Audika

Hjemme hos Sepp Piontek: ”Jeg glemmer aldrig lyden af suset, når bolden gik i nettet”

Del

Sepp Piontek. Danmarks tidligere landstræner har en særlig plads i hjertet hos mange danskere, hvor han er kendt for den genrejsning af dansk fodbold, der senere bragte EM-guldet hjem i 1992. Mens de danske og europæiske fodboldspillere er på banen til EM 2021, så nyder Sepp Piontek sit otium. Men med et otium følger også udfordringer. For Sepp Piontek har det været tabet af sin gode hørelse.

Kredt. Martin Sølyst.
Kredt. Martin Sølyst.

 "Lyd har altid betydet noget særligt for mig. På fodboldbanen gav det et sus på stadium, når bolden gik i nettet og udløste begejstring hos publikum. Ja, selv hvis bolden gik forbi mål eller ramte stolpen, så kunne man høre suset. De oplevelser og lyde, glemmer jeg aldrig.”

Sepp Piontek vil gerne være med til at aftabuisere høretab, som ca. en tredjedel af alle over 60 år, og halvdelen af alle danskere over 85 år døjer med.  

Sepp Piontek mærkede selv sit høretab ved, at visse lyde forsvandt. Det begyndte lige så stille at spille en rolle i privatlivet, når han var sammen med andre mennesker og ikke kunne høre klart, hvad der blev sagt. Og det er synd, at høretab koster på det sociale, mener Sepp Piontek, som bor i Odense med sin hustru.

”Det spillede en vigtig rolle for mig, at min kone skulle spørge mig tre gange om det samme, før jeg var med. Jeg måtte gøre noget ved det. Derfor fik jeg høreapparater, og nu kan jeg pludseligt høre igen," siger Sepp Piontek og fortsætter:

"Når jeg er sammen med min familie, så kan jeg igen høre, hvad der bliver sagt, og det er jo en ren fornøjelse, at man kan begå sig på den måde og være en del af samtalerne igen.”

Netop mentaliteten om at være med, hvor det sker, er en grundlæggende del af Sepp Pionteks natur. Som landstræner husker han tydeligt, hvilke opgaver der skulle løftes, for at få det danske landshold til at stå sammen.

”Noget af det vigtigste, da jeg trådte til som træner for landsholdet, var at give spillerne en tro på, at vi kunne være med mod de bedste hold. Det var vigtigt, at man også spillede professionelt på landsholdet. Der var mange talenter og spillere, som gjorde det godt i udenlandske fodboldklubber også dengang, men når de kom hjem og skulle spille danske landskampe, så var det som om, at de faldt tilbage i deres amatørtid. Det var vigtigt, at vi forstod, at vejen frem krævede en ekstra indsats.”

Sepp Piontek var landstræner for Danmark mellem 1979-1990.

I 1986 under Sepp Pienteks ledelse kvalificerede det danske landshold sig til VM for første gang nogensinde.

Sepp Piontek er ført den 5. marts 1940 i den tyske by Breslau (i dag Wroclaw, Polen).
I dag bor Sepp Piontek med sin hustru nær Odense og holder bl.a. foredrag om lederskab baseret på sin tid i fodboldens verden.

Kontakter

Karen Bang Cramer
Kbcr@audika.dk
Tlf.nr.: +45 30 68 12 54

Billeder

Kredt. Martin Sølyst.
Kredt. Martin Sølyst.
Download
Kredt. Martin Sølyst.
Kredt. Martin Sølyst.
Download
Kredt. Martin Sølyst.
Kredt. Martin Sølyst.
Download
Kredt. Martin Sølyst.
Kredt. Martin Sølyst.
Download
Kredt. Martin Sølyst.
Kredt. Martin Sølyst.
Download

Information om Audika

Audika
Audika
www.audika.dk


Audika er er en danskejet kæde af Oticon-certificerede hørecentre. Ejet af Demant, som er førende inden for høresundhed med mere end 100 års erfaring på området og med hørecentre og hørespecialister i hele landet.