Mission Øst

Hjemvendte irakere har mistet alt – nu får de hjælp fra Mission Øst

Del

Irakiske kristne og ”shabakher” er vendt hjem til landsbyer omkring Mosul, hvor alt er smadret af Islamisk Stat. Mission Øst hjælper de hjemvendte med varmeovne, køkkengrej og hygiejneartikler. Overalt står fortabte familier med deres få ejendele, fortæller generalsekretær Kim Hartzner direkte fra Irak.

Kim Hartzner fra Mission Øst læsser petroleum af lastbil til hjemvendte irakere, så de kan lave mad og hold varmen.
Kim Hartzner fra Mission Øst læsser petroleum af lastbil til hjemvendte irakere, så de kan lave mad og hold varmen.

- Den menneskelige tragedie minder om Anden Verdenskrig!

Det siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner, der netop nu er i Irak for at dele nødhjælp ud omkring Mosul.

Kim Hartzner og Mission Øst-teamet har netop besøgt to forskellige minoriteter i landsbyer tæt på storbyen, der inden for de sidste måneder er blevet befriet fra Islamisk Stat.

For to dage siden var de med til en nødhjælpsuddeling i landsbyen Quri Khariban til 800 såkaldte shabakher, som modtog petroleum til de ovne, de bruger til madlavning og opvarmning af deres huse. De 144 hjemvendte familier modtog hver 80 liter petroleum. Brændstoffet er nødvendigt for, at de kan holde varmen i de kolde forårstemperaturer og tilberede mad som ris og linser.

Hjemløse familier står overalt

I går besøgte de landsbyen Telasquf, der har været beboet af kristne i 1.700 år – lige indtil Islamisk Stat fordrev indbyggerne i sommeren 2014 og hærgede deres by.

De kristne er nu vendt tilbage til deres plyndrede og ødelagte huse. Mission Øst har uddelt tæpper, madrasser, hygiejneartikler, køkkenudstyr og brændstof, så de 1.800 hjemvendte kan klare sig igennem vinteren.

- Det gør et kæmpe indtryk, at der overalt i området står hele familier med alt, hvad de ejer. En mand med krykker går rundt med sin kone og tre børn og bærer deres få ejendele. Det minder om Tyskland lige efter Anden Verdenskrig. Det er en helt ubeskrivelig menneskelig tragedie, fortæller Kim Hartzner fra en skrattende mobiltelefon.

Huse ødelagt, gravsten væltet

Han har lige besøgt Telasquf for at tjekke, at hjælpen fra Mission Øst gør gavn blandt de hjemvendte.

- De er dybt taknemmelige, for de vender jo tilbage til ingenting. Islamisk Stat har smadret alt, fortæller Kim Hartzner.

- De var især taknemmelige for petroleumsovne og brændstof, for så kan de opvarme deres huse. Deres huse havde stået tomme i to år, de er plyndret, og der er massive ødelæggelser alle vegne. Nonnernes huse er plyndrede og totalt ødelagte, og på kirkegården er alle gravsten med kors væltet.

Mission Øst var den internationale hjælpeorganisation, der først gik ind med nødhjælp i det østlige Mosul for to måneder siden. Mission Øst fortsætter med at bringe nødhjælp ind i byens befriede nabolag. FN har desuden tildelt Mission Øst ansvaret for en zone uden for byen med seks landsbyer.

Mindretal måtte flygte flere gange

- I tre af landsbyerne bor nogle fordrevne fra et helt specielt mindretal, Shabak. De er klemt fra alle kanter, da de er kurdisk-talende shiamuslimer. Deres landsbyer lå før på IS-siden, men de er kurdere. De er tilmed shia, hvor de andre er sunni. Derfor ser araberne skævt til dem. Og nu, hvor de er kommet over på den befriede side, har de af en eller anden grund ikke modtaget hjælp. Men nu har shabakherne i Quri Khariban og to andre landsbyer fået hjælp fra Mission Øst, og hjælpen fortsætter.

Hjælper med at genopbygge huse

Mission Øst har uddelt nødhjælp til 24.000 personer i og omkring Mosul, siden hjælpeorganisationen som den første kom ind i den østlige befriede bydel.

Mission Øst har uddelt nødhjælp til i alt 121.000 personer i det nordlige Irak siden sommeren 2014, da Islamisk Stat drog hærgende gennem landet. Mission Øst driver blandt andet seks lokalcentre, hvor børn og unge kan få støtte og hjælp til at komme sig efter deres voldsomme oplevelser. Hjælpeorganisationen hjælper også hjemvendte irakere med at genopbygge deres huse og genetablere vandsystemer i landsbyerne.

Nøgleord

Kontakter

Svend Løbner, journalist og pressekoordinator, Skt. Lukas Vej 13, 2900 Hellerup, Mobil 28 707 703, mail svend.lobner@missioneast.org

Billeder

Kim Hartzner fra Mission Øst læsser petroleum af lastbil til hjemvendte irakere, så de kan lave mad og hold varmen.
Kim Hartzner fra Mission Øst læsser petroleum af lastbil til hjemvendte irakere, så de kan lave mad og hold varmen.
Download
Kvinde glæder sig nu over at kunne lave med på det kogeapparat, hendes familie har modtaget fra Mission Øst.
Kvinde glæder sig nu over at kunne lave med på det kogeapparat, hendes familie har modtaget fra Mission Øst.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

+ 45 39 61 20 48http://www.missioneast.org/

Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien. Vi hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter direkte eller sammen med lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er bl.a. støttet af Danida, det tyske Udenrigsministerium, samt EU og FN.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum