Kræftens Bekæmpelse

Helt slut med farverige cigaretpakker

Share

Den 1. april træder regler om standardiserede tobakspakker endeligt i kraft, og det betyder farvel til iøjnefaldende farver, logoer og grafik på bl.a. cigaretpakker. Reglerne skal bidrage til, at færre børn og unge begynder at ryge.

Sådan skal alle cigaretpakker se ud fra 1. april 2022. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Sådan skal alle cigaretpakker se ud fra 1. april 2022. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Samme farve, ens skrifttype og ingen logoer eller grafikker: Fra 1. april må cigaretpakker, dåser med tyggetobak og flere andre tobaksprodukter kun sælges i en grøn-brun pakke, når lov om standardiserede tobakspakker sætter stop for kulørte pakker. Det glæder Kræftens Bekæmpelse:

- Et produkt, der slår hver anden bruger ihjel, skal man ikke reklamere for. Heller ikke ved at pakke det ind i lækkert design. Fra interview med unge ved vi, at pakkernes design bl.a. påvirker unges opfattelse af cigaretternes kvalitet, smag, skadelighed og styrke, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

De nye regler træder i kraft efter en overgangsperiode fra juni 2021, hvor det har været tilladt at sælge ud af de ’gamle’ pakker.

Design påvirker unge
I årtier har designet på tobakspakker og cigaretter været en vigtig del af tobaksindustriens markedsføringsstrategi.

- Tobaksindustrien bruger pakkens design til at skabe blikfang og tiltrække opmærksomhed, men også til at distrahere øjet fra sundhedsadvarslen. Det er nu slut, og forhåbentlig kan det nye udseende være med til at give det sidste skub til de mange rygere, som faktisk gerne vil stoppe med at ryge, udtaler seniorkonsulent i Hjerteforeningen, Mads Lind

Mindst ti lande i Europa har nu standardiserede eller neutrale pakker, som de også kaldes. Danmark følger i hælene på lande som Frankrig, Storbritannien og Norge. Også Slovenien og Ungarn har neutrale cigaretpakker.

Flertal bakker op
I en årlig undersøgelse af danskernes holdning til tobak, som Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden foretager, bakker 56 pct. op om neutrale tobakspakker. Kun 10 pct. er imod.

- Det er glædeligt, at så mange bakker op om neutrale pakker. For hvis vi skal sikre en røgfri fremtid for børn og unge, er det nødvendigt med en bred vifte af tiltag, som gør cigaretterne mindre attraktive og mindre tilgængelige, siger projektchef Ida Hagemann, TrygFonden.

Standardiserede tobakspakker er seneste initiativ i handleplan mod børn og unges rygning, der blev vedtaget i Folketinget i 2020. Planen har sikret flere initiativer, der skal gøre rygning mindre synlig og gøre det sværere for børn og unge at begynde at ryge, bl.a. tobak under disken, neutrale pakker og røgfri skoletid.

Ifølge undersøgelsen af danskernes holdning til tobak synes 86 pct. godt eller meget godt om at arbejde for at ingen børn og unge under 18 år ryger i 2030.

Disse tobaksprodukter standardiseres:
Loven om standardiserede tobakspakker gælder cigaretter, rulletobak, tyggetobak, opvarmet tobak, vandpibetobak og e-cigaretter. Standardiseringen gælder ikke cigarer, cigarillos, pibetobak og nikotinposer.

Lande med neutrale tobakspakker:
Australien indførte som det første land i verden neutrale tobakspakker i 2012.

Lande i Europa, som har neutrale cigaretpakker: Frankrig, Irland, Storbritannien, Norge, Holland, Slovenien, Belgien, Ungarn, Israel og Tyrkiet.

Keywords

Contacts

Kræftens Bekæmpelse
Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef: 51 33 24 94

Hjerteforeningen:
Pressetelefon: 33 66 99 30

TrygFonden:
Ida Hagemann, projektchef: 45 26 08 35

Images

Sådan skal alle cigaretpakker se ud fra 1. april 2022. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Sådan skal alle cigaretpakker se ud fra 1. april 2022. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Download
Sådan skal alle cigaretpakker se ud fra 1. april 2022. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Sådan skal alle cigaretpakker se ud fra 1. april 2022. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Download

About Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Subscribe to releases from Kræftens Bekæmpelse

Subscribe to all the latest releases from Kræftens Bekæmpelse by registering your e-mail address below. You can unsubscribe at any time.

Latest releases from Kræftens Bekæmpelse

Milepæl: Nye retningslinjer vil forbedre behandling af patienter med senfølger efter tarmkræft10.5.2022 13:05:10 CEST | Pressemeddelelse

Omkring 40.000 mennesker i Danmark lever med eller efter tyk- og endetarmskræft – mange af dem med forskellige senfølger efter sygdommen og behandlingen. Derfor er det en god nyhed, at der nu for første gang offentliggøres kliniske retningslinjer for, hvordan man bedst behandler patienter med senfølger efter tyk- og endetarmskræft. Kræftens Bekæmpelse har støttet arbejdet.

In our pressroom you can read all our latest releases, find our press contacts, images, documents and other relevant information about us.

Visit our pressroom