
Hjælpepakke III: Coronahjælp skal forhindre at udviklingslande bliver sat år tilbage
Selv om det tyder på, at COVID-19 ikke får så hårdt fat i bl.a. Afrika som frygtet, så er konsekvenserne af pandemien endog meget voldsomme på kontinentet. Derfor vil regeringen og partierne bag Hjælpepakke III beskytte og fremtidssikre mange års fremskridt i udviklingslandene. Ellers risikerer landene at blive sat voldsomt tilbage i udvikling.
”Det er samtidig helt afgørende, at vi fastholder fokus på kerneværdierne og de langsigtede mål i vores udviklingsarbejde. At vi allerede nu i en tidlig genopretningsindsats indtænker både klima og grønne indsatser, jobs og ikke mindst beskyttelse af menneskerettighederne og understøttelse af de demokratiske processer”, siger udviklingsminister Rasmus Prehn.
Den ustabile situation har forstærket presset på de mest basale menneskerettigheder, demokrati og god regeringsførelse. Pandemien udnyttes til at begrænse frihedsrettigheder og demokratiske processer i flere lande. Derfor afsættes der i hjælpepakken også penge til de danske civilsamfundsorganisationers vigtige arbejde på de områder.
Uddannelse er også blandt de centrale temaer i hjælpepakken, der med flere markante bidrag vil hjælpe med at få udsatte børn og unge tilbage i skole. Samtidig er det endnu engang i høj grad piger og kvinder, der står for skud med nye begrænsninger i adgangen til basale sundhedsydelser, f.eks. prævention og sikker abort. Der er en stigning i seksuel og kønsbaseret vold, omskæring af piger og børneægteskaber, lukning af skoler og familiers økonomiske vanskeligheder.
Derudover er der behov for en akut genstart af den afrikanske økonomi og de afrikanske samfundsstrukturer. Der skal tænkes langsigtet og sikres en grøn og bæredygtig genopbygning med særlig opmærksomhed på unge og jobskabelse.
”Det er i høj grad pigerne og kvinderne, som rammes hårdt af den ustabile situation og derfor skal vi sikre adgangen til basale sundhedsydelser og arbejde videre med at forebygge bl.a. børneægteskaber og omskæring af piger”, siger Venstres ordfører, Karen Ellemann
”For det Konservative Folkeparti er uddannelse en meget høj prioritet, særligt pigers skolegang. Ca. 1 mia. børn er ikke i skole. Ligeså er det vigtigt, at den grønne økonomi styrkes, og der hurtigt skabes beskæftigelse for de mange millioner af mennesker, som har mistet deres arbejde pga COVID. Rettigheder er og bør altid være et stærkt gennemgående hensyn”, siger Det Konservative Folkepartis ordfører, Katarina Ammitzbøll.
”Fattigdom og arbejdsløshed truer i kølvandet på Coronaen. Det er vigtigt at styrke fagforeningerne og andre civilsamfundsorganisationer, når så mange kommer i klemme. Ligeså vigtigt er det at styrke uddannelsesindsatsen og en grøn og bæredygtig udvikling”, siger Enhedslistens ordfører, Christian Juhl.
”Mange af verdens i forvejen mest udsatte børn har på grund af corona-pandemien ikke været i skole i lang tid, og mange står til ikke at komme tilbage, hvis vi ikke handler nu. Uddannelse er vejen til at bygge samfund op, og derfor er jeg stolt over, at vi nu fra dansk side hjælper med at få børnene tilbage i skole, så snart det er muligt”, siger Det Radikale Venstres ordfører, Anne Sophie Callesen.
”Corona har også ramt verdens fattigste, vi støtter derfor en håndsrækning til de værst ramte regioner. Vi er især glade for at hjælpen tænkes ind i en grøn og bæredygtig genopbygning af lokalområderne. På sundhedsområdet er det vigtigt at hjælpen i høj grad går til at sikre unge kvinders adgang til helt basale ydelser”, siger Alternativets ordfører, Torsten Gejl.
”Coronakrisen har mange steder øget presset på f.eks. ytringsfriheden, trosfriheden, pressefriheden og arbejdstagerrettighederne. Med den her pakke giver vi en håndsrækning til civilsamfundet de steder, hvor det er allermest under pres, og hvor der hver dag skal kæmpes for helt grundlæggende borgerrettigheder”, siger Socialdemokraternes ordfører, Daniel Toft Jakobsen.
Danmark var tidligt ude med hjælp, da Corona-krisen ramte verdens fattigste. Der blev lavet en standby-pulje på én milliard kroner til afhjælpe corona-krisen. Stand-by puljen er finansieret ved at sætte andre udviklingsprojekter midlertidigt på pause. I de to første hjælpepakker i april og juni blev 615 millioner kr. fordelt. Denne tredje og sidste del rummer i alt 13 initiativer, og der fordeles 385 millioner kroner.
For yderligere information/pressekontakt
Thorleif Ravnbak, presserådgiver til udviklingsministeren
+45 29 17 93 44
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn27.1.2021 11:03:01 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 28. januar 2020 kl. 10.15.
Kofod vært for stort klimadiplomatisk møde med Bidens særlige klimaudsending John Kerry22.1.2021 18:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark vil presse på for et nyt og stærkt klimadiplomatisk samarbejde mellem Europa og USA, efter der nu lyder nye grønne toner fra Det Hvide Hus.
MFA Kofod hosts important diplomatic meeting with US Climate Envoy John Kerry22.1.2021 18:00:00 CET | Press release
Denmark will push for a strong new collaboration in climate diplomacy between Europe and the United States now that environmental ambitions are being expressed by the Biden administration.
Kofod i samtale med Kinas udenrigsminister22.1.2021 12:03:24 CET | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Jeppe Kofod talte i dag med Kinas udenrigsminister, Wang Yi.
Ny særlig repræsentant udpeges til bekæmpelse af angreb mod dansk og international skibsfart18.1.2021 15:00:38 CET | Pressemeddelelse
Udviklingen i Guineabugten er bekymrende. Med flere piratangreb og krænkelser af retten til fri sejlads. Regeringen ser på situationen med stor alvor. Som verdens femtestørste søfartsnation har Danmark en særlig interesse i at beskytte civil søfart og retten til fri sejlads.
Udviklingsministeren sparker arbejdet med en ny udviklingspolitisk strategi i gang12.1.2021 09:37:56 CET | Pressemeddelelse
Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.
Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele verden8.1.2021 20:00:06 CET | Pressemeddelelse
For at minimere risikoen for coronamutationer i Danmark, har regeringen besluttet at skærpe rejsevejledningerne for hele verden.