Dansk Energi

Historisk lavt bud på Thor Havvindmøllepark får fremtiden til at tegne grøn

Del

For første gang nogensinde i Danmark vil en havvindmøllepark blive opført helt uden statsstøtte, og det bliver mødt med begejstring i branchen. Det her er medvind til den grønne omstilling, siger Dansk Energis branchechef, Kristine van het Erve Grunnet.

Buddet om at opføre Thor Havvindmøllepark er vundet af tyske RWE, via selskabet Thor Wind Farm I/S, efter lodtrækning på grund af flere historisk lave bud på 0,01 øre pr KWh. Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
I praksis betyder det, at Thor, som den første vindmøllepark i Danmark, kan opføres helt støttefri og med milliardstor økonomisk gevinst for staten fra den dag møllerne leverer strøm til nettet.

- Tillykke til RWE – men også til Danmark. Buddene er historiske og helt uden fortilfælde, og branchen som en helhed har leveret et fantastisk resultat, siger Kristine van het Erve Grunnet, branchechef hos Dansk Energi.

- Buddene på Thor Havvindmøllepark får fremtiden til at tegne lys og grøn, for havvind er beviset på, at den vedvarende energi bliver stadigt billigere, og det danske klimamål om at reducere CO2-udledningerne med 70 procent inden 2030 er indenfor rækkevidde - både til tiden og til prisen. Det er medvind til den grønne omstilling.

Kristine van het Erve Grunnet retter derfor en appel til regeringen og partierne bag Klimaloven, for Danmark har stadig travlt, mener hun:

- Vi har brug for meget mere sol- og vindenergi både til lands og til vands. I en ikke alt for fjern fremtid skal vi have tilstrækkeligt med grøn strøm til at producere brint, der kan omdannes til grønne brændsler til lastbiler, skibe og fly, og vi skal bruge grøn strøm til både opvarmning af boliger og som drivkraft til personbiler. Vi skal bruge el til meget, meget mere end i dag, og udbygningen af vedvarende energi skal vokse i samme takt som forbruget, siger Kristine van het Erve Grunnet og fortsætter:

- Derfor skal foden lettes fra bremsen i forhold til andre projekter, for Thor Havvindmøllepark klarer det jo ikke alene. Energiøen i Nordsøen skal udvides fra tre til ti GW og rykkes frem i tid, og så skal der er en hurtig afklaring på havvindmølleparken ved Hesselø, så den - eller et alternativ - kan etableres samtidig med Thor, siger hun.

Hun advarer samtidig imod, at de historisk lave bud og den usædvanlige lodtrækning på Thor Havvindmøllepark får regeringen og partierne bag Energi- og Klimaaftalen fra 2020 til at læne sig tilbage i sikker forvisning om, at den grønne omstilling nu sker af sig selv. For arealet, der er sat af til Thor, er ét af de mest attraktive i Danmark og optimalt i forhold til vind- og bundforhold.

- Der er ingen tvivl om, at det kan have påvirket buddet i gunstig retning. Andre projekter har muligvis ikke potentialet til lignende bud, så myndighederne bør bevare de nuværende regulatoriske rammer for de allerede planlagte havvindsparker. Og så skal Folketinget hurtigt beslutte, hvordan de vil understøtte den udbygning af vedvarende energi, der er nødvendig. Det bør betyde opsætning af endnu mere havvind inden 2030, siger Kristine van het Erve Grunnet.

STØTTEFRIT UDBUD:

Et bud på 0,01 øre betyder, at byderen tilbyder at sælge 1 KWh til staten for 0,01 øre – eller langt under markedsprisen. Resten af indtjeningen fra salget af den grønne strøm tilfalder staten, indtil det i udbudsbetingelserne fastsatte loft nås. Loftet er i forbindelse med udbuddet af Thor sat til 2,8 mia. kroner i 2018-priser.

Udbudsbetingelserne tilsiger, at byderne ikke må byde lavere end 0,01 øre. Derfor kaldes buddet reelt ”støttefrit”, men kan samtidig ses som en betaling til staten for at få lov at sætte vindmøller op på arealet.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum