Hjerteforeningen

Hjerteforeningen: Frygt for corona-virus må ikke stoppe hjælp ved hjertestop

Del

Hjerteforeningen har fået mange henvendelser fra bekymrede borgere, der er usikre på, hvordan man i disse dage skal forholde sig, hvis man oplever en borger falde om med hjertestop.

Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen
Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen

Anne Kaltoft, hjertelæge og adm. direktør i Hjerteforeningen:

- Frygt for corona-virus må ikke være forhindring for, at borgere træder til ved hjertestop. Hjertestop er livstruende tilstand, og forskning viser, at hurtig indsættelse af hjerte-lunge-redning (hjertemassage og kunstigt åndedræt) kan være afgørende for, at patient med hjertestop overlever.

- Vi anbefaler, at hvis man ser en borger falde om med hjertestop eller finder en person livløs, skal man følge de sædvanlige anbefalinger: Tilkalde hjælp ved at ringe 1-1-2, igangsætte hjertemassage og kunstigt åndedræt i forholdet 30 tryk og 2 pust og benytte en evt. tilgængelig hjertestarter.

- Hvis man føler sig utryg ved at give kunstigt åndedræt, fx hvis en personen med hjertestop har kastet op, eller der er slim omkring munden, anbefaler vi, at man giver hjertemassage uden kunstigt åndedræt. Den metode vil sikre fortsat ilttilførsel til hjernen og mindske risiko for alvorlig hjerneskade. De samme anbefalinger gælder, hvis man føler sig utryg ved at give kunstigt åndedræt på grund af mulig smitte med corona-virus. Altså hjertemassage alene og undlade kunstig åndedræt. Det værste vil være ikke at træde til.

Fakta om hjertestop:

I Danmark rammes årligt godt 5.400 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til ca. 15 personer hver dag. Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er ca. 16 % (2018).

Nøgleord

Kontakter

PRESSENUMMER 33 66 99 30

Ring her for at blive sat i forbindelse med pressekontakten

Billeder

Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen
Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen
Download

Information om Hjerteforeningen

Hjerteforeningen
Hjerteforeningen
Vognmagergade 7, 3. sal
1120 København K

70 25 00 00https://hjerteforeningen.dk/

Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 132.345 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.

Besøg os på hjerteforeningen.dk

Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Tilmeldingen er åben: Gå dig til en gratis hjertestarter  11.6.2020 10:16:39 CESTPressemeddelelse

På gådigtilenhjertestarter.dk kan du melde dig som gruppestarter til Hjerteforeningens Landsuddeling og være med til at bestemme, hvor dit lokalsamfund skal have en ny hjertestarter sat op. Når Hjerteforeningen søndag 30. august 2020 holder dør-til-dør-indsamling, går de indsamlede midler nemlig til hjertestartere til danskerne – fordi hjertestartere redder liv, og fordi hvert sekund tæller, når hjertet stopper

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum