Helsingør Kommune

HH-gruppen hilser dansk/svensk analyse af HH-forbindelsen velkommen

Del

HH-gruppen er meget tilfredse med nyheden om at undersøge fordelene ved endnu en øresundsforbindelse. Perspektiverne i øget regional integration er markante, lyder det fra HH-gruppens formand

 

Det danske Transport-, Bygnings og Boligministerium igangsætter sammen med de svenske myndigheder en undersøgelse af fordelene ved en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.

Undersøgelsen, der omtales som en strategisk analyse, vil omfatte både et vej- og et vej- og banescenarie. Udgangspunktet er, at forbindelsen skal brugerfinansieres. Formanden for HH-gruppen, Erik Østergaard, er tilfreds med udmeldingen:

- At de danske og svenske transportministerier har taget initiativ til en indledende strategisk analyse af en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg er udtryk for reel interesse og blik for vækst i hele Øresundsregionen. Fremtidens hårdeste konkurrence om vækst og arbejdspladser vil sortere de isolerede byer fra – konkurrencen kommer til at stå mellem byregioner.

En attraktiv og langsigtet investering

HH-gruppen har i løbet af gruppens levetid udarbejdet en række analyser af projektet. Den seneste fra 2015 indikerer, at en HH-forbindelse vil resultere i en nettogevinst på 27 milliarder kroner.

 

- Ud fra det forarbejde, vi har gjort, kan vi se, at HH-forbindelsen er en attraktiv investering for langsigtede investorer. Den model, vi i HH-gruppen, har arbejdet med har en tilbagebetalingsperiode på blot 24 år. Der er voldsomt god økonomi i HH-forbindelsen, hvilket også gør det meget interessant at undersøge som et samarbejde mellem offentlige og private aktører.

I de indledende udmeldinger om den strategiske analyse lægges der op til at nærstudere to scenarier. Ét kun med en vejforbindelse og et andet med både vej- og bane.

­- Med udgangspunkt i vores seneste undersøgelse, der viser, at der vil være knap 9 milliarder at hente på rejsetidsbesparelser i tog, vil jeg argumentere for en løsning med både vej- og baneforbindelse. Derfor glæder jeg mig også over enigheden om at undersøge det..

- Interessen for HH-forbindelsen viser, at det er en attraktiv investering for langsigtede investorer. Derfor er det også glædeligt, at der i den strategiske analyse lægges op til at undersøge alternative finansieringsformer.

Det ventes at den strategiske analyse vil tage tre år at gennemføre. Sverige og Danmark ventes derudover at dele regningen for analysen ligeligt.

Du kan læse den danske udmelding her: https://www.trm.dk/da/nyheder/2017/undersoegelse-af-ny-brugerbetalt-tunnel-mellem-helsingoer-og-helsingborg

Og den svenske her: http://sverigeforhandlingen.se/sverige-och-danmark-overens/

Hvad indeholder den strategiske analyse?

Ifølge Sverigeförhandlingen vil den strategiske analyse analyse indeholde følgende:

  • En dansk/svensk model for prognoser samt markedsundersøgelser af transportbranchens vurdering af fremtiden
  • Oplæg med to forskellige forbindelsesmuligheder (kun vej og vej- og baneforbindelse)
  • Finansieringsmuligheder/-modeller samt afsøgning af muligheder for at søge infrastrukturmidler fra EU
  • Samfundsøkonomisk analyse og strategisk analyse af hvilke andre fordele, der kan opstå som resultat af en HH-forbindelse både regionalt og nationalt
  • Hvordan afgiftspolitik påvirker mobilitet/integration

Om HH-gruppen HH-gruppen blev stiftet i 2009 som et netværk af offentlige aktører, erhvervsliv og interesseorganisationer fra både Danmark og Sverige, der arbejder for en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.

I styregruppen sidder Dansk Transport og Logistik, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Sydsvenska Handelskammaren, Region Skåne, Region Hovedstaden, samt Helsingør Kommune og Helsingborgs stad. Vores medlemmer tæller flere end 40 kommuner, organisationer og virksomheder, som mener, at en fast forbindelse er afgørende for at bevare en konkurrencedygtig regi.

Kontakter

Sidsel Birk Hjuler
Helsingør Kommune
sbh02@helsingor.dk
+45 49 28 25 65

Angelica Nilsson
Helsingborgs stad
angelica.nilsson@helsingborg.se
+46 (0) 42 10 22 82

Information om Helsingør Kommune

Helsingør Kommune
Helsingør Kommune
Birkedalsvej 27
3000 Helsingør

49 28 28 28https://www.helsingor.dk/

Følg pressemeddelelser fra Helsingør Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Helsingør Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum