Hjerteforeningen

Hjerteforeningens coronaforskning: Stort fald i atrieflimren-diagnoser i krisens første uger 

Del

En halvering af nye tilfælde af atrieflimren (hjerteflimmer) i krisens første 3 uger fik Hjerteforeningens forskere, der studerede coronakrisens konsekvenser for hjerteområdet, til at spærre øjnene op.

I de tre første uger af coronakrisen undersøgte forskere fra Hjerteforeningen, hvor mange nye tilfælde af atrieflimren (hjerteflimmer), der opstod i sammenligning med de tre sidste uger op til krisens start. 

Tallene var tydelige og pegede på et fald på hele 47 procent, når forskerne sammenlignede de to perioder før og efter regerings lock-down af Danmark. 

Den ledende forsker på studiet, Anders Holt, der arbejder tæt sammen med Hjerteforeningens forskere, peger på, at tallet kan have mange forklaringer. 

- Den ”farlige" forklaring kunne være, at efter det store pressemøde og ordre om, at alle praktiserende læger og hospitaler kun måtte se akutte patienter, så har patienter med milde symptomer på atrieflimren, såsom forbigående svimmelhed eller hjertebanken, holdt sig fra at kontakte læge, da det ikke har føltes alvorligt nok - og man nødig vil smittes eller forstyrre lægen midt i en krise, siger Anders Holt, der er læge på kardiologisk afdeling på Herlev-Gentofte Hospital til dagligt.  

Hos Hjerteforeningen peger forskningschef Gunnar Gislason, der er medforfatter af studiet netop udgivet i det anerkendte forskningstidsskrift European Heart Journal, at det er bekymrende, hvis folk har holdt sig væk fra at få den rigtige lægelige hjælp på grund af coronakrisen. 

- Ubehandlet atrieflimren kan dog føre til blodprop i hjernen, hjertesvigt og pludselig død, hvorfor det er en farlig situation, hvis potentielle nyopståede atrieflimren-patienter ikke vurderes og eventuelt behandles, siger Gunnar Gislason. 

Krisen har måske skabt færre risikofaktorer 

Han peger også på, at de andre sandsynlige forklaringer på halveringen af nye atrieflimren-tilfælde i krisens første uge er, at patienterne rent faktisk er blevet diagnosticeret hos egen læge og sat i korrekt behandling, allerede før coronakrisenramte. 

I det tilfælde har den visiterende læge på hjerteafdelingen måske set denne udredningen i henvisningen, men udskudt det første ambulante besøg til efter krisen. Og endelig kan vi forsøge at forklare tallet med, at stress, infektioner og lignende kende risikofaktorer for udvikling af atrieflimren har været mindre under coronakrisen. Patienterne har simpelthen måske været mindre eksponeret for disse risikofaktorer under krisen, hvilket kunne betyde at faldet er et reelt fald og ikke kun oversete diagnoser. 
 
Gunnar Gislason fra Hjerteforeningen, der har finansieret studiet, fortæller, at sundhedsprofessionelle bør diskutere, hvordan samfundet undgår et lignende fald af diagnoser, hvis der kommer en anden bølge af coronavirus til efteråret.  

- Får vi brug for det i så fald, skal bør man overveje at udvide tilbuddene for eventuel screening og hjerterytmekontrol hjemmefra. På den måde kan man under en anden bølge af coronakrisenopretholde hospitalsfunktioner, men med et minimum af fysisk kontakt, siger Gunnar Gislason. 

 
Forskerne undersøgte også, om der under coronakrisen var flere blodpropper eller dødsfald forårsaget af nye diagnoser med atrieflimren, men forskerne kunne ikke finde data, der beviste dette. 

BOKS:  

Hjertesvigt også undersøgt 

Ugerne efter lockdown og frem til 30. marts var antallet af indlæggelser for hjertesvigt og antallet af patienter med nydiagnosticeret hjertesvigt faldet med cirka 30 procent i Danmark, viser lignende forskningsstudie.  

- Indtil videre er der ikke observeret overdødelighed blandt folk med hjertesvigt, men vores studie understreger at patienter, som har symptomer på hjertesvigt, skal søge læge, på trods af coronavirus, siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.  

Videnskabelig artikel 

Kontakter

Information om Hjerteforeningen

Hjerteforeningen
Hjerteforeningen
Vognmagergade 7, 3. sal
1120 København K

70 25 00 00https://hjerteforeningen.dk/

Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 132.345 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.

Besøg os på hjerteforeningen.dk

Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Forskere undersøger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning17.9.2020 11:13:45 CESTPressemeddelelse

Forsker Maria Guldbrandt Hauge har modtaget over 1 million kroner af Hjerteforeningen til forskning i hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning. Af disse har motionseventen ”Ladywalk” doneret 800.000 kroner til forskningen, der skal hjælpe danske kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, og som har dobbelt så stor risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom senere i livet.

Gentest kan afsløre risiko for nedsat pumpefunktion hos patienter med fortykket hjerte  9.9.2020 11:52:09 CESTPressemeddelelse

Næsten hver 10. patient med fortykket hjerte også kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er ifølge et nyt stort internationalt studie genetisk disponeret for at få nedsat hjertets pumpefunktion og dermed i høj risiko for at få hjertesvigt og dø af sygdommen. Den nye viden betyder, at man fremover kan følge den gruppe af patienter tæt og give dem hurtig hjælp, hvis de oplever symptomer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum