Hatten af for regeringens klarsyn: Energiøen i Nordsøen er for dyr og droppes
Klima- og energiminister Lars Aagaard meddelte i dag, at regeringen dropper den planlagte 210 mia. kr. dyre energiø i Nordsøen i sin nuværende form. Ministeriets beregninger viser nu, at den kommer til at give et underskud på 50 mia. kr., som de danske skatteborgere ville komme til at hænge på. Den regning er med beslutningen i dag afværget, og for det fortjener regeringen og ministeren stor ros.
Da den 210 mia. kr. dyre energiø i Nordsøen blev vedtaget i 2020 af et bredt flertal i Folketinget, var det på baggrund af et meget spinkelt beslutningsgrundlag og i stor hast. Nu, hvor ministeriets økonomer har haft tid til at regne det grundigt igennem, viser der sig et enormt underskud på projektet på 50 mia. kr. Det har regeringen med ministeren i spidsen nu taget konsekvensen af og trukket håndbremsen på i stedet for at tvinge det politiske prestigeprojekt igennem. Og det skal de have stor ros for.
Kraka Advisory har gennem de seneste to år arbejdet intenst med at oplyse om energiøens økonomi og herunder risiko for underskud, som skatteborgerne kommer til at hænge på. Blandt andet i rapporterne Energiøen i Nordsøen – proces, fakta og risici og Energiøen i Nordsøen – argumenterne, udbuddet og betydningen for klimaet. Fra et økonomfagligt synspunkt er der derfor grund til at glæde sig, mener Peter Mogensen, direktør for Kraka Advisory.
- Hatten af for ministeren, der endnu en gang får afværget en katastrofe for danskernes penge. Vi føler stærkt for den grønne omstilling i Kraka Advisory, men vi mener sagtens, at udbygningen både kan være til gavn for klimaet og statsfinanserne. Sammen med lukningen af den åbne dør er Danmark nu bedre rustet og godt på vej til en omkostningseffektiv omstilling af vores energisektor, siger Peter Mogensen.
Energiøen i Nordsøen var ikke blot historisk dyr, men havde også lange udsigter og var således ikke en hjælp for den akutte grønne omstilling. Energiøen ville således ikke kunne bidrage til at nå Danmarks 2030-mål, da den havde en etableringstid på 13 år. Klima- og energiministeren har taget en modig, men nødvendig beslutning i dag og vist, at regeringen tager ansvar.
Et bredt flertal i Folketinget er for nylig blevet enige om et udbud af seks gigawatt havvind, som staten forventer at tjene penge på. Man kan altså godt tjene penge på havvind, og derfor er det utvetydigt en god dag i dag for skatteborgerne, der slipper for en ekstraregning på 50 mia. kr.
Selvom vindmølleindustrien og øvrige interessenter lige nu ser en droppet energiø, er det i det lange løb bedre for samfundet – og dermed også for industrien, at man etablerer vedvarende energi på ordentlige økonomiske vilkår, så skatteborgerne ikke betaler for meget.
Det bliver spændende at følge regeringens videre planer for en udbygning af havvind, der er forudsætningen for, at fremtidige generationer kan vriste sig helt fri af sort energi. Kraka Advisory følger området tæt og bidrager konstruktivt til debatten i vores projekt ”Samfundsaspekter af den grønne omstilling”, der er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
Kontakt Peter Mogensen via Tina Nikolajsen på tlf. +4527282733 eller mail tbn@kraka.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kraka Advisory
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.