Det Kriminalpræventive Råd

Hjørring har nordjysk rekord i Nabohjælp

Del
I Hjørring kommune er 12 pct. af alle husstande i dag tilmeldt Nabohjælp. Det er næsten en fordobling i forhold til 2016. Det er for alvor gået op for hjørringenserne, at de selv kan gøre rigtig meget for at undgå indbrud, forklarer politiet.

I Hjørring bliver der kortere og kortere imellem de røde nabohjælpsklistermærker. Her har 3957 husstande nemlig tilmeldt sig Det Kriminalpræventive Råd og TrygFondens ordning, og det svarer til 12 pct. af alle husstande i kommunen.  

Dermed indtager Hjørring førstepladsen på listen over kommuner med den højeste andel af officielle nabohjælpere i Nordjylland. Samtidig er der sket en markant stigning siden 2016, hvor kun 7 pct. af husstandene var tilmeldt.     

Samme tendens gør sig gældende for kommunerne Frederikshavn, Brønderslev og Jammerbugt, som lægger sig lige i hælene af Hjørring med en andel på 11 pct.  

Det skyldes et målrettet samarbejde mellem kommunen og det lokale politi samt en voksende bevidsthed om, hvor meget man selv kan gøre for at forebygge,  fortæller vicepolitiinspektør fra Nordjyllands Politi, Søren Pejtersen.  

”Hjørring blev ramt af en indbrudsbølge i 2015, og der var slet ingen tvivl om, at vi skulle gøre noget. Vi vidste, at vi ikke kunne klare udfordringerne alene, og at vi var nødt til at inddrage civilsamfundet. Derfor blev vi enige med kommunen om at gøre noget i fællesskab, og vi valgte at starte i Hjørring, hvor der var mange villaindbrud. Vi har været godt rundt i kommunen og afholdt en del borgermøder om indbrudsforebyggelse og Nabohjælp, så borgerne i Hjørring er blevet gjort opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at forebygge.” siger han og tilføjer, at politiets mål er at nå 4300 tilmeldte nabohjælpere i år.   

Et endevendt hus gjorde Per til nabohjælper 

En af de borgere, som har taget Nabohjælp til sig, er Per Højen fra Hjørring. Det var et indbrud hos den nære familie, som fik ham i gang: 

”Mine svigerforældre var bortrejst og vi skulle passe hus og husdyr. Da vi ankom til huset en lørdag morgen, stod fordør og bagdør åben. Malerier og sølvtøj var båret hen til døren, så det hurtigt kunne blive fragtet væk,” fortæller Per og fortsætter:  

”Det var en meget ubehagelig oplevelse, og den var helt klart medvirkende til, at vi begyndte at snakke om Nabohjælp med vores naboer og genboer. Jeg kontaktede det lokale politi, som var hurtige på aftrækkeren og inviterede os til et møde om indbrudssikring og Nabohjælp. Herefter delte jeg materialer om Nabohjælp rundt i nabolaget, og alle 12-14 huse i vores ende af vejen er nu tilmeldt. Vi fortæller hinanden, når vi tager på ferie, og hvis vi ser noget mistænkeligt i området. Efter at vi tilmeldte os Nabohjælp har vi også holdt en sommerfest sammen for første gang nogensinde, så det har også gjort noget godt for naboskabet.”  

Det er netop nabohjælpere som Per, der får budskabet om Nabohjælp til at brede sig, fortæller kommunikationskonsulent i Nabohjælp, Sarah Risbøl Jacobsen:  

"Det er en rigtig godt gået, at antallet af nabohjælpere er steget så markant i Hjørring.  Politiets og kommunens indsats betyder rigtig meget, men det, der virkelig får ordningen til at brede sig og fungere, er, når naboer opfordrer hinanden til at være med. Vi kan se på vores undersøgelser, at de fleste tilmelder sig, fordi de er blevet opfordret til det eller har hørt om Nabohjælp fra en nabo. Derfor er ildsjæle som Per uvurderlige for arbejdet med at få naboer til at stå sammen om at forebygge indbrud i deres område. Og vi ved, at det virker. Aktiv Nabohjælp forhindrer hvert 5.indbrud”, siger hun.  

For yderligere oplysninger kontakt kommunikationskonsulent Sarah Risbøl Jacobsen på tlf.: 9135 7619 eller på mail srj@dkr.dk  

 

Nabohjælpere som andel af husstande i Nordjylland 

Hjørring: 12 pct.  

Frederikshavn: 11pct.   

Brønderslev: 11 pct.   

Jammerbugt: 11 pct.  

Aalborg: 9 pct.  

Rebild: 8 pct.  

Vesthimmerland: 8 pct.  

Thisted: 7 pct.  

Ringkøbing-Skjern: 7 pct.  

Lemvig: 7 pct.  

Mariagerfjord: 6 pct.  

Morsø: 5 pct.  

 

3 gode råd til Nabohjælp i hverdagen   

Hils på alle, du møder i nabolaget – dem du kender og dem du ikke kender. En tyv, som er blevet set, vender ikke tilbage til samme område.  

Udveksl telefonnummer med en eller flere naboer, så I nemt kan komme i kontakt. 

Fortæl dine naboer, hvis du ser noget mistænkeligt eller hvis du har haft indbrud. Så kan flere holde øje og sikre deres hjem.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Om Nabohjælp fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden  
Nabohjælp handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres boligområder, øges opdagelsesmulighederne og derved risikoen for tyvene. Det får dem til at opgive deres forehavende, men giver også borgerne en følelse af kontrol over eget liv i og med, at de selv kan gøre noget for at forebygge kriminalitet. Derudover handler Nabohjælp fra DKR og TrygFonden om, at vi via Nabohjælp kan skabe en større social sammenhængskraft i vores boligområder, og dermed øge trivsel og den oplevede tryghed. 

260.000 danskere er tilmeldt Nabohjælp. Hver måned kommer der ca. 4000 nye til.  

www.nabohjælp.dk  

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye