HK Danmark

Har du fri grundlovsdag? Sådan tjekker du

Del

Rigtig mange lønmodtagere med overenskomst har fri med løn onsdag den 5. juni, når det er grundlovsdag. Har du ikke overenskomst, skal du kigge i din kontrakt – eller spørge din chef.

Dannebrog. Foto: Jacob Bøtter.
Dannebrog. Foto: Jacob Bøtter.

Skal du passe dit arbejde som normalt onsdag den 5. juni, hvor Danmark fejrer sin grundlov, eller kan du tage et hvil i hængekøjen eller lænestolen?

Grundlovsdag er ikke en helligdag. Og dermed heller ikke en fridag for alle danskere. Om du har fri, afhænger i første omgang af, om du er dækket af en overenskomst, understreger Kim Jung Olsen, der er faglig chef i fagforeningen HK/Privat:

- Grundlovsdag er en af de dage, hvor folk kan være i tvivl, om de har fri. Heldigvis er en af de mærkbare fordele ved at være dækket af en overenskomst for langt de fleste, at de kan holde fri med løn, siger han.

For eksempel har grundlovsdag været en lønnet fridag i alle HK/Privats landsdækkende overenskomster siden 2010. I nogle overenskomster er det dog aftalt, at grundlovsdag er en halv fridag, så medarbejderne kan holde fri fra kl. 12.

Selv om man ikke er dækket af en overenskomst, kan grundlovsdag alligevel godt være en fridag. Det kræver dog, at fridagen er skrevet ind i din ansættelseskontrakt eller i arbejdspladsens personalepolitik.

- Så det er en god ide at spørge din arbejdsgiver, hvis du er i tvivl, siger Kim Jung Olsen.

Billeder

Dannebrog. Foto: Jacob Bøtter.
Dannebrog. Foto: Jacob Bøtter.
Download

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

3330 4343http://www.hk.dk/

Historien om grundlovsdag

Danmark har ikke en decideret nationaldag – grundlovsdag er det tætteste, vi kommer.

Dagen markerer, at den første Danmarks Riges Grundlov blev underskrevet 5. juni 1849 af Frederik VII. Siden er grundloven blevet ændret flere gange – senest i 1953.

Allerede i de første år efter vedtagelsen blev dagen den 5. juni markeret med grundlovsfester og friluftsmøder og senere politiske møder opdelt efter, hvor man politisk stod i forhold til ændringer af grundloven.

Fra 1891 til 1975 var grundlovsdag en lovbestemt halv fridag. Men sådan er det altså ikke længere, hvor det er din overenskomst eller ansættelseskontrakt, som afgør, om du har helt eller delvist fri.

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum