Historisk mange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

ARBEJDSMARKED
Et årelangt opsving på arbejdsmarkedet har betydet, at beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandres er historisk høj. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Knap 179.000 ikke-vestlige indvandrere er per tredje kvartal 2022 i beskæftigelse, hvilket er rekordhøjt. Det svarer til en beskæftigelsesfrekvens på 58,5 procent. Det er 16,9 procentpoint lavere end bladt personer med dansk oprindelse, hvilket er rekordlavt.
”Ikke-vestlige indvandrere har historisk haft sværere ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet end personer med dansk oprindelse, men den generelle fremgang på arbejdsmarkedet siden midten af 2010’erne har virkelig rykket noget for gruppen,” siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Arbejdsgivernes villighed til at ansætte folk stiger, når der er rift om arbejdskraften, og det kommer alle, som står uden for arbejdsmarkedet, til gode. Det er blandt andet dét, tallene viser,” siger Sofie Holme Andersen.
Dansk økonomi går med høj sandsynlighed ind i en periode med afmatning.
”Kunsten bliver at holde fast i alle dem, der nu er kommet ind på arbejdsmarkedet, så de ikke forsvinder, hvis beskæftigelsen falder igen. Ellers risikerer vi at tabe opsvinget på gulvet,” siger Sofie Holme Andersen.
Analysens hovedkonklusioner
- Knap 179.000 ikke-vestlige indvandrere er i beskæftigelse. Det er rekordhøjt.
- Lønmodtagerbeskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrere var på 58,5 procent. i tredje kvartal 2022. Det skyldes især, at mange ikke-vestlige indvandrerkvinder er kommet i job.
- Lønmodtagerbeskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrerkvinder er 7,3 procentpoint højere end før coronakrisen.
- Mange ikke-vestlige indvandrere har fundet job inden for sundhed og rengøring, men fremgangen er forekommet i stort set alle brancher. Fra andet kvartal 2020 til tredje kvartal 2022 er lønmodtagerbeskæftigelsen for ikke vestlige indvandrere steget i 18 ud af 19 brancher.
Kontakter
Sofie Holme AndersenCheføkonom
Tlf:61 27 58 24sha@ae.dkMette Skov MyrupKommunikationskonsulent
Tlf:42 67 76 57my@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Rekord: Antallet af studenter uden uddannelse stiger28.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
28.600 studenter under 30 år er hverken færdige eller i gang med en uddannelse fem år efter studentereksamenen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er rekordmange og cirka 13.000 flere end for ti år siden. En fremskrivning viser endda, at tallet kan runde 34.000 personer i 2029.
Nyt CO2-kvotesystem rammer husholdninger med lave indkomster hårdest27.6.2025 07:04:36 CEST | Pressemeddelelse
Husholdninger med lave indkomster vil være mest sårbare over for ny udvidelse af EU’s CO2-kvotesystem, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Social klimaplan bør målrettes derefter, mener AE.
Uddannelse er nøglen til at bryde den negative sociale arv: Disse uddannelser løfter flest væk fra forældrenes indkomstniveau24.6.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelse er blevet vigtigere for at bryde den sociale arv, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Særligt uddannelser som pædagog, social- og sundhedsassistent og detailuddannelser er hyppige veje væk fra bunden for de fattigste børn. Se listen over uddannelser herunder.
Liberal Alliance kommunikerede for lavt tal om eget forslag: Tre gange flere vil miste dagpengeretten16.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Liberal Alliances forslag om at halvere dagpengeperioden kan tage dagpengene fra cirka 32.000 personer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Tallet er cirka tre gange højere end det, der har været fremme i medierne i forbindelse med partiets præsentation af forslaget.
Flere unge er uden job og uddannelse: Nu er de næsten 45.00012.6.2025 05:06:38 CEST | Pressemeddelelse
44.600 unge mellem 15 og 24 år er uden job og uddannelse, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er en stigning på cirka 1.800 personer det seneste år. Stigningen er drevet af, at færre unge begynder på en uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum