Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Hjælp på vej til kvinder med tabubelagt problem

Del

Selvom over 100.000 mennesker i Danmark lider af det, er det langt fra alle, der søger hjælp. Problemer med at holde på luft eller afføring – også kaldet analinkontinens – er nemlig et stort tabu. Det skal et nyt tilbud rette op på, så kvinder med netop det problem får større livskvalitet.

Kvinder, der har svært ved at holde på luft eller afføring, går ofte alene med problemet, og det går ud over deres livskvalitet. Derfor vil Københavns Kommune i samarbejde med Gastroenheden, Amager og Hvidovre Hospital fra januar 2020 tilbyde en uddannelse til kvinder, som lider af analinkontinens, så de kan lære mere om, hvordan man lever med problemet.

Det her er noget, mange kvinder går og gemmer. De lider, men de taler ikke med nogen om problemet. Ofte end ikke til egen læge. Men der er hjælp at hente, og derfor er det rigtig vigtigt, at vi får udbredt den viden om de simple behandlingsmuligheder, der findes”, siger Malene Rübner-Petersen, konstitueret udviklingssygeplejerske i hjemmeplejen på Amager.

Uddannelsen varer 3x2 timer, hvor kvinderne lærer om de behandlingsmuligheder, der er, og udveksler erfaringer.

Uddannelsen gør en forskel

Uddannelsen er allerede afprøvet i Gastroenheden på Amager og Hvidovre Hospital med gode resultater. Én af de kvinder, som har deltaget, siger blandt andet: ”Uddannelsen behandler et meget svært emne på en fin, overskuelig og brugbar måde".

Evalueringen af patientuddannelsen i Gastroenheden viste, at mere end 50 % af kvinderne 1-3 måneder efter deltagelse på uddannelsen havde opnået signifikant reduktion af generne ved analinkontinens og signifikant forbedret livskvalitet.

Med de gode resultater fra evalueringen synes vi, at det var oplagt at udvide med et lignende tilbud på Amager. Vi har mulighed for at gøre en stor forskel i mange kvinders liv, og med et tværsektorielt samarbejde ønsker vi at komme tættere på borgerne og dermed hjælpe endnu flere”, siger Cecilie Carlsen Caspersen, projektkoordinator i gastroenheden på Hvidovre Hospital.

Københavns Kommune og Gastroenheden, Amager og Hvidovre Hospital har indledt et tværsektorielt samarbejde for netop at bringe viden og erfaringer på området ud i kommunalt regi og dermed tættere på borgerne.

Uddannelsen starter i januar 2020, med ét hold om måneden frem til maj måned, hvorefter uddannelsen evalueres. Praktiserende læger kan henvise til uddannelsen via kommunal henvisning, og så kan kvinderne også selv henvende sig til kommunen via mail og telefon.

Fakta om patientuddannelsen:

Målgruppe:  Kvinder over 18 år, der er bosiddende i Københavns Kommune, og som har svært ved at holde på luft og/eller afføring. Et problem, der ofte er overset og meget belastende for den enkelte. En almen praksis med 1500 patienter vil typisk have 30 kvinder, der lider af analinkontinens.

Indhold: Uddannelsen består af tværfaglig undervisning, herunder viden om opbygningen og funktioner i tarmen og simple behandlingsmuligheder suppleret med erfaringsudveksling blandt kvinderne og oplæg fra kvinder, der tidligere har deltaget på patientuddannelsen.

Tilmelding til uddannelsen via https://www.kk.dk/analinkontinens

Kontakter

Pressekonsulent Helene Marie Hassager: 31203160

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum