget ved lønforskellene på det danske arbejdsmarked, siger han.

Nøgleord

Kontakter

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

70 11 45 45http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum