Gymnasieskolernes Lærerforening

Hf skal fortsat give adgang til alle videregående uddannelser

Del

Marie Krarup vil flytte unge fra stx til hf og målrette hf, så de unge ikke kan tage en universitetsuddannelse

Af Annette Nordstrøm Hansen, fmd. for Gymnasieskolernes Lærerforening

Marie Krarup (DF) foreslår, at hf-uddannelsen skal revurderes, så den alene giver adgang til korte- og mellemlange videregående uddannelser, fx finansøkonom, datamatiker, politibetjent, sygeplejerske, pædagog og lærer.

Forslaget er ikke nyt, men det bliver ikke bedre af at blive genfremsat op til forhandlingerne om en ny reform af gymnasieuddannelserne. Hf skal fortsat være en almen gymnasial uddannelse, som giver studiekompetence og adgang til både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

I dag tager 18 procent af hf'erne en lang videregående uddannelse på universitetsniveau. De klarer sig godt, og mange har bevidst valgt at bruge hf til at komme ind på deres drømmestudie. Der er ingen grund til at smække porten i for dem ved at begrænse adgangsmulighederne til videre uddannelse for hf’ere.

Frem for at indsnævre rammerne og opstille nye barrierer skal vi anerkende, at hf kan noget særligt. Hf formår blandt andet at hjælpe kursister fra uddannelsesfremmede hjem til at få en studieforberedende uddannelse. Det fremmer social mobilitet og styrker de unges selvværd og muligheder for at klare sig i livet.

Det gælder bl.a. for den unge - lad os kalde ham Kasper - som efter folkeskolen var skoletræt og arbejdede et par år i forskellige butikker. Han fandt ud af, at hf var en mulighed for ham, uden at han havde en bevidst plan for, hvad han ville med sin hf-eksamen. I dag er han godt i gang med ingeniørstudiet; det ville han ikke have været med Krarups forslag.

Tilsvarende med Ida. Hun løb ind i en række problemer i familien og hang ud med de forkerte venner efter folkeskolen. Hun fandt sig hverken til rette på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. Efter en del tilløb fandt hun vej til hf, tog eksamen og er i dag på afsluttende del af medicinstudiet. Det havde hun ikke været med Krarups forslag.

Hf skal ikke indsnævres, men styrkes og justeres i en kommende gymnasiereform. Det kan fx ske ved at indføre spor og toninger i hf, som retter sig mere målrettet mod bestemte professioner og uddannelsesområder. Men det må ikke ske på bekostning af hf's brede studiekompetence og adgang til alle videregående uddannelser.  

Nøgleord

Kontakter

Annette Nordstrøm Hansen,
formand for Gymnasieskolernes Lærerforening,
anh@gl.org, tlf. 26 24 71 04

Links

Information om Gymnasieskolernes Lærerforening

Gymnasieskolernes Lærerforening
Vesterbrogade 16
1620 København V

http://www.gl.org
Gymnasieskolernes Lærerforening varetager de gymnasiale uddannelsers og gymnasielærernes interesser. Se mere på www.gl.org.

Følg pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening

Fagligheden er hverken steget eller faldet i gymnasiet de seneste 50 år25.5.2018 08:54pressemeddelelse

viser undersøgelse fra EVA. Gymnasielærernes formand, Annette Nordstrøm Hansen: "Jeg er meget tilfreds med, at undersøgelsen dokumenterer, at de gymnasiale uddannelser er fleksible og i stand til at honorere skiftende krav til det, vi bliver bedt om at levere fagligt. Det viser, at gymnasiet ikke er en statisk størrelse, men en uddannelsesinstitution, der er i stand til at flytte sig og følge med tiden og indfri de politiske krav. Det er en vigtig lære af undersøgelsen."

GL-formand: Demokratiundersøgelse skal tages med store forbehold30.1.2018 23:18pressemeddelelse

GL har netop har holdt møde med bl.a. rektorer fra flere skoler, hvor eleverne har en anden etnisk baggrund end dansk. ”Vi talte om udfordringerne på de skoler, og skolerne understregede, at problemer med social kontrol eller problemer i forhold til elevernes religiøse baggrund ikke fylder i dagligdagen. Hvis der er enkelte elever, som udtrykker sig antidemokratisk, så skal det selvfølgelig tages alvorligt, men ifølge skolerne er det ikke en hverdag, de kan genkende”, siger Annette Nordstrøm Hansen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum