Region Hovedstaden

Her er fremtidens menneskelige hospital på Bispebjerg

Del

Vinderen af projektkonkurrencen om Akuthuset på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg er et konsortium af KHR arkitekter, WHR Architects Europe og Arup Denmark. Projektet kommer til at sætte nye standarder for, hvordan patienterne behandles og for personalets arbejdsvilkår.

Endelig udløses spændingen. Vinderen af projektkonkurrencen om fremtidens hospital på Bispebjerg er et team med KHR arkitekter, WHR Architects og Arup Denmark i spidsen.

Vinderprojektet består af seks længebygninger med en sammenhængende base, som fortsætter det fredede Bispebjerg Hospitals struktur af enkeltstående bygninger op mod Tuborgvej. Facaderne, som har klare referencer til de fine murstensbyggerier i Nordvest-kvarteret, er i gule teglsten, med et mønster af røde mursten som bliver lysere mod toppen af bygningerne. Men det helt unikke ved projektet er de indvendige funktionaliteter.

Bygger for mennesker

”Det nye Akuthus definerer sig selv ved at være bygget for patienterne. Kloge løsninger og små detaljer gør, at det ganske enkelt bliver nemmere at være patient i de nye bygninger. Når vi investerer mange penge i nye bygninger, så er det vigtigt at huske, at vi bygger for mennesker,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (A).

Vicedirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Claes Brylle Hallqvist, der er overordnet ansvarlig for det store byggeprojekt, uddyber:

”Indretningen af sengeafsnittene er helt nytænkende. Blandt andet er sengestuerne indrettet, så patienterne lettere selv kan komme ud på badeværelset, så vi mindsker risikoen for faldulykker og de hurtigere bliver selvhjulpne. Det vil gøre en kæmpe forskel for patienterne.”

Bedre vilkår for personalet

Også personalet får bedre arbejdsvilkår i det nye hospital, supplerer hospitalsdirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Janne Elsborg:

”Fra personalets arbejdsplads centralt i sengeafsnittet, kan personalet overskue 90 pct. af afsnittet pga. vinklingen af gangene. Og indretningen af sengestuen gør, at personalet let kan kigge ind og få øjenkontakt med patienten uden at skulle gå helt ind. Det vil øge trygheden for patienterne og lette medarbejdernes arbejde.”

Integrerer byen med hospitalet

Akuthuset er med et budget på 1,6 mia. kroner det største delprojekt i Nyt Hospital Bispebjerg og kommer til at udgøre hjertet i byggeprojektet. Akuthuset omfatter blandt andet akutmodtagelsen, røntgen, operationsgang, ca. 600 sengestuer og selve ankomsten til hospitalet. Det er et stort byggeri på 66.000 kvm., men det bliver gjort mere menneskeligt ved hjælp af mange nicher og fint bearbejdede facader.

”En af de politiske visioner har været at invitere den omgivende by ind på hospitalsområdet. Det bliver realiseret ved, at det nye hospital får en gennemgående, offentlig taghave, som forbinder ankomstpladsen på langs gennem Akuthuset til den nordlige park mod Tuborgvej. Vi har mange hospitalsbyggerier i Region Hovedstaden, men jeg synes det er spændende her at opleve samspillet med de fredede bygninger, som giver patienten en særlig oplevelse af helende arkitektur,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Internationalt team med stor erfaring

Det er kendetegnende for vinder-teamet, at det kommer med en bred erfaring fra hospitalsbyggerier i både Danmark og udlandet.

”Både konsortiet og underrådgiverne har nogle virkeligt stærke danske og internationale profiler, som vi glæder os til at arbejde sammen med. Jeg forventer, at vi sammen kan udvikle et fantastisk hospital og skyde nogle genveje ved at lære af erfaringerne fra andre hospitalsbyggerier,” siger Claes Brylle Hallqvist og tilføjer:

”Første skridt bliver at gennemgå projektet med hele teamet og rette op på nogle forhold, der naturligt har ændret sig i løbet af den halvandet år lange konkurrenceperiode. For eksempel medfører travlheden på Akuttelefonen nogle justeringer i Akutmodtagelsen. Og så skal vi have en masse brugere på banen til fx indretning af rum. Jeg glæder mig til, at vi endelig kan blive mere konkrete.”

Fakta:

  • Vinderen af konkurrencen om Akuthuset er KHR arkitekter A/S, WHR Architects Europe og Arup Denmark med underrådgiverne Grontmij, Schønherr A/S og Lohfert & Lohfert.
  • De øvrige to hold i konkurrencen er:

C.F. Møller Danmark A/S med underrådgiverne Alectia A/S, Terroir ApS og Søren Jensen A/S.

COWI A/S med underrådgiverne Nordic Office of Architecture, Christensen og Co Arkitekter, Aart Architects A/S, Nosyko Danmark A/S og Marianne Levinsen Landskab ApS.

  • Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal opføres frem til 2025 på Bispebjerg Hospitals område.
  • Projektet består af fem delprojekter, hvoraf det største er Akuthuset med et budget på 1,6 mia. kr. Desuden opføres et parkeringshus, en Laboratorie- og Logistikning og Ny Psykiatri Bispebjerg, mens eksisterende bygninger renoveres.
  • Projektet er finansieret af Kvalitetsfonden med 2,95 mia. kroner og af Region Hovedstaden med 1,03 mia. kroner.
  • Region Hovedstaden investerer de kommende år 15 mia. kr. i syv nye hospitalsbyggerier, heraf kommer 8 mia. kr. fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skaber tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.

For yderligere oplysninger:

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (A), via pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88.

Hospitalsdirektør Janne Elseborg, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, tlf. 25 13 69 91.

Vicedirektør Claes Brylle Hallqvist, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, tlf. 23 24 27 08.

Fra vinderholdet:

Adm. direktør Lars Kragh, KHR arkitekter, tlf. 61 62 26 11.

Vedrørende pressemateriale:

Karen Grønkjær Kjeldsen, Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, tlf. 29 91 29 87.

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Det dansk-svenske ReproUnion-projekt når finalen i EU´s prestigefyldte RegioStars Awards18.6.2018 13:10pressemeddelelse

Blandt over 100 EU-støttede projekter fra hele Europa er netop det dansk-svenske, ReproUnion-projekt, gået videre til den prestigefyldte finale i konkurrencen om at blive Europas bedste projekt støttet af Samhørighedsfonden. Med afsæt i Medicon Valley-regionens unikke kompetencer på området, har ReproUnion til formål at styrke forskning, udvikling og tilgængelighed inden for behandling af ufrivillig barnløshed, som er et stigende problem i Europas aldrende befolkninger, og de hidtidige resultater har vakt opmærksomhed i Bruxelles.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum