Udenrigsministeriet

Helle Thorning Schmidt formand for FN’s Panel om skatteunddragelse og skattely

Del
FN har bedt Danmark om at bidrage til at bekæmpe global skatteunddragelse og skattely, og stille med en med-formand til FN’s Panel om skatteunddragelse og skattely.

Efter anmodning fra formanden for FN’s Generalforsamling og formanden for FN’s Økonomiske og Sociale Råd har tidligere statsminister, Helle Thorning Schmidt, sagt ja til at blive én af to formænd for et nyetableret højniveau-panel om ”Financial Accountability, Transparency & Integrity for Achieving the 2030 Agenda”.

FN’s højniveaupanel vil med Helle Thorning Schmidt som medformand sætte fokus på de massive globale udfordringer med skatteunddragelse, skattely og korruption. Panelet skal arbejde intensivt over det kommende år - og allerede til sommer komme med de første anbefalinger til løsninger.

FN anmodede så sent som i september 2019 Danmark om at påtage sig en ledende rolle i forhold til at fremme global omstilling af energisektoren til bæredygtig energi frem mod Klimatopmødet i New York.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Jeg er meget stolt over, at FN rækker ud efter dansk lederskab, når der skal findes løsninger på store globale problemstilligner som den grønne omstilling og kampen mod skatteunddragelse og skattely. Vi skal gribe aktivt ind overfor den korrupte globale økonomiske elite, der profiterer på international skattefusk, korruption og skattely. Det skal bekæmpes. Det er hjerteblod for mig som udenrigsminister. Kampen mod skatteunddragelse og skattely er nemlig også en kamp for at få finansieret FN’s 17 verdensmål og sikret en mere retfærdig og bæredygtig globalisering. Det er der brug for. Jeg er glad for, at Helle Thorning Schmidt har påtaget sig den spændende formandsrolle. Det står hun rigtig godt rustet til. Og jeg vil se frem til at følge arbejdet.”

Minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, siger:

”Opgøret med global grådighed, svig og ansvarsløshed er afgørende for at sikre finansiering til verdensmålene. Og for at komme den enorme globale ulighed til livs. Jeg er glad for, at Helle Thorning Schmidt har sagt ja til denne udfordring og vil være med til at give Danmark en stærk rolle på et centralt område for opnåelsen af FN’s verdensmål.”

Baggrund
FN’s højniveau-panel nedsættes for at mobilisere finansiering af FN’s Verdensmål. Verdens lande har forpligtet sig til nå målene inden 2030. Det forudsætter meget store investeringer. Investeringer i alt fra skoler, veje, jobskabelse til grøn energi. Mange lande kæmper med lave skatteindtægter som følge af skatteunddragelse, indtægter der finder vej til skattely og korruption. En indsats her over for kan give store og meget tiltrængte ressourcer til at finansiere Verdensmålene.

Helle Thorning Schmidt vil sammen med sin medformand, Nigers tidligere premiereminister Ibrahim Mayaki, stå i spidsen for panelet med 15 medlemmer, sammensat af tidligere statsledere, eksperter, repræsentanter fra civilsamfund og akademiske institutioner.

På baggrund af analyser og i dialog med FN’s medlemslande, internationale institutioner, den private sektor og civilsamfundet vil panelet udarbejde en rapport med anbefalinger om en globalt styrket indsats over for skatteunddragelse, bekæmpelse af illegale pengestrømme og korruption. Panelet forventes at levere en første rapportering til sommer og sin endelige rapport primo 2021.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver for udenrigsministen,
poukja@um.dk, tlf. 41 86 59 75
Maria Westh, presserådgiver for udviklingsministeren,
mawest@um.dk, tlf: 50778664

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye