Havørn med GPS-sender yngler i skov ved Holbæk
For første gang i Danmark er en havørn, der er udstyret med en GPS-sender, i fuld gang med familielivet.
Gunhild, som GPS-havørnen hedder, var den første af i alt 22 danske havørne, der som ganske ung fik en lille let GPS-sender sat på ryggen, så forskere kan følge den store rovfugls daglige færden.
Senderen har nu vist, at Gunhild har fundet en mage, og parret har rede i Audebo Amtsplantage nær Holbæk.
- Vi kan se på Gunhilds positioner, at den opholder sig meget i reden i plantagen eller meget tæt på redetræet. Gunhild har gjort yngleforsøg i to år uden held, men i år ser det lovende ud, Vi er enormt glade for, at Gunhilds GPS-sender nu giver os helt ny viden om en ynglende havørns færden i landskabet, siger Daniel Palm Eskildsen, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark, der sammen med Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet står bag ørneforskningen med GPS-sendere.
- Projektets hovedformål er at finde ud af, hvordan unge havørne spreder sig i landskabet. At vi nu har mulighed for at følge en seks år gammel havørns debut som ynglefugl er enestående. GPS-signalerne vil kunne give os svar på, hvordan en ynglende havørn færdes og jager i sit revir. Hvor langt væk flyver ørnen for at skaffe føde til ungerne? Hvor stort er yngleparrets territorium, og hvordan reagerer rovfuglene på eventuelle forstyrrelser i deres redeområde? Den slags spørgsmål kan vi forhåbentlig få et svar på i løbet af ynglesæsonen, men det kræver, at Gunhild har succes med ynglen i 2023”, siger Daniel Palm Eskildsen.
Vis hensyn og hold afstand
DOF BirdLife opfordrer besøgende i området til at tage hensyn til havørneparret i den privatejede Audebo Amtsplantage, hvor offentlig færdsel kun er tilladt på veje og skovstier, for erfaringerne viser, at ørne ikke tåler forstyrrelser, når de ruger.
- Det er vigtigt, at skovejere og besøgende viser hensyn til de ynglende ørne og holder god afstand til reden. Vi anbefaler, at man undgår ophold og forstyrrende færdsel inden for 300 meter af reden”, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
Han opfordrer også Holbæk Kommune til at tænke havørnene ind i de aktuelle planer om at placere fem 180 meter høje vindmøller i Audebo Amtsplantage.
Torsdag 20. april har kommunen indbudt til det første af to borgermøder om vindmølleplanerne, der går under betegnelsen Holbæk Nord Vindpark.
På kollisionskurs med vindmøller
På Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet er lektor Anders Tøttrup tovholder i ørneforskningen med GPS-sendere.
- I blandt andet Norge og Tyskland har man mange erfaringer med GPS-mærkede havørne. Men i Danmark har vi før GPS-projektet kun vidst lidt om, hvordan vores hjemlige havørne spreder sig i landskabet med dens mange åbne fjordområder. GPS-teknikken fortæller os, hvordan havørne bevæger sig i et tæt befolket og bebygget lavland. Og vi får fingerpeg om, hvordan ørnene reagerer i forhold til vindmøller både til havs og på land”, siger Anders Tøttrup.
En af de første GPS-mærkede unge danske havørne blev netop dræbt i en kollision med en vindmølle på Falster. Og 31. maj 2021 afslørede GPS-senderen på ryggen af hanørnen Asvi, som i 2019 var kommet til verden i reden ved Vilsted Sø i Vesthimmerland, at også den var blevet offer for en vindmølle. Den nordjyske havørn endte sine dage, da den kolliderede med en vindmøllevinge ved Ørum Sø i Nationalpark Thy.
I april 2022 blev havørnen Svend fundet død i den tyske del af Vadehavet. Efter al sandsynlighed døde den også efter at have kollideret med en vindmølle.
To andre unge GPS-havørne er døde af fugleinfluenza, mens en af de øvrige omkomne GPS-ørne blev fundet syd for Rostock i Tyskland. Den blev obduceret, hvorpå diagnosen lød, at den var død af en blyforgiftning.
De senere års GPS-resultater viser blandt andet, at unge danske havørne primært opholder sig i større vådområder, der huser et rigt liv af vandfugle.
Først i fire-fem årsalderen bliver havørne kønsmodne, danner par og får kløerne over egne jagtmarker.
FAKTA OM GPS-ØRNENE
Havørne-unger skal være 50-60 dage gamle, før de er store nok til at få påmonteret en GPS-sender.
Senderen vejer 73 gram, mens selen vejer 8 gram.
Hver 30. minut fortæller senderen med meters nøjagtighed, hvor dens bærer befinder sig.
Den fortæller også om ørnens fart og flyvehøjde.
Senderne er drevet af batterier, der bruger solen som energikilde.
Forskningen er spredt geografisk, så både sjællandske, fynske og jyske havørne sender ny viden via GPS.
Man kan følge de mærkede havørnes bevægelser på kortet over GPS-ørnene her GPS ørn (dof.dk)
FAKTA OM HAVØRNEN
Med et vingefang på op imod 240 centimeter er havørnen Nordeuropas største rovfugl.
Hunnen kan veje op imod 7 kilo, mens hannen i reglen kun vejer omkring 5 kilo.
Havørnen blev udryddet i den danske natur i slutningen af 1800-tallet.
I 1995 begyndte havørnen på ny at yngle i Danmark efter 100 års fravær.
Havørnen er i dag i fremgang i alle lande i Nordeuropa.
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife holder øje med alle ynglepar af ørne i Danmark.
For hvert ynglepar har DOF BirdLife udpeget en såkaldt redekoordinator, som samler oplysninger om det pågældende ørnepar.
I årene 1996-2022 er der fløjet mindst 1.525 havørne fra rederne i Danmark fra flere end 150 forskellige redeområder.
I 2022 var der 151 ynglepar i Danmark.
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkDaniel Palm EskildsenBiologDOF BirdLife
Tlf:+45 33 28 38 50dpe@dof.dkAnders TøttrupLektorStatens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet
Tlf:+45 51 82 69 88Billeder
Information om DOF BirdLife
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
Danmarks solsorte hårdt ramt af dødelig virus1.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife vurderer, at langt over 100.000 danske solsorte de seneste måneder er bukket under på grund af den myggeoverførte Usutu-virus. Siden sommeren er antallet af indberetninger af døde, døende eller svækkede drosler eksploderet. Statens Serum Institut har nu dokumenteret solsorte døde af Usutu-virus fra 24 kommuner landet over.
Ynglesucces med syv unger: Kronede tider for de danske kongeørne16.10.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter flere års stilstand har Danmarks bestand af kongeørn haft medvind i 2024. Året har budt på seks ynglepar og to territorier besat af enlige ørne. Det stiller yderligere fremgang i udsigt de kommende år, lyder det fra DOF BirdLifes Projekt Ørn.
Første gang i Danmark: Solsorte ramt af dødelig Usutu-virus13.9.2024 10:43:22 CEST | Pressemeddelelse
De senere uger har Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark fået et stigende antal henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte i haver og parker. Nu har Statens Serum Institut påvist, at tre solsorte er bukket under som følge af fuglevirusset Usutu, der også kan gøre mennesker syge. Veterinærpatologer på Københavns Universitet efterlyser solsorte til undersøgelse.
Historisk grøn aftale giver udsigt til rigere fugleliv28.6.2024 00:37:10 CEST | Pressemeddelelse
Vandfugle, skovfugle og det åbne lands fugle vil få meget bedre levevilkår, når de mange tiltag i den grønne trepartsaftale føres ud i livet. Der er grund til optimisme på vegne af de naturværdier, som i årtier er gået tabt i det intensive industrilandbrug, mener DOF BirdLife, der er klar til at bidrage med konstruktive indspil, når det kommer til praksis.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum