Læger uden Grænser (MSF)

Her er de mest oversete kriser i 2020

Del

Både sygdomme og konflikter er i top-5 over de kriser, som en stor del af danskerne har overset eller helt glemt i 2020. Det viser en undersøgelse, som Læger uden Grænser har fået lavet i befolkningen.

Hvad er rabies? Er der konflikt i Cameroun? Og dør folk stadig af tuberkulose?

Det er spørgsmål, som mange danskere givetvis vil stille sig selv. I hvert fald er de tre kriser stort set ukendte i befolkningen. De topper listen over glemte kriser i 2020, som Læger uden Grænser udgiver på baggrund af en undersøgelse lavet af Voxmeter blandt danskerne.

På listen er der, som tidligere år, humanitære kriser, konflikter, epidemier og langvarige sundhedskriser, som koster millioner af menneskeliv – mere eller mindre uden, at medierne har dækket dem.

2020 har været et helt særligt år. Mens en krise er blevet overset eller glemt andre år, fordi medierne ikke har prioriteret at lave historier om dem, har langt de fleste andre kriser i år stået i skyggen af coronavirus-pandemien.

”Når vi tænker tilbage på 2020, tror jeg, at mange har svært ved at huske andet end corona og det enorme indgreb i vores hverdag, pandemien har medført. Men på grund af det næsten entydige fokus på pandemien har andre sygdomme og kriser fået plads til at vokse sig større, uden at vi har været specielt opmærksomme på det. På den måde risikerer de at koste endnu flere liv. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på netop de kriser, vi har overset – både i medierne og i sundhedssystemet,” siger formand for Læger uden Grænser, Heidi Christensen.  

For eksempel er der ikke skrevet meget om tuberkulose i medierne. En sygdom, der hvert år dræber 1,5 millioner mennesker i verden. Men på grund af corona-restriktioner, manglende mulighed for at søge læge eller af frygt for coronavirus-smitte, risikerer det tal at blive langt højere i 2020, vurderer WHO.

Sideløbende med kampen mod coronavirus bekæmper Læger uden Grænser også de andre sygdomme og hjælper i dødelige kriser verden over. Kriser, som ikke giver genlyd i danske medier.

Ofte er det afgørende, hvor kriserne finder sted. For det kan være svært for danskerne at identificere sig med konflikter i Afrika eller Sydasien – både på grund af afstanden og kulturforskellene - eller udbrud af sygdomme, som vi i årtier selv er blevet vaccineret mod i Danmark. Ofte fordi det ramler sammen med nyt inden for de danske grænser, som er mere vedkommende og har større indflydelse på vores hverdag herhjemme. Men det gør ikke kriserne i verden mindre relevante.

”Fordi vi ikke selv har flygtninge på motorvejen herhjemme, så er der stadig mennesker på flugt verden over. Men det virker mere fjernt, når vi ikke selv er fysisk tæt på. Som humanitær aktør har vi adgang til steder og mennesker, som journalister og offentligheden generelt har svært ved at nå. Derfor har vi også en forpligtelse til at fortælle om det, vi oplever, på vegne af dem, vi behandler,” siger Heidi Christensen.

De 5 mest glemte kriser i 2020:

1. Rabies

Der findes en effektiv vaccine mod virussygdommen rabies. Alligevel dør mindst 59.000 hvert år af sygdommen.

2. Cameroun

En voldelige konflikt i Cameroun har sendt flere end 700.000 mennesker på flugt. Boko Haram angriber i nord, og i øst kommer tusinder af flygtninge ind i landet fra Den Centralafrikanske Republik.

3. Tuberkulose

Selvom tuberkulose kan både forebygges og behandles, bliver 10 millioner mennesker syge af sygdommen hvert år – og 1,5 millioner dør.

4. Burkina Faso

Flere end én million mennesker er blevet tvunget på flugt i Burkina Faso, der betegnes som verdens hurtigst eskalerende humanitære krise.

5. Malaria

I 2019 fik ca. 229 millioner mennesker malaria – og 409.000 mennesker døde som følge af sygdommen, der ellers både kan forebygges og behandles.

Nøgleord

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Information om Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser (MSF)
Strandlodsvej 44
2300 København S

+45 39 77 56 00http://msf.dk/

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum