Green Power Denmark

Havplan skaber plads til fremtidens havvindmøller

Del

Vindmøller på havet skal levere store dele af den energi, som skal drive vores samfund i fremtiden. Derfor er det fremragende, at regeringen og et bredt flertal i Folketinget allerede nu har sikret plads til flere vindmøller på havet, mener Green Power Denmark. Aftalen skaber også mulighed for, at fiskeri og natur kan trives sammen med vindmøllerne.

I sidste uge blev et bredt flertal enige om en historisk aftale om udbud af havvindmøller frem mod 2030. I dag har vi fået en vigtig ramme for, hvordan havarealet kan blive udnyttet i fremtiden. Med den politiske aftale om havplanen bliver 30 procent af havet udlagt til energiproduktion – ikke mindst vindmøller.

- Det betyder, at vi allerede nu kan begynde at tænke på, hvor vi placerer havvindmølleparker i tiden efter 2030. Det er kun en uge siden, at et bredt flertal indgik en historisk aftale om op til 14 GW havvindmøller. Det er det kun begyndelsen på en lang udvikling, og det er flot arbejde af partierne, at de allerede nu er enige om en havplan, som peger fremad, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

I fremtiden skal der være plads til vindmøller, skibsruter, beskyttet natur og fiskeri. Det politiske flertal er enige om at øge arealet, hvor der er streng beskyttet havnatur. Men derudover lægger planen op til, at vindmøller og natur skal eksistere sammen – og gerne berige hinanden.

- Natur og vindmøller kan eksistere sammen. Der findes allerede i dag muligheder for at etablere kunstige rev og andet i forbindelse med havvindmølleparker, som gør, at fisk, planter og skaldyr trives bedre, end før parken blev etableret. Udviklere af havvindmølleparker er allerede godt i gang, og snart får vi en havnaturfond med pæne økonomiske muskler, som vil støtte den indsats, siger Kristian Jensen.

Alle udfordringer er ikke løst med havplanen. Der bliver etableret et dialogforum bestående af repræsentanter for fiskeriet og energisektoren, som blandt andet skal nå frem til, hvilke redskaber fiskerne må bruge, når de fisker mellem havvindmøllerne.

Under forhandlingerne har politikerne drøftet, hvordan gasfelterne i Nordsøen kan eksistere sammen med vindmøllerne og de kommende anlæg til at lagre CO2 i undergrunden. Green Power Denmark glæder sig over, at der er fokus på den del, da det bliver en central problemstilling efter 2030.

- Vi ser frem til at komme i dialog med myndigheder og organisationer om de konkrete udfordringer. I dag har vi fået en virkelig god ramme for den indsats, vi skal i gang med på havet, siger Kristian Jensen.

Kontakter

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Aftale om brintrør sætter - forhåbentlig - fart på den grønne omstilling5.4.2024 07:21:31 CEST | Pressemeddelelse

Aftalen om finansieringen af et kommende brintrør giver desværre ingen garanti for, at der bliver bygget et brintrør. Det havde været godt med et meget stærkere tilsagn fra staten, men vi krydser fingre for, at de grønne virksomheder tør leve med usikkerheden og er klar til at investere milliardbeløb i havvindmøller og produktionsanlæg til brint, siger Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye